REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
12.3° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Aurescu, la Summitul ASEM: A subliniat importanţa cooperării în domeniul sănătăţii între statele membre

Aurescu, la Summitul ASEM: A subliniat importanţa cooperării în domeniul sănătăţii între statele membre

Replica API 27 noiembrie 2021 | 00:00 669

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reprezentat România, joi şi vineri, la cea de a 13-a reuniune a liderilor din formatul Asia - Europa (Asia-Europe Meeting), care a fost organizată de Cambodgia, în calitate de Preşedinţie rotativă a formatului ASEM, în sistem de videoconferinţă.

Bogdan Aurescu

În intervenţia sa, precizează MAE într-un comunicat, Bogdan Aurescu a reliefat şi interesul României pentru o implicare mai activă în regiune, în contextul întăririi legăturilor economice, interumane şi politice dintre Europa şi Asia, dar şi în cadrul oferit de Strategia UE pentru cooperare în regiunea Indo-Pacifică, cu accent pe domeniile predilecte de expertiză ale ţării noastre, precum securitate cibernetică, gestionarea dezastrelor, dreptul mării şi combaterea schimbărilor climatice, consolidarea rezilienţei, scrie Agerpres.

De asemenea, Aurescu a subliniat importanţa cooperării în domeniul sănătăţii între statele membre ASEM, inclusiv prin întărirea cooperării în materie de vaccinuri.

El a pus accent pe abordările comune faţă de principalele provocări de securitate în Europa şi Asia, subliniind potenţialul ASEM de a oferi o platformă pentru identificarea de soluţii diplomatice la acestea.

În acest context, şeful diplomaţiei române a exprimat îngrijorare cu privire la degradarea situaţiei drepturilor omului în Myanmar în ultimele luni, care afectează cetăţenii şi posibilităţile de acordare de asistenţă umanitară, precum şi procesul de soluţionare paşnică a situaţiei, cu respectarea statului de drept.

Bogdan Aurescu a exprimat convingerea că ASEM va continua să asigure un cadru adecvat identificării de răspunsuri la provocările şi aspiraţiile comune ţărilor din Asia şi Europa, prin asigurarea unei platforme dinamice de dialog informal, dar şi prin angajamentul faţă de o dezvoltare orientată spre rezultate şi întărirea rezilienţei.

La summitul care a avut ca temă "Întărirea multilateralismului în vederea unei creşteri comune" ("Strengthening Multilateralism for Shared Growth"), au participat înalţi reprezentanţi din peste 50 de ţări europene şi asiatice, alături de UE - reprezentată de preşedintele Consiliului UE, Charles Michel, şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ASEM este un proces interguvernamental, lansat în 1996, pentru amplificarea dialogului dintre Asia şi Europa. Reunind 53 de parteneri, ASEM constituie una din principalele platforme multilaterale care leagă cele două continente, oferind un cadru de promovare a dialogului politic, consolidarea cooperării economice şi abordare comună a provocărilor globale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677