REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 26 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6802
21.4° Constanța Vineri, 26 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6802
 

Bahrainul şi Qatarul au decis restabilirea relaţiilor diplomatice

Bahrainul şi Qatarul au decis restabilirea relaţiilor diplomatice

Valentina CAMARA 14 aprilie 2023 | 09:16 400

Conducerile din Qatar şi Bahrain au căzut de acord pentru restabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

Bahrainul si Qatarul au decis restabilirea relatiilor diplomatice

Începe o nouă perioadă în relaţiile dintre ţările din Golf, Qatar şi Bahrain. Comitetul pentru supraveghere Qatar-Bahrain s-a reunit la Riad, în cadrul Secretariatului General al Consiliului de Cooperare al Golfului.

La a doua reuniune a comitetului, delegaţia din Qatar a fost condusă de Ahmad bin Hassan El Hammadi, secretar general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Qatar, iar Şeicul Khalid bin Ahmed bin Mohammed Al Khalifa, consilier pe probleme politice, a condus delegaţia Bahrainului. În cadrul reuniunii au fost discutate evoluţiile înregistrate, precum şi concluziile primei reuniuni a comitetului comun pentru justiţie şi al comitetului comun pentru securitate şi căile de soluţionare a divergenţelor existente.

Cele două ţări au hotărât restabilirea relaţiilor diplomatice în conformitate cu regulamentele Naţiunilor Unite şi prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Ambele părţi au precizat că decizia de a restabili relaţiile diplomatice se bazează pe dorinţa comună de a dezvolta relaţiile bilaterale, de a respecta unitatea Golfului, suveranitatea naţională, independenţa şi integritatea teritorială, precum şi principiile bunei vecinătăţi.
Criza din Golf

În iunie 2017, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul, pentru că era apropiat de Iran şi sprijinea organizaţiile teroriste şi au impus acestei ţări un embargou economic, potrivit cumhuriyet.com.tr

Cele patru ţări arabe au interzis pătrunderea avioanelor Qatarului în spaţiul lor aerian, iar navelor să navigheze în apele lor teritoriale, suspendând toate legăturile comerciale cu Qatarul. Însă Qatarul a respins toate acuzaţiile şi ca urmare a izbucnit criza din Golf. După eforturile depuse pentru soluţionarea crizei, la 5 ianuarie 2021, la al 41-lea summit al Consiliului de Cooperare al Golfului, care s-a desfăşurat în Arabia Saudită, s-a hotărât ridicarea embargoului impus Qatarului şi restabilirea relaţiilor diplomatice. In 2021, în afară de Bahrain, celelalte trei ţări au decis reluarea legăturilor cu Qatarul.

Divergenţele dintre Bahrain şi Qatar erau generate de relaţia Qatarului cu Iranul şi a altor neînţelegeri legate de frontiera maritimă, potrivit evz.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436