REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.5° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
28.5° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

Avocatul HAȘOTTI continuă RĂZBOIUL cu Primăria Constanța, pentru terenul din Piața Ovidiu

Avocatul HAȘOTTI continuă RĂZBOIUL cu Primăria Constanța, pentru terenul din Piața Ovidiu

Replica API 22 martie 2021 | 16:29 6750

Avocatul Ionel Hașotti se află, de ceva timp, în conflict cu Primăria Constanța, pentru terenul pe care-l deține în Piața Ovidiu. Acesta încearcă de câțiva ani să obţină undă verde pentru construirea unui imobil în zona veche a orașului demarând procedurile necesare pentru obţinerea avizelor. Proiectul său bate pasul pe loc din pricina unui refuz al primăriei Constanţa privind emiterea certificatului de urbanism pentru construire şi împrejmuire a unui teren situat pe strada Vasile Canarache. A acționat administrația locală în instanță, fiindu-i respinsă cererea. Numai că, a formulat recurs, iar magistrații au dispus rejudecarea dosarului. Precizăm că în aceeași situație este și avocatul Frangu Stila, fiind vecin de teren cu Hașotti.

Cum a ajuns terenul din Piața Ovidiu la familia Hașotti

Potrivit unei sentinţe din iulie 1997 a Judecătoriei Constanţa, Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local Constanţa au fost obligaţi la predarea în natură a unor suprafețe de teren echivalente fizic cu alte suprafeţele ocupate în prezent, dar şi la data respectivă, şi anume: două terenuri de pe bulevardul Ferdinand şi unul de pe strada Traian.

Hotărârea de Consiliu Local din 2005, privind atribuirea prin compensare lui Dan Valahu a terenului din Piața Ovidiu

Primăria municipiului Constanţa a propus, în 2005, atribuirea în compensare lui Dan Teodorescu Valahu a terenului situat in intravilanul municipiului Constanta, str. Vasile Canarache în suprafața de 309,77 mp. Valahu a accept locaţia propusă prin compensare, din strada Vasile Canarache, din Piața Ovidiu. Ulterior, mai exact în iunie 2005, familia Haşotti a cumpărat terenul, fiind intabulat în favoarea acestora şi plătind taxe locale și impozite corespunzătoare unui teren construibil. Terenul a fost evaluat pentru categoria „curți-construcții și face parte dintr-o parcelă mai mare, o parte din acesta fiind deținută de un coleg de-al lui Hașotti, în speță Stila Frangu.

În august 2018, Hașotti a fost înştiinţat, prin certificatul de urbanism 1400, că există interdicţii de construire, conform Planului Urbanistic Zonal. Destinația comunicată prin certificatul de urbanism atacat este: „ZRV1 – scuaruri urbane și plantații de aliniament” însă în certificat se fac referiri la alte categorii funcționale care nu sunt prevăzute în PUZ și anume „căsuțe plantate” și „spații verzi publice”.

La data elaborării și adoptării PUZ Peninsulă, întreaga parcelă din care face parte lotul în cauză era acoperită cu vegetație spontană, neîngrijită și neamenajată iar pe lotul lui Hașotti se află ruine ale construcțiilor preexistente.

Ionel Haşotti a luat PUZ-ul la puricat, constatând mai multe erori. În realitate, acest teren nu ar fi fost scuar urban și nici spațiu verde public amenajat și nici nu putea primi o asemenea destinație prin PUZ conform definițiilor existente în Legea nr. 137/1995 în vigoare la acea dată și Legea nr. 350/200, consideră avocatul. Bazându-se pe acest fapt, la sfârşitul anului 2018 a depus o acţiune în instanţă, solicitând anularea certificatului de urbanism nr. 1400/03.04.2018 privitor la interdicţia de construire și obligarea primăriei să emită un alt certificat care să nu conțină această interdicție. Totodată, a cerut şi anularea parţială ori totală a hotărârii de consiliu prin care a fost aprobat planul urbanistic zonal.

Ce au spus reprezentanții administrației locale

În replică, apărătorii administraţiei locale au precizat că hotărârea privind aprobarea PUZ-ului a fost aprobată sub semnele legalităţii, iar solicitarea familiei Haşotti de obligare a Primăriei Constanţa şi a Consiliului Local la emiterea unui alt certificat de urbanism care să nu conțină interdicția de a construi echivalează, de fapt, cu obligarea autorității locale de a elabora un alt PUZ care să modifice regimul juridic, economic și tehnic al imobilului și care să le permită realizarea construcțiilor pentru care s-a solicitat emiterea certificatului de urbanism.

În 2019 a pierdut, solicitarea fiind respinsă. ”Respinge cererea aşa cum a fost modificată şi completată, formulată de reclamanţii Haşotti Ionel şi Haşotti Doina în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Constanţa, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge capetele 1 şi 2 din cererea aşa cum a fost modificată şi completată, având ca obiect anularea totală şi respectiv parţială a H.C.L. Constanţa nr. 416/2003 în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Constanţa, ca fiind formulate împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge capetele 1 şi 2 de cerere formulate în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Constanţa, ca neîntemeiate. Respinge capătul 3 de cerere aşa cum a fost modificată şi completată, având ca obiect modificarea în parte a P.U.Z. Peninsula, formulat în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al Municipiului Constanţa şi Primarul Municipiului Constanţa, ca neîntemeiat. Respinge capetele 4, 5 şi 6 de cerere aşa cum a fost modificată şi completată, având ca obiect anularea certificatului de urbanism nr. 1400/03.04.2018, obligarea pârâtului să emită un certificat de urbanism conform cu funcţiunea urbanistică compatibilă cu dreptul de proprietate privată şi respectiv obligarea pârâtului să emită un certificat de urbanism care să nu conţină interdicţia de a construi, formulate în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Constanţa, ca neîntemeiate. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Frangu Stila, ca neîntemeiată”, se arată în minuta instanței.

Hașotti a formulat recurs, iar pe 17 martie a.c., magistrații Curții de Apel Constanța au admis recursul principal, au casat în parte sentinţa recurată şi au trimis cauza spre rejudecare fondului aceleiaşi instanţe, adică la Tribunal.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Atata vreme cat avocatii comanda clasari de dosare atat politiei cat si procuraturii sa nu mai avem pretentii de justitie. Deaia nu e Schengen, deaia e foame, deaia e subdezvoltare, deaia suntem colonie, din cauza coruptiei care s-a transferat din vechiul regim. Pana nu crapa cei vechi, tot asa va merge tara asta. Vestea buna e ca nu mai au mult. Si vor crapa.
0
0
cipcirip pozai gata! blokeaza dosare la politie. ameninta. insa dumnezeu nu culca-te!
0
0
Un spagar..atat el cat si fratele lui puiu hasotti.marele "prof" care cerea pzd la studente pe vechi.
2
0
parinteasca dimandari actioneaza pana la al 7 lea brau, asadar pacatele se platesc si se vor plati, sa nu se mai mire atat cand ii loveste cateo boala napraznica, sa-si aduca aminte, ma oare pe cine am nedreptatit eu, sau inaintasii mei ?
1
0
Cum paula mea au ajuns toti cipanii proprietari de terenuri in Constanta, cand acum 30 de ani miroseau a branza de oaie si le cantau greierii in calcaie. Mai nou, vad ca nu se mai ocupa de cresterea oilor si caprelor, ci sunt dezvoltatori imobiliari. Fwtu-va-n gura de analfabeti retardati !
6
0
Taica su l-a bagat la puscarie pe Zahu Pana, dupa cum spune Constantin Hagi in revista Memoria Gandirii Arestate, cam asta e familia, cititi si trageti concluziile.
8
0
acel teren ar trebui sa fie un parc, o gradina publica, in vecinatatea casei engleze, un monument deosebit de arhitectura cu vedere la mare... are dl Hasotti detoate, sa faca un gest frumos ptr oras mai bine a amenajeze un gradina cu flori acolo
12
2
puiu hassoti imprumuta bani de la amici si nu-i mai da inapoi, un tepar nenorocit....
14
1
acea cladire care are pe dinainte acel spatiu verde, este cladire de PATRIMONIU, vor sa construiasca acolo ca sa ia fatada cladirii? n-am mai auzit ceva mai prostesc, nici comunistii n-au facut asa ceva
20
0
cu retea de trafic de influenta in justitia machedoneasca.un individ profund imoral bolnav dupa inavutire gata sa faca orice infractiune pentru bani. are retea cu procurorul sef.
14
0
Betoane,sa nu ramana spatiu verde care sa nu fie betonat.
10
0
Trist ce doreste sa faca acest om, sa construiasca in fata unei alte cladiri, incalcand orice norma de bun simt a urbanismului, triste si comentariile cu jigniri de cea mai joasa speta de mai jos. Un oras fara nicio sansa de dezvoltare, pentru ca oamenii sun goi de orice continut!
22
0
Eu credeam ca odata cu plecarea lu Mazare totul va intra in normal
17
0
ai dreptate. din Veria a venit
8
0
Adevaru e ca iti pute ciocul a branza de la o posta distanta. Tantarule. Stii ce lasa machidonii mostenire? Fetzele de oieri, nasurile mari si caracterele de ciobani dobandite prin imperecherea intre veri. Beheheheehe
19
2
cum sa construiesti sa iei fatada cladirii???
18
0
cum dracu numai machedonii venetici sunt improprietariti, au venit in tara noastra desculti si plini de paduchi si acum sunt mostenitori, fura, inseala, nu platesc impozite.
26
4
Alt Stila? De unde or fi iesit astia, frate?
22
2
mai bine avea grija de frasu, l-a abandonat in institutii de stat, nu inteleg cum il mai rabda pamantul...
24
0
prietenii lui Stelian Ion!
24
4

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016