REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.9° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
27.9° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Balonarea și constipația cronică pot indica o boală gravă, des întâlnită

Balonarea și constipația cronică pot indica o boală gravă, des întâlnită

A.F. 19 mai 2023 | 00:00 286

Sângerările anale, tulburările de tranzit intestinal, balonarea, durerile abdominale și constipația cronică pot fi semne și simptome de cancer rectal, una dintre cele mai frecvente afecțiuni oncologice diagnosticate în România. Boala are o incidență tot mai crescută, din cauza stilului de viață dezechilibrat, care include principalii factori de risc – sedentarism, obezitate, dietă bogată în carne roșie și alimente procesate, consum de alcool și fumat.

Balonarea si constipatia cronica pot indica o boala grava, des intalnita

Vestea bună este că există o metodă sigură, rapidă și eficientă pentru diagnosticarea cancerului de rect, chiar înainte de apariția semnelor și simptomelor menționate mai sus. Colonoscopia sau endoscopia digestivă inferioară este o investigație prin care medicul gastroenterolog poate vizualiza interiorul colonului și rectului, putând să depisteze polipi, ulcerații, inflamație ori tumori. Atunci când observă o formațiune suspectă, medicul poate realiza și o biopsie: recoltează un fragment de țesut, pentru realizarea unui examen histopatologic, singurul care poate diferenția o tumoră benignă de una malignă, pentru un diagnostic de certitudine.

După diagnosticarea cancerului de rect, sunt recomandate alte investigații medicale avansate, precum examen prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografie computerizată (CT), pentru a afla stadiul bolii și pentru a identifica eventualele metastaze. Numai după această etapă se poate alege protocolul terapeutic adecvat. În majoritatea cazurilor, tratamentul pentru cancerul rectal implică o intervenție chirurgicală, care poate fi completată cu radioterapie, chimioterapie, terapie biologică țintită sau imunoterapie.

În prezent, se poate realiza tratamentul chirurgical al cancerului rectal inclusiv laparoscopic sau robotic, prin metode minim invazive, care asigură o recuperare rapidă a pacientului și risc redus de complicații. Intervențiile de chirurgie robotică permit incizii mult mai ușoare și mai precise în zona îngustă a pelvisului, pentru o rezecție sigură, inclusiv a ganglionilor afectați, cu protejarea țesuturilor sănătoase, aspect important pentru menținerea unei bune calități a vieții pacientului. Abordul robotic este preferat în special pentru conservarea orificiului anal și a nervilor tractului urinar. Rezultatele obținute astfel sunt mai bune comparativ cu o intervenție clasică sau laparoscopică, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768