Autoritățile s-au îngrozit: în AZILUL ILEGAL de la Agigea bătrânii erau ținuți nemâncați și nespălați!
Autoritățile s-au îngrozit: în AZILUL ILEGAL de la Agigea bătrânii erau ținuți nemâncați și nespălați!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestControl declanșat de articolul apărut în “Replica”
Control declanșat de articolul apărut în “Replica”
Cotidianul “Replica” de Constanța dezvăluia, în data de 30 ianuarie, că pe raza comunei Agigea ar funcționa un azil ilegal. Chiar în aceeași zi, la adresa indicată în articol – strada Gorunului nr.9 – s-au deplasat reprezentanți ai Poliției Locale din cadrul Primăriei Agigea, dar și de la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța, Poliția Națională, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcția de Sănătate Publică, precum și jandarmi. În ciuda faptului că cea care gestiona activitatea din centrul improvizat, Adelina Martău (cunoscută și ca Aurelia) a contactat reporterii “Replica” pentru a spune că nu este vorba de nici un azil și că ar fi “victima” concurenței, rapoartele oficialităților spun altceva! În imobil se aflau 7 bătrâni care primeau îngrijiri de la un furnizor privat de servicii sociale nelicențiat (!). Bătrânii erau ținuți în condiții de igienă precară, viața lor fiind în pericol – după cum au concluzionat autoritățile, care au dispus de urgență reintegrarea acestora în familii.
Conform Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Constanța (AJPIS, instituție aflată în subordinea Ministerului Muncii și Justiției Sociale), ca urmare a articolului apărut în cotidianul Replica (articolul poate fi consultat AICI), instituția s-a autosesizat și a efectuat în perioada 30-31 ianuarie 2019 un control la imobilul din comuna Agigea. La fața locului, AJPIS și ceilalți reprezentanți ai instituțiilor statului au constatat că în imobil se află 7 bătrâni, în grija unei persoane nelicențiate să ofere astfel de servicii, fiind încălcate următoarele prevederi legale: art. 11 alin. 4 din OUG nr.68/2003, art. 38 alin. 1 li 2 din Legea 292/2011 (legea asistenței sociale), art. 8 alin. 1 și 2 din Legea 197/2012 (privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale), Legea 17/2000 (privind asistența social a persoanelor vârstnice).
„Serviciile de îngrijire erau necorespunzătoare, igiena era precară, nici un standard de calitate nu era asigurat etc. În concluzie, prin activitatea desfășurată era pusă în pericol viața și siguranța persoanelor vârstnice îngrijite în imobil”, se arată într-un documemt oficial al AJPIS Constanța, cu referire la situația înregistrată la Agigea. Având în vedere aceste concluzii, toate instituțiile sosite în control la imobilul de pe strada Gorunului au dispus mai multe măsuri, în funcție de competențele fiecărei instituții în parte. În ceea ce privește AJPIS, măsurile dispuse au fost: „reintegrarea în familie a beneficiarilor – măsură realizată în integralitate până în data de 7 februarie 2019; aplicarea unei amenzi în cuantum de 20.000 de lei, în baza art.31 coroborat cu art.8 alin. 1 și 2 din Legea 197/2012”, se arată într-un document oficial al instituției.
În afară de aceste date oficiale, reprezentanții unei alte instituții, care au dorit să rămână anonimi, au detaliat mult mai plastic situația de la așa-zisul azil: “Bătrânii erau flămânzi, nespălați, unii i-am găsit cu nevoile făcute pe ei… Era jale acolo”.
Alexandra CUCU
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News