REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.7° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
31.7° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Aurelian Marin, despre impozitarea bacșișului: E o măsură bună!

Aurelian Marin, despre impozitarea bacșișului: E o măsură bună!

Victor ROTARU 3 ianuarie 2023 | 00:00 1805

Sezonul estival din anul 2022 a fost unul atipic. Dacă în 2021 și 2020, cu toate că pandemia de COVID-19 a dat puțin peste cap planurile operatorilor economici din turism, se pare că pe cealaltă parte litoralul românesc a avut și de câștigat. Pandemia a ținut granițele țării închise, astfel, turiștii ce obișnuiau să-și facă vacanțele în alte țări, au fost nevoiți să caute alternative, orientându-se spre litoralul românesc. Iată că, anul 2022 a fost slab, spun unii operatori, care speră că următorul sezon să fie unul foarte bun și să recupereze turiștii care s-au lăsat așteptați. Cât despre impozitarea bacșișului... este o măsură bună, spune Aurelian Marin, hotelier.

Sezonul estival din 2022 a fost puțin mai slab față de ultimele două sezoane, principalul factor fiind pandemia. Spre deosebire de alte sectoare ale economiei, în care aceasta a stricat mai multe ape, turismul a avut în unele cazuri de câștigat. Turiști obișnuiți să-și petreacă vacanțele în afara României, au fost nevoiți să se reorienteze spre litoralul mării Negre.

Contactat de către reporterii de la Replica, Aurelian Marin, director general Paradis Vacanţe de Vis, a făcut o scurtă retrospectivă a sezonului turistic, acesta declarând: „A fost un an puțin mai slab, față de 2021. Acum să vedem ce ne dă și statistica, dar din punctul meu de vedere numărul de turiști a fost puțin mai mic față de 2021 și cred că și încasările au fost și mai mici. Pe de-o parte, în 2021 am avut un aport de turiști care în mod tradițional nu veneau la noi pe litoral, pentru că a fost an de pandemie, și multe destinații nu erau deschise. În 2022 situația s-a schimbat, au fost deschise toate și atunci mulți au plecat acolo unde ei mergeau de fapt în mod tradițional. Pe de altă parte, cred că situația generală, pe creșteri de prețuri, pe inflație mai mare, a dus un pic la scăderea puterii de cumpărare și atunci și cheltuielile pe vacanțe s-au mai redus. În 2022 voucherele de vacanță s-au dat destul de târziu, și cel puțin legat de litoral, unele dintre ele n-au apucat să ajungă în piață, pentru că sunt multe zone, prin sănătate, învățământ, unde voucherele au fost date in vară, iulie, august, și ele vor intra în circuit pentru munte, balneo, sau pentru sezonul următor.

Cum va afecta turismul schimbarea meniului dar și de impozitarea bacșișului?

Începând cu 15 martie 2023, restaurantele vor trebui să afișeze lista de ingrediente, declarația nutrițională și aditivii folosiți în preparate, lucru nu foarte agreat de către patronii de prăvălii. Aurelian Marin a declarat pe această temă: „Sper totuși să se schimbe treaba asta, este destul de complicat de gestionat, dar în rest nu am prea multe de comentat, dar așa cum e legea, toată lumea trebuie să o respecte. Chiar dacă aduce costuri suplimentare, sau bătaie de cap mai mare. Dar așa cum e, trebuie respectată. Pare o anomalie, dar cum va fi, așa va fi.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2023, bacșișul oferit de clienți la restaurant se va trece pe nota de plată și pe bonul fiscal, fiind impozitat, potrivit unei legi adoptate de Parlament. Aurelian Marin, director general Paradis Vacanţe de Vis, a declarat că această măsură nu este rea deloc, ajutând la responsabilizarea personalului, acesta motivându-și răspunsul astfel: „Personal, sper cumva să aducă mai mult responsabilitate în zona aceasta. Sunt niște venituri suplimentare pentru angajați, mai ales în situația în care oamenii plătesc cu cardul și nu mai lasă bacșiș, atunci ar putea lăsa pe card, și ar putea fi lăsați pe card, și ar putea să fie mai motivați. Nu văd nimic rău în asta. Ar putea ajuta și la responsabilizarea angajaților, dar discuția este lungă pe această temă. Mie mi se pare bună măsura.” 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
e pă drauc să te ia bună. Daca a ajuns anafu să pună pret pă șpăguța ospătarilor ne dăm seama ce bine stăm. Eu o să plătesc în continuare tot așa: astea e nota, ăștia pentru tine. Să mănânce și gura la copilașii ospătarului/rei, că de aia muncește 12 ore în picioare și vine la masă zâmbind chiar dacă are copilu bolnav acasă, sau a batut-o bărba-su cu o seară înainte
1
0
ba luca,in g ura matii,tableta corecteaza cica,bouare.netotule,trage apa. deci pensionarii cu 30000 pe luna care n.au dat un leu nu sint impozitati,sanatatea e moca,iar amaritii platesc mai mult si limse mai impoziteaza odata depozitele,ca sa platim securistii grasi,se plictisesc in maldive. luca,ti.am zis sa te duci in bida mmatii?hai,acum du.te!
1
0
ba aurelian,ba nespalatule,ai terminat macar liceul?ai bacu?90% din hotelieri circiumari nu il au,au niste hirtii facute la braila! ia spune inteligentule,cit te costa un ciuciunghez si cit un roman?cazare,masa,salariu mai mare decit romanul,un transport dus intors moca avikn pe an cel putin 1000 dolari.ia spune,ptr voi renteaza sa va bateti joc de romani,nu?in afara de ccocalari bugetari,vine ula la voi la hotel,bouare incult!
2
0
Astia s idioti. Cer chelnerului sa puna zero bacsis pe nota si ii dau in mana cat vreau, de regula 15 la suta.
3
0
Mai Gigi, asta de mai jos, mergi la școală mai bine mai tata,lasă ospătăria pana înveți sa scrii, sa vb
3
1
Tot la amarati vor sa ia, in Romanica ar trebui impozitata sphaga!, asa statul ar castiga la greu !
3
0
Ha,ha și Ha.Veti vedea ce n ați văzut,doar pa ici pa colo.
1
1
ba marian,sa.ti dea Dumnezeu sanai pe cineva din famiglie chelner,sa lucreze ca in Mangalia zi de zi,fara simbata,duminica, sa rbatori legale,concediu,Nimic,pe salariul minim le economie.Tirtanii nu lasa nimic,de revelion servesti famiglia patornului si gasca lui,moca,a doua zi la treaba,si te bucuri la 1,2lei le care.i maimlasa cite unul.le card chiar daca ar lasa cineva ceva,veea ce Nu se intimpla,nu ai sa vezi nimic,hapsinii patroni iau tot.Asa sa.ti ajute Dumnezeu,ca pe amaritii aia!bouare hot pesedist!
8
0
Acesti bani nu sunt impozitati???? De de trebuie sa i mai impozitam inca o data?!?!?!?
8
1
De ce ii luati interviu unuia dintre cei mai mari escroci ai Constantei? DNA ule nu vezi ce face DOMNUL marin aurelian?
10
0
Din taxa pe bacsis va platiti pensiile de 30000 de ron pe luna pe care ii tocati prin Thailanda si masini scumpe. Cea mai mare rusine.
14
1
Cancerul vine de la alimente cu multe e-uri și conservanți servești meniuri de sute de lei și te alegi cu cancer la colon și ficat Verificare la toate hotelurile și restaurantele de cel puțin două ori pe an Sănt hoteluri cu ghiuvete wc și canapele de pe timpul lui nea Nicu Verifică cineva mizeria și vechiturile
8
0
Un motiv in plus pt patroni ca sa dea salarii de rahst in turism...traiti bine bai din bacsisuri...am mai auzit placa asta!
13
1

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436