REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Lun., 30 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6868
9.9° Constanța Luni, 30 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6868
 

Av. Alexandru Bajdechi se judecă cu Ministerul Educației pentru că nu și-a primit bursa doctorală

Av. Alexandru Bajdechi se judecă cu Ministerul Educației pentru că nu și-a primit bursa doctorală

Georgiana BOGLEA 5 iulie 2024 | 00:00 2242

Alexandru Bajdechi a fost președintele Asociației Elevilor Constanța și în prezent este avocat în București și doctorand la Drept constituțional la Academia de Studii Economice din București. Acesta a dat în judecată Ministerul Educației pentru bursa pe care el consideră că o merită pe o perioadă de 2 ani, care este în prezent în valoare de 3.200 lei pe lună.

Av. Alexandru Bajdechi se judeca cu Ministerul Educatiei pentru ca nu si-a primit bursa doctorala Alexandru Bajdechi
Pe rolul Curții de Apel Constanța, Secţia de contencios administrativ și fiscal, pe data de 08.04.2024, a fost înregistrat dosarul 193/36/2024 și obiectul -  anulare acte administrativ cu caracter normativ Despăgubire, Ordinul nr. 6901/2023, îar părțile sunt Alexandru Bajdechi ca și reclamant și Ministerul Educației ca și pârât. 

Alexandru Bajdechi este doctorand la Drept constituțional la Academia de Studii Economice din București cu finanțare la buget, la studii cu frecvență și înmatriculat în anul I în anul universitar 2022-2023, iar în prezent este în anul II la studii doctorale, în anul 2023-2024. Acesta nu a beneficiat de bursă doctorală la admiterea în cadrul studiilor . În anul 2023, a intrat în vigoare Legea Învățământului nr 199/2023, iar aceasta prevede că toți doctoranzii care sunt la buget au dreptul la bursă în valoare de 3200 lei pe lună. Dar Ministerul Educației nu a fost de acord cu acest lucru, iar din această cauză s-a ajuns în instanță.

Av. Alexandru Bajdechi se judeca cu Ministerul Educatiei pentru ca nu si-a primit bursa doctorala Ministerul Educației

Noua Lege care a intrat în vigoare anul trecut pe data de 3 septembrie 2023 prevede că „Granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale la forma cu frecvență și nu includ cuantumul burselor individuale la forma cu frecvență redusă” (art. 63 alin. 5). Ceea ce înseamnă că nu ar trebui să mai existe student cu finanțare de la buget, cu frecvență fără bursă pentru că grantul ar trebui să includă bursă pentru toți studenții.

Situația este în felul următor. A avut loc o schimbare a Legii educației, în sensul că a fost adoptată o nouă lege anul trecut, cam în această perioadă, iar noile prevederi legale stabilesc că toți studenții doctoranzi la forma de învățământ cu frecvență cu finanțare de la buget trebuie să beneficieze de bursă doctorală. Anul trecut bursa era în cuantum de aproximativ 1700 de lei, iar în luna septembrie 2023 a fost aproape dublată la 3200 de lei. Față de această situație, Ministerul Educației nu a acordat finanțare pentru toți studenții doctoranzi, ci doar pentru cei care au beneficiat de bursă la momentul înmatriculării. Această situație discriminatorie față de faptul că acum noile prevederi legislative nu mai fac diferențe față de studenții de la buget cu frecvență. Văzând faptul că Ministerul Educației printr-un act, respective un ordin de ministru a făcut o discriminare ca să justifice de ce nu finanțează universitățile cu această bursă, am solicitat instanței anularea parțială a acestui ordin și despăgubiri egale cu bursele neacordate”, a declarat avocatul Alexandru Bajdechi.

Întrebat dacă consideră  că va avea cauză de câștig acesta a răspuns că este încrezător că răspunsul instanței va fi unul favorabil pentru el.

„Dacă nu aveam o astfel de speranță nici nu inițiam. Până la urmă, o astfel de situație a fost discutată și cu conducerea Ministerului Educației și mi-au transmis interpretarea lor, motiv pentru care aceasta este singura cale de a se ajunge la o concluzie”, a zis avocatul Alexandru Bajdechi.

Av. Alexandru Bajdechi se judeca cu Ministerul Educatiei pentru ca nu si-a primit bursa doctorala Curtea de Apel Constanța

Potrivit portalului instanțelor de judecată, soluția a fost amânată de 2 ori până acum. Pe data de 2 iulie a.c. a fost stabilit  ca soluția să fie repusă pe rol, urmând ca următoarea ședință să fie pe data de 16 septembrie. „Solutia pe scurt: Repune cauza pe rol. Stabileşte termen de judecată la data de 16.09.2024, ora 12:30, pentru când se citează părţile. Reclamantul se va cita cu menţiunea de a depune contractul de studii doctorale încheiat cu instituția de învăţământ superior. Pârâtul se va cita cu menţiunea de a depune documentaţia care a stat la baza emiterii Ordinului nr. 6901/2023, adresa nr. 2825 din 13.11.2023 a Comisiei Naţionale pentru Finanţarea Învăţământului Superior înregistrată la Ministerul Educaţiei cu nr. 641/E/DGIU din 15.11.2023 și Referatul de aprobare nr. 641/E/DGIU din 15.11.2023 în vederea emiterii Ordinului nr. 6901/2023, sub sancţiunea amendării pârâtului în caz de neconformare. Cu cale de atac odată cu fondul. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi 02.07.2024.

Acum probabil că ați văzut și stadiul dosarului. Au avut loc dezbateri. Însă instanța de judecată a repus cauza pe rol și a solicitat din partea mea să depun contractul de  studii, ceea ce voi face și din partea Ministerului să depună documentația actului. Pentru că Ministerul nu a depus documentația actului, deși a fost solicitat acest lucru, iar la termenul de judecată am solicitat să se treacă mai departe față de acest aspect, însă se pare că instanța a dorit mai multe informații. Sunt și câteva aspect legate de procedură. Eu v-am zis pe fond, dar și legat de procedură sunt niște probleme cu actele, respectiv nerespectarea privind transparența decizională și nemotivarea actului. Dar acestea sunt câteva aspect de procedură și de aceea a vrut instanța să le vadă și reprezentanții Ministerului să depună întreaga documentație”, a spus avocatul Alexandru Bajdechi.

Acest proces, dacă va fi soluționat în favoarea avocatului Alexandru Bajdechi, poate fi considerat a fi o victorie a tuturor studenților doctoranzi, care sunt finanțați de la buget și studiază la frecvență normală.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
După fata iti dai seama ca este retard....asta dădea în judecata pe toți încă din timpul liceului. Seamănă cu tacsu
2
0
tot cium panzeu ,este
12
4
este USR-ist..sa ma pish pe el.. astia sunt numai gica contra .. tari in c****a dar foarte slab pregatiti .. daca ii pui sa schimbe un bec, isi prind urechile
11
5
Un retard userist infect
12
6

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515