REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.7° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
22.7° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Avertismente transmise de propriul corp: Cum îți dai seama că ai probleme cu glicemia

Avertismente transmise de propriul corp: Cum îți dai seama că ai probleme cu glicemia

A.F. 11 aprilie 2023 | 00:00 478

Există unele semne și simptome care ne pot sugera faptul că glicemia este mare. Atunci când glicemia a trecut de 200 mg/dl (11 mmol/L) apare gura uscată, buze uscate, dificultate ușoară la vorbire și sete.

Avertismente transmise de propriul corp: Cum iti dai seama ca ai probleme cu glicemia

Dacă glicemia aceasta mare durează mai mult de o zi va apare o creștere a volumului de urină, ce obligă pacientul sa meargă mai des la baie, inclusiv noaptea. Setea va fi combătută instinctiv prin consumul unei cantități mai mari de apă, uneori depășind 4-6 litri pe zi.

Efectuarea unui simplu sumar de urină va arăta prezența glucozei în urină, într-o cantitate proporțională cu durata glicemiei mari începând de la ultima urinare (de obicei peste noapte), potrivit doctorulzilei.ro.

Deshidratare treptată a întregului organism

Persistența glicemiilor mari mai multe zile va duce la o deshidratare treptată a întregului organism, cu limbaprăjită”, piele uscată, reducerea forței musculare, oboseală, scădere în greutate, vedere tulbure, scăderea ușoară a tensiunii arteriale.

Senzația de greață

Atunci când glicemia depășește 300 mg/dl (16.7 mmol/L) apare senzație de greață. Dacă glicemia depășește aproximativ 360 mg/dl (20 mmol/L), pe lângă greață mai pot apare și vărsături.

Consumul de băuturi răcoritoare pentru setea indusă de glicemia mare poate accelera procesul de deshidratare și de apariție a fenomenelor de greață și vărsături.

Cetoacidoză diabetică

Dacă nu sunt luate măsuri rapide pentru combaterea glicemiei mari, în unele cazuri simptomele pot progresa și mai mult, anunțând apariția cetoacidozei diabetice sau a stării hiperosmolare.

Persistența glicemiilor peste 300 mg/dl (16.7 mmol/L) poate duce adesea la apariția stării hiperosmolare în diabetul zaharat de tip 2 sau a cetoacidozei diabetice în diabetul zaharat de tip 1. Frecvent ele se asociază la același pacient în proporții variabile.
Semne de alarmă că aveți glicemia prea mare

Greață și vărsături

Primele simptome de alarmă sunt apariția simptomelor de greață și vărsături. Greață apare de obicei la glicemii peste 300 mg/dl (16.7 mmol/L), iar vărsăturile la glicemii de peste 360 mg/dl (20 mmol/L).

Sete intensă

Setea intensă (uneori absența la bătrâni!) duce la consumul unor cantități din ce în ce mai mari de apă (peste 6 litri; poate lipsi la bătrâni!), însoțită însă de urinat des și mult, inclusiv noaptea. Oboseală se accentuează și încep apară crampe musculare.

Lipsa de aer

În continuare, pacientul poate avea senzație de lipsa de aer, motiv pentru care trage aer în piept adânc la fiecare respirație, dar fără respire foarte des. Mirosul respirației se schimbă și poate semăna cu cel de mere verzi sau acetonă.

În acest moment pacientul preferă stea jos, uneori neavând puterea de a se ridică din pat. Pot apare dureri abdominale ce pot duce la confuzii de diagnostic.

Starea de rău poate progresa prin dificultăți de comunicare, somnolență, confuzii, scăderea marcată a tensiunii arteriale, creșterea frecvenței cardiace, pulsul periferic (la mâna) este rapid și slab. În final apare pierderea stării de conștientă, ce marchează instalarea comei, citează exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768