Aurelian Marin, despre impozitarea bacșișului: E o măsură bună!
Aurelian Marin, despre impozitarea bacșișului: E o măsură bună!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSezonul estival din anul 2022 a fost unul atipic. Dacă în 2021 și 2020, cu toate că pandemia de COVID-19 a dat puțin peste cap planurile operatorilor economici din turism, se pare că pe cealaltă parte litoralul românesc a avut și de câștigat. Pandemia a ținut granițele țării închise, astfel, turiștii ce obișnuiau să-și facă vacanțele în alte țări, au fost nevoiți să caute alternative, orientându-se spre litoralul românesc. Iată că, anul 2022 a fost slab, spun unii operatori, care speră că următorul sezon să fie unul foarte bun și să recupereze turiștii care s-au lăsat așteptați. Cât despre impozitarea bacșișului... este o măsură bună, spune Aurelian Marin, hotelier.
Sezonul estival din 2022 a fost puțin mai slab față de ultimele două sezoane, principalul factor fiind pandemia. Spre deosebire de alte sectoare ale economiei, în care aceasta a stricat mai multe ape, turismul a avut în unele cazuri de câștigat. Turiști obișnuiți să-și petreacă vacanțele în afara României, au fost nevoiți să se reorienteze spre litoralul mării Negre.
Contactat de către reporterii de la Replica, Aurelian Marin, director general Paradis Vacanţe de Vis, a făcut o scurtă retrospectivă a sezonului turistic, acesta declarând: „A fost un an puțin mai slab, față de 2021. Acum să vedem ce ne dă și statistica, dar din punctul meu de vedere numărul de turiști a fost puțin mai mic față de 2021 și cred că și încasările au fost și mai mici. Pe de-o parte, în 2021 am avut un aport de turiști care în mod tradițional nu veneau la noi pe litoral, pentru că a fost an de pandemie, și multe destinații nu erau deschise. În 2022 situația s-a schimbat, au fost deschise toate și atunci mulți au plecat acolo unde ei mergeau de fapt în mod tradițional. Pe de altă parte, cred că situația generală, pe creșteri de prețuri, pe inflație mai mare, a dus un pic la scăderea puterii de cumpărare și atunci și cheltuielile pe vacanțe s-au mai redus. În 2022 voucherele de vacanță s-au dat destul de târziu, și cel puțin legat de litoral, unele dintre ele n-au apucat să ajungă în piață, pentru că sunt multe zone, prin sănătate, învățământ, unde voucherele au fost date in vară, iulie, august, și ele vor intra în circuit pentru munte, balneo, sau pentru sezonul următor.”
Cum va afecta turismul schimbarea meniului dar și de impozitarea bacșișului?
Începând cu 15 martie 2023, restaurantele vor trebui să afișeze lista de ingrediente, declarația nutrițională și aditivii folosiți în preparate, lucru nu foarte agreat de către patronii de prăvălii. Aurelian Marin a declarat pe această temă: „Sper totuși să se schimbe treaba asta, este destul de complicat de gestionat, dar în rest nu am prea multe de comentat, dar așa cum e legea, toată lumea trebuie să o respecte. Chiar dacă aduce costuri suplimentare, sau bătaie de cap mai mare. Dar așa cum e, trebuie respectată. Pare o anomalie, dar cum va fi, așa va fi.”
De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2023, bacșișul oferit de clienți la restaurant se va trece pe nota de plată și pe bonul fiscal, fiind impozitat, potrivit unei legi adoptate de Parlament. Aurelian Marin, director general Paradis Vacanţe de Vis, a declarat că această măsură nu este rea deloc, ajutând la responsabilizarea personalului, acesta motivându-și răspunsul astfel: „Personal, sper cumva să aducă mai mult responsabilitate în zona aceasta. Sunt niște venituri suplimentare pentru angajați, mai ales în situația în care oamenii plătesc cu cardul și nu mai lasă bacșiș, atunci ar putea lăsa pe card, și ar putea fi lăsați pe card, și ar putea să fie mai motivați. Nu văd nimic rău în asta. Ar putea ajuta și la responsabilizarea angajaților, dar discuția este lungă pe această temă. Mie mi se pare bună măsura.”
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.