REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Au fost publicate normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor

Au fost publicate normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor

Andreea Vlaicu 19 februarie 2024 | 13:00 1511

Ministerul Muncii a publicat proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii.

Au fost publicate normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor

Calculul pensiei, după noua lege, se va face înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate. Punctul de referință a fost stabilit la 81 lei, la intrarea în vigoare a legii, în septembrie 2024.

O noutate adusă de noua lege este că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit. Această prevedere a fost gândită pentru a corecta inechitățile și pentru a ancora mai bine legea pe principiul contributivității.

Legea presupune recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv cele în plată, pe baza formulei fără indici de corecție, la 1 septembrie 2024. În cazul în care după recalculare pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, se va menține nivelul actual.

În anul 2024, în ianuarie, valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8% și va fi de 2.032 lei.

Indexarea pensiilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul calendaristic anterior, la fel cu era prevăzut și în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie, citează antena3.ro

Noutatea este că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației (se va alege procentul mai avantajos).

Această prevedere este o recomandare venită de la Comisia Europeană, menită să asigure o stabilitate mai mare a sistemului de pensii publice. (De precizat, însă, este că pentru aceste persoane nu va mai avea loc o indexare a pensiilor, în următorii ani, până când vor ajunge la nivelul pensiei calculat în baza noii legi)

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
este facuta pe picior aceasta lege. va nemultumii pe unii. are scopul de a-i ajuta pe cei care, dupa anul 1990 au lucrat pe salarii mai mari, dar au contribuit la nivelul salariului minim pe eonomie/ si acum vor pensii egale cu care care au fost platiti de stat si nu au putut eluda contributiile ca in privat. o mare excrocherie
0
0
legiile pensiilor din ultimii 34 de ani in frunte cu asta au fost nedrepte si o mare bataie de joc fata de toti pensionarii psdnl nu se dezminte nici acum niste partide de hoti ordinari si analfabeti de asta avem cel mai mare numar de saraci din ue conform eurostat, cel mai mare pret la energie, cea mai mare inflatie si ne indatoram cu 51.000 de euro pe minut traind pe datorie datorie pe care o vom plati tot noi prin taxe si inflatie inflatie facuta de guvern si din care guvernul castiga foarte mult
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510