REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Avertisment către populație! Prețul gazului și cel al carburanților va include o nouă taxă, generând scumpiri

Avertisment către populație! Prețul gazului și cel al carburanților va include o nouă taxă, generând scumpiri

A.C. 20 martie 2024 | 00:00 1577

Comisia Europeană a propus un nou sistem, separat, de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru toate cantitățile de combustibili eliberați pentru consum pentru transportul rutier, pentru clădiri și alte sectoare industriale – ETS 2. Spre deosebire de ETS existent, ETS 2 se adresează entităților care trebuie să plătească accize pe energie, cum sunt antrepozitele fiscale și furnizorii de combustibili, nu și consumatorilor finali de combustibili, conform profit.ro.

Avertisment catre populatie! Pretul gazului si cel al carburantilor va include o noua taxa, generand scumpiri

Astfel, entitățile reglementate care intră sub incidența ETS2 trebuie să restituie certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru emisiile care corespund cantităților de combustibili pe care le-au pus în consum, începând cu 2027, însă raportarea emisiilor va începe de la 1 ianuarie 2025, iar monitorizarea acestora se face din acest an, semnalează Florentina Manea, Director General, Carbon & Energy Management.

Ea arată că, din acest an, operatorii din toate activitățile reglementate de legislație ce vor intra sub incidența ETS 2 trebuie să își monitorizeze emisiile conform legislației în vigoare și să obțină autorizație privind emisiile de gaze cu efect de seră. Începând cu 1 ianuarie 2025, orice entitate reglementată care va intra sub prevederile ETS 2 trebuie să dețină o autorizație valabilă si nu va mai putea pune pe piață combustibil pentru consum către sectoarele menționate, cărora le revine obligația de a plăti acciza exigibilă aferentă. Primul an de conformare este 2027 cu obligația de restituire a certificatelor de CO2 până la 31 mai 2028.

 Această etapizare permite să înceapă în mod ordonat și eficient mecanismul ETS 2 și permite, de asemenea, să fie puse în aplicare măsuri pentru a asigura o introducere echitabilă din punct de vedere social a schemei de comercializare a certificatelor de emisii în sectorul clădirilor, al transportului rutier și în alte sectoare, astfel încât să se atenueze impactul prețului carbonului asupra gospodăriilor vulnerabile și a utilizatorilor de transport vulnerabili.

Gazul natural este unul din combustibilii care intră sub incidența ETS 2, însă sunt și alți combustibili incluși cum ar fi: benzina cu plumb și fără plumb, motorina, GPL, păcura, cocs, cărbune. Prețul gazului natural furnizat către populație sau către sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2, fapt ce va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027.

Începând cu anul 2027, prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale, care nu sunt incluse în schema EU ETS actuală, va avea o creștere de aproximativ 0,06 RON/KWh, determinat de faptul că acesta va avea înglobat și prețul certificatelor de CO2 (Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 Euro/certificat și 0,205 kgCO2/kWh)

Începând cu anul 2027, costul benzinei și motorinei va avea o creștere de aproximativ 0,8 RON/l de benzină sau motorină, determinat de faptul că acesta va avea înglobat și prețul certificatelor de CO2 (Calculul a avut la bază o valoarea a certificatelor de CO2 de 60 Euro/Certificat și emisia specifică [tco2/t] de 3,254 tCO2/t motorină și respectiv 3,116 t CO2/t benzină).

Din 2007, operatorii economici din domenii precum energie, ciment, îngrășăminte chimice, siderurgie, metalurgie, var, hârtie, celuloză, ceramică și ulterior din 2012 operatorii de aeronave, au obligația monitorizării emisiilor de CO2 și restituirii certificatelor de CO2 pentru emisiile lor verificate din anul anterior.

EU ETS reprezintă primul sistem de tranzacționare a emisiilor de CO2 din lume, care are ca obiectiv îndeplinirea angajamentelor asumate de către Statele Membre (SM), de limitare a emisiilor de CO2 prin reducerea emisiilor generate de o parte din activitățile industriale. Toate sectoarele economiei trebuie să contribuie la realizarea reducerilor emisiilor de CO2, prin urmare, obiectivul ambițios al EU ETS a trebuit ajustat pentru a fi în conformitate cu angajamentul de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră la nivelul întregii economii pentru 2030 și cu obiectivul de a realiza neutralitatea climatică până cel târziu în 2050. Sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră ( EU ETS) are la bază principiul „poluatorul plătește”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Abia astept momentul cand imbecilii aia din Comisia Europeana o sa fie calcati in picioare si linsati pana la ultimul! Toata lumea arde la greu combustibili fosili dar s-au gasit ''ecologistii'' de europeni sa faca pe verzii! Mutati-va dracului in pesteri in varful muntelui daca vreti comuniune cu natura!
0
0
PENTRU TOTI....VOTATI ...CIOLACU... SI VETI FI FERICITI...LA DRACU...
1
1
Bagati cate taxe vreti! Oricum la un moment dat , totul se va bloca! Tara asta (si altele de prin jur) are atatea datorii ca de abia mai rezista! De aia apar revoltele si revolutiile , de aia apar dictatorii peste noapte! Cauzele sunt multe! Prostia, lipsa de carte, de profesionalism, populismul excesiv...
5
0
de ce trebie sa construim un cet nou daca centralele pe gaz si carbune vor fi ichise
6
2
Și o parte din energia electrică este produsa cu ajutorul gazelor sau cărbunelui. Deci....
5
1
Numai europenii sunt preocupati cu poluarea .Celelalte continente nu au treaba cu asa ceva si viata merge mai inainte de sute de ani asa si s au gasit ue sa faca non popuare.Africa ce sa mai zic nici nu au auzit de asa ceva
13
2
Marea campanie de sărăcire și epuizării economiilor populatiei totul pentru a depinde de ajutorul de la stat
8
3
Votați proștilor sa va bage taxse. Mergeți la vor jegurilor sa v pupue undeva
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510