REPLICA ONLINE CONSTANTA

24° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
24° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Azerbaidjanul refuză să participe la o întâlnire cu Armenia la Washington, acuzând atitudinea "părtinitoare" a SUA

Azerbaidjanul refuză să participe la o întâlnire cu Armenia la Washington, acuzând atitudinea "părtinitoare" a SUA

A.F. 17 noiembrie 2023 | 00:00 250

Ministrul de externe azer Jeyhun Bayramov a anunţat joi că nu va participa la o întâlnire cu omologul său armean Ararat Mirzoyan, prevăzută să se desfăşoare pe 20 noiembrie la Washington, din cauza a ceea ce consideră a fi "abordarea părtinitoare a SUA" în favoarea Erevanului cu privire la conflictul din enclava Nagorno-Karabah, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Azerbaidjanul refuza sa participe la o intalnire cu Armenia la Washington, acuzand atitudinea 'partinitoare' a SUAJeyhun Bayramov

Ministrul azer a mai precizat că, din acelaşi motiv, oficialii americani de rang înalt nu sunt bineveniţi la Baku şi că SUA riscă să-şi piardă rolul de mediator între Armenia şi Azerbaidjan.

Nemulţumirea oficialilor azeri a fost provocată de unele comentarii ale secretarului de stat adjunct al SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, James O'Brian, care a afirmat miercuri, în Camera Reprezentanţilor, că relaţiile SUA cu Azerbaidjan nu vor mai fi la fel dacă această ţară nu face progrese în negocierile de pace cu Armenia.

În plus, O'Brian a precizat că Washingtonul a amânat reuniunile bilaterale şi contactele la nivel înalt cu Azerbaidjanul şi a cerut acestei ţări să "înlesnească revenirea în Nagorno-Karabah a armenilor care doresc să se întoarcă la casele lor sau să viziteze situri culturale în regiune, precum şi să restabilească fără îngrădire traficul în regiune".

În urma unei ofensive militare fulger în septembrie, Azerbaidjanul a recăpătat complet controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, pe care o pierduse în urma războiului cu Armenia la începutul anilor '90 şi o recuperase parţial în războiul din 2020 încheiat printr-un armistiţiu negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene. Lipsiţi de data aceasta de sprijinul militar al Erevanului, trupele separatiştilor armeni din enclavă au capitulat rapid în faţa armatei azere, iar aproape toţi cei circa 120.000 de etnici armeni din Nagorno-Karabah s-au refugiat în Armenia.

Premierul armean Nikol Paşinian s-a declarat favorabil încheierii unui tratat de pace între ţara sa şi Azerbaidjan, dar nu s-au înregistrat progrese în acest demers, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712