REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Avioanele MiG-21 LanceR ies la pensie! Seria neagră a aeronavelor care s-au prăbuşit în România

Avioanele MiG-21 LanceR ies la pensie! Seria neagră a aeronavelor care s-au prăbuşit în România

Alexandru CRENGANIȘ 13 mai 2023 | 00:00 2287

După mai bine de 60 de ani de la intrarea în dotarea Forțelor Aeriene Române, Ministerul Apărării Naționale a decis „pensionarea” aeronavelor MIG-21 LanceR. Ultimul zbor al acestora va avea loc, luni, 15 mai a.c., spre Baza 59 Aeriană Bacău. Acestea au fost trase pe linie moartă printr-o decizie a CSAT, iar poliția aeriană va fi efectuată în continuare de către aeronavele F-16. Este o veste bună retragerea avioanelor, dacă ar fi să ne uităm în urmă și să ne aducem aminte de tragediile care au avut loc. Haideți să facem o retrospectivă!

Avioanele MiG-21 LanceR ies la pensie! Seria neagra a aeronavelor care s-au prabusit in Romania

După mai bine de 60 de ani, aeronavele MIG-21 din dotarea Forțelor Aeriene Române vor ieși definitiv din serviciu. Acestea vor avea ultima misiune luni, 15 mai a.c., când vor zbura spre Baza 95 Aeriană Bacău. Decizia acesta a fost luată în urma Hotărârii Consiliului Suprem al țării, din 18 mai 2022. Astfel, Forțele Aeriene Română vor marca acest eveniment cu o serie de festivități.

Avioanele MiG-21 LanceR ies la pensie! Seria neagra a aeronavelor care s-au prabusit in Romania

 

MApN a emis un comunicat potrivit căruia,”Luni, 15 mai, începând cu ora 11:00, se vor desfășura simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă", Borcea, care se vor finaliza cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, Bacău, unde vor fi retrase din serviciu”.

Potrivit comunicatului, începând cu ora 12:00, Baza 95 Aeriană "Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu" din Bacău îşi deschide porţile pentru toţi pasionații de aviaţie, iar publicul va putea urmări sosirea, trecerea la verticala aeroportului şi aterizarea aeronavelor MiG-21 LanceR decolate de la celelalte două baze aeriene şi va putea vizita muzeul unităţii.

 

Avioanele MiG-21 LanceR ies la pensie! Seria neagra a aeronavelor care s-au prabusit in RomaniaGeneralul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării

Retragerea de la zbor a MIG-urilor 21 LanceR a fost necesară, deoarece starea acestora punea în pericol viața piloților. După revoluție, 11 piloți au decedat în incidente aeriene, și acest lucru pe timp de pace. Chiar șeful Statului Major al Apărării a declarat că acestea ar trebui retrase definitiv. „Necesitatea de a îmbunătăți siguranța aeronautică şi capacitatea pe care o avem de-a asigura apărarea cerului ţării au condus la luarea acestei decizii.(...) Din păcate, vechimea foarte mare a acestor aeronave îşi spune cuvântul şi am fost cu toţii martori, în ultimii ani, ai unor incidente cu urmări foarte grave. Am pierdut piloţi de elită, au rămas familii îndoliate, de aceea este absolut firesc să fim concentraţi pe siguranţa exploatării aeronavelor militare”, a declarat generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării.
 

Avioanele MiG-21 LanceR ies la pensie! Seria neagra a aeronavelor care s-au prabusit in Romania

Când a intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române MIG-21?

Aeronavele MIG-21 au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anul 1960. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 400 de aeronave MIG-21 au intrat în dotarea ROAF între anii 1960-1980. În anul 1992, aproximativ 110 aeronave MIG-21 au fost modernizate pentru a fi compatibile cu standardele NATO, iar acestă adaptare a primit denumirea de LanceR, care a avut trei variante, LancerR A, LanceR B și LanceR C.

În anul 2022, numărul exact de aeronave MIG-21 LanceR era ținut secret, dar se pare că datele neoficiale arătau că Armata mai avea în uz 30 de aeronave. Însă, în realitate, potrivit surselor din media națională, se pare că numărul real era undeva spre 24-26 de aeronave.

Avioanele MiG-21 LanceR ies la pensie! Seria neagra a aeronavelor care s-au prabusit in Romania

Zeci de incidente aeriene: cel mai grav a avut loc la Cogealac

Procesul de retragere al aeronavelor din serviciul de luptă a început neoficial la începutul anului. Acestă decizie a venit după nenumărate incidente. Scoaterea din uz a avioanelor de luptă a tot fost amânată de-a lungul timpului. În timp, 21 de aeronave de tip MIG-21 LanceR au fost implicate în incidente aviatice, iar 11 piloți si-au pierdut viața, iar alți 15 au reușit să se catapulteze cu succes și au reușit să se salveze.

Ultimul incident a avut loc pe data de 2 martie 2022, când un avion de vânătoare MiG-21 LanceR și un elicopter IAR-330 Puma s-au prăbușit la scurt timp unu după altul, în Cogealac.

Avioanele MiG-21 LanceR ies la pensie! Seria neagra a aeronavelor care s-au prabusit in Romaniaaccidentul aviatic de la Cogealac

 O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Și-au pierdut viața, din păcate, 8 militari.

Avioanele MiG-21 LanceR ies la pensie! Seria neagra a aeronavelor care s-au prabusit in Romania

La acea dată, au fost multe speculații pe seama acestui incident din cauza războiului de la granița României.

Avioanele MiG-21 LanceR ies la pensie! Seria neagra a aeronavelor care s-au prabusit in Romania

În 1994 au avut loc 6 accidente aeriene cu MIG-uri, iar cinci piloți au murit. În 1995 au fost două accidente, cu doi morți. Apoi, în fiecare an, până în 2010, au urmat cel puțin două accidente pe an.

În același an, un aparat s-a prăbuşit în apropiere de Câmpia Turzii. Doi piloţi militari și-au pierdut viaţa. Pe 12 iunie 2017, un aparat de zbor MiG-21 Lancer din cadrul Flotilei 86 a Forţelor Aeriene Române s-a prăbuşit la aproximativ 8 km de capătul de sud al pistei Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu. Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfășoară împreună cu forțele aeriene bulgare.

Avioanele MiG-21 LanceR ies la pensie! Seria neagra a aeronavelor care s-au prabusit in Romania

După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite.

Trecerea la aeronave mai performante

Avioanele MiG sunt unele dintre cele mai vechi din dotarea armatei române. Primele au fost achiziţionate în 1962.  Potrivit Ministerului Apărării, poliția aeriană va fi executată după data de  doi morți15 mai de către aeronavele F-16 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6. Cele 17 avioane au fost achiziționate din Portugalia, pentru suma de 628 milioane de euro. De asemenea, Ministerul Apărării a semnat un contract în noiembrie 2022 cu Guvernul  din Norvegia pentru a achiziționa 32 de avioane F-16 în configurație M6.5.2. Valoarea contractului este de 388 milioane de euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, urmând ca primele aeronave să fie livrate la sfârșitul anului 2023.

În data de 11 aprilie 2023, Consiliul Suprem de Apărare al Țării a decis ca România să cumpere avioane de luptă de ultimă generație F-35. Procesul de modernizare a avioanelor din dotarea Forțelor Aeriene va continua cu achiziționare de avioane F-35.

Potrivit informațiilor oficiale, aceste avioane au o gamă de senzori aerieni de ultimă generație, muniție performantă de înaltă precizie, capacitatea de gestionare reală a imaginii operaționale a câmpului de luptă, dar și multe alte dotări care permit menținerea superiorității aeriene. Președintele României, Klaus Iohannis anunțase acestă decizie încă din februarie 2022. Tranziția la F-35 este programată să înceapă în anul 2030, dar va dura ani deoarece costă extrem de mult dar și din cauză că trebuie o pregătire de lungă durată a resursei umane.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
comunistii luau aparate noi, 400 de bucati... acest articol trebuie citit printre randuri.
0
1
sper sa te urce pe tine si pe familia ta in sicriele alea de mig-uri si sa va dea drumul cu ele. Cauza accidentelor e rabla aia nenorocita de mig rusesc din anii 60, nu mai da vina pe oameni, rebut comunist.
4
1
În plus fata de vechime, printre cauzele accidentelor au fost efectele "benefice" ale "modernizarii" cu ajutorul externilor asiato-occidentali, întreținerea "manelista" (dupa ureche) si, nu in ultimul rand, calitatea piloților (la fel ca în cazul accidentelor rutiere)!!
2
5

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016