REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Mie., 31 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6807
27.4° Constanța Miercuri, 31 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6807
 

Băieții deștepți din energie au făcut profituri uriașe, în timp ce oamenii se îndreaptă spre o criză majoră

Băieții deștepți din energie au făcut profituri uriașe, în timp ce oamenii se îndreaptă spre o criză majoră

Replica API 29 iulie 2022 | 00:00 822

Proprietarul British Gas, Centrica și Shell au înregistrat profituri uriașe din cauza creșterii prețurilor la energie, deoarece gospodăriile din Marea Britanie se confruntă cu facturi și mai mari la energie, transmite BBC, relatează Blacknews.ro.

Profiturile pe jumătate de an ale Centrica au fost de cinci ori mai mari decât cu un an mai devreme, în timp ce Shell a raportat profituri record pentru perioada aprilie-iunie.

Toate acestea vin pe măsură ce prețurile gazelor continuă să crească, alimentate de războiul din Ucraina.

Acest lucru afectează gospodăriile, cu previziuni că facturile la energie vor crește și mai mult anul viitor.

Guvernul a spus că fiecare gospodărie din Marea Britanie va primi o reducere la factura de energie de 400 de lire sterline în această toamnă, ca parte a unui pachet de măsuri noi pentru a combate creșterea prețurilor.

Dar există solicitări pentru mai multe măsuri pentru a ajuta oamenii acum, inclusiv de la expertul în finanțe personale Martin Lewis, citează stiripesurse.ro.

Proprietarul British Gas, Centrica, a declarat că profitul operațional ajustat pentru cele șase luni încheiate în iunie a crescut la 1,34 miliarde de lire sterline de la 262 de milioane de lire sterline, înregistrate cu un an în urmă.

Creșterea profiturilor a venit din activitatea companiei în domeniul nuclear și al petrolului și gazelor, mai degrabă decât din activitatea de furnizare de energie a British Gas, care a avut rezultate mult mai proaste. Multe firme nu au reușit să transmită pe deplin clienților creșterea prețurilor cu ridicata la gaze.

Centrica a readus un dividend intermediar de 1 penny pe acțiune, după ce l-a casat în ultimii trei ani.

Decizia de a relua plățile către acționari, chiar dacă gospodăriile din Marea Britanie sunt supuse presiunii din cauza creșterii facturilor la energie, a fost criticată de unii.

Analistul energetic David Cox a spus că oamenii vor „reacţiona împotriva” vederii unei companii de energie care să răsplătească acţionarii, în timp ce gospodăriile se luptă cu facturile.

„Orice companie de petrol și gaze care realizează profit și dă o parte din acestea înapoi acționarilor în acest moment, se va confrunta cu o reacție, în special atunci când vedem proiecții ale facturilor la energie care ating aproape 4.000 de lire sterline”, a spus el.

Cox, care a lucrat la British Gas, a spus că firma a încetat să plătească dividende în ultimii ani, deoarece „nu avea banii” pentru a face acest lucru. Dar de atunci a făcut profituri în operațiunile sale de explorare a petrolului și gazelor, motiv pentru care reintroduce plățile.

„Afacerile sunt acolo pentru a face profit, iar dividendele sunt o modalitate de a le împărţi cu acționarii”, a spus el.

Dar directorul executiv al Centrica, Chris O’Shea, a apărat decizia și a insistat că o mare parte din profiturile companiei „se întorc în societate”.

„Știu că este dificil să vezi cuvântul profit, dividende sau cuvinte similare atunci când oamenii au o perioadă dificilă. Sunt foarte conștient de asta”, a spus el.

„Rețineți că în următorii câțiva ani, ne așteptăm să plătim o taxă excepțională de peste 600 de milioane de lire sterline pentru afacerea noastră cu gaze din Marea Britanie din profiturile pe care le aşteptăm, așa că multe dintre acestea se întorc înapoi în societate”.

Gigantul energetic Shell a raportat, de asemenea, rezultate puternice joi, cu profituri în al doilea trimestru de 11,5 miliarde de dolari (9 miliarde de lire sterline).

Compania a anunțat, de asemenea, un alt program de răscumpărare de acțiuni de 6 miliarde de dolari pentru trimestrul curent, pe lângă cele 8,5 miliarde de dolari de acțiuni pe care le-a cumpărat în prima jumătate a anului 2022. Dar nu și-a majorat dividendul de 25 de cenți pe acțiune.

Frances O’Grady, secretarul general al Congresului Sindicatelor, a declarat că profiturile crescânde de la Centrica și Shell sunt „o insultă” la adresa oamenilor care se luptă să-și plătească facturile la energie.

„Facturile la energie cresc de 23 de ori mai repede decât salariile. Trebuie să menținem profiturile și să creștem salariile”, a spus ea. „Oamenii muncitori se confruntă cu cea mai lungă și mai dură constrângere salarială din istoria modernă”.

Grupul de campanie de mediu ‘Friends of the Earth’ a spus că profiturile raportate atât de Centrica, cât și de Shell vor fi „întâmpinate cu neîncredere” de cei care se confruntă cu „prețurile vertiginoase ale energiei”.

„Guvernul trebuie să impună o taxă excepțională mai dură firmelor de energie. Cea mai mare parte a acestor profituri ar trebui să fie folosită pentru a ne izola casele și pentru a ajuta gospodăriile fără numerar să-și plătească încălzirea în această iarnă, mai degrabă decât să dezvolte mai multe proiecte de combustibili fosili care prăjesc planeta. ”

În mai, guvernul a anunțat o taxă excepțională pentru firmele de petrol și gaze din Marea Britanie, care ar putea strânge aproximativ 5 miliarde de lire sterline în următoarele 12 luni.

Prețurile gazelor au crescut dramatic din cauza unei crize la nivel mondial a aprovizionării cu energie, iar prețurile cu ridicata au crescut și mai mult din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia.

Facturile la energie din Regatul Unit au crescut cu 700 de lire sterline fără precedent în aprilie și este probabil să continue să crească. O companie de consultanță în management, BFY, a avertizat că o factură tipică de energie ar putea atinge 3.850 de lire sterline pe an până în ianuarie, mult mai mare decât previziunile de la începutul acestei luni.

BFY a spus că prognoza sa reflectă creșterea prețurilor cu ridicata în ultimele săptămâni, cu tensiunile în curs cu Rusia stârnind îngrijorări cu privire la proviziile de iarnă.

Mulți furnizori de energie au dispărut în ultimul an, deoarece s-au străduit să transmită clienților prețurile crescânde ale gazului. Cel puțin 30 de companii energetice au încetat să tranzacționeze în Marea Britanie din august 2021.

British Gas a declarat că a adăugat peste 200.000 de clienți în prima jumătate a anului, inclusiv 158.000 de clienți pe care i-a preluat de la furnizorul eșuat Together Energy.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
am ramas, voi fi! asta-i ...romanasul de ...rand si coada -i mare!
0
0
ma pys pe voi sclavilor. la cat am furat romania 40 ani o sa platiti. in spania la carca si trimiteti bani acasa, asa se fac banii ptr noi smekerii! si voi credeti ca sunteti liberi....
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513