REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Bărbatul anchetat de DNA Constanța pentru evaziune fiscală s-ar afla în Germania!

Bărbatul anchetat de DNA Constanța pentru evaziune fiscală s-ar afla în Germania!

Replica API 12 mai 2022 | 21:13 2375

Ibram Ildan, un așa-zis afacerist de la malul mării, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, pentru evaziune fiscală, dosar instrumentat de DNA Constanța. Însă, cum a fost de negăsit, a fost dat în urmărire națională și internațională. Însă, iată că există posibilitatea să i se fi dat de urmă, motiv pentru care anchetatorii au cerut date despre el, în instanță, autorităților din Germania.

Magistrații Tribunalului Constanța au dispus în cazul lui Ibram Ildan, într-un dosar înregistrat pe rolul instanței, cu obiectul: ”alte cereri privind executarea”, emiterea unei adresei către Serviciul evidenţă cazier judiciar pentru a comunica fişa de cazier judiciar la zi a petentului condamnat Ibram Ildan, în vederea stabilirii faptului dacă acesta se află în curs de urmărire penală sau de judecată într-o altă cauză; efectuarea unei comisii rogatorii internaţionale în materie penală către autoritatea judiciară din Germania competentă pentru zona Salzgitter - Staatsanwaltschaft Braunschweig pentru a comunica limita maximă de pedeapsă prevăzută de legea germană pentru faptele acestuia, dacă pedeapsa rezultantă de 7 ani închisoare aplicată condamnatului Ibram Ildan depăşeşte maximul pedepsei rezultante ce ar fi aplicat în Germania, şi dacă, potrivit legislaţiei germane, există posibilitatea ca autorităţile judiciare germane să recunoască parţial sentinţa penală de condamnare ori să adapteze pedeapsa rezultantă sau pedepsele ce fac parte din aceasta. De asemenea, dacă Republica Federală Germania, prin autorităţile judiciare competente, apreciază că executarea pedepsei de 7 ani închisoare în Germania de către condamnatul Ibram Ildan ar servi scopului de a facilita reabilitarea socială a acestuia, şi dacă este de acord cu transferarea executării pedepsei de 7 ani închisoare în Republica Federală Germania.

”Se va preciza contextul solicitării acestor informaţii, respectiv conţinutul pe scurt al cererii condamnatului, situaţia condamnării acestuia şi a executării pedepsei, situaţia rezidenţei acestuia din Germania, adresa de rezidenţă, situaţia familială invocată pentru admiterea cererii, însoţite de înscrisurile în limba germană depuse la dosar”, potrivit minutei judecătorești.

Condamnat definitiv în 2020

Ibram Ildan a fost trimis în judecată alături de Augustin Panait, Preda Cosmin Marian și Zamfir Ion pentru evaziune fiscala, la finele anului 2014, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Constanța. În iulie 2018, instanta de fond, adică Tribunalul Constanta, s-a pronuntat în cauză. Ion Zamfir s-a ales cu 6 ani, Cosmin Preda și Augustin Panait au fost achitați, iar Ibram Ildan, după ce pedeapsa i s-a contopit cu altele mai vechi, s-a ales cu 7 ani. Decizia nu a fost definitivă, iar apelul s-a judecat pe 17.09.2020, atunci când magistrații au respins apelurile. Între timp, Ildan Ibram, în vârstă de 39 de ani, născut în Medgidia și domiciliat în Sectorul 3 din București, a fost dat în urmărire, profilul acestuia apărând pe site-ul Poliției Române, la categoria persoane urmărite. „Împotriva numitului Ibram Ildan, Tribunalul Constanta a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 697 din 17.09.2020, fiind condamnat la 7 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală”, sunt datele oferite de Poliția Română.

Cine sunt cei patru evazioniști implicați

Ibram Ildan, administrator de drept al SC „Ibo Grains” SRL, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: evaziune fiscală; evaziune fiscală, în forma complicității (2 infracțiuni); fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Preda Cosmin Marian, administrator de fapt al SC „Ibo Grains” SRL, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: evaziune fiscală (2 infracțiuni); evaziune fiscală, în forma complicității; refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale; fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Zamfir Ion și Panait Augustin, reprezentanți ai unor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală.

Date din rechizitoriul DNA Constanța

În perioada iunie – octombrie 2010, inculpații Ibram Ildan și Preda Cosmin Marian, în calitate de administratori ai SC „Ibo Grains” SRL Constanța, nu au înregistrat în evidențele contabile ale acestei societăți venituri totale în cuantum de 260.214 lei, realizate ca urmare a livrării unor utilaje agricole către două firme, cauzând în această modalitate bugetului general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de 83.940 lei. În aceeași perioadă, cei doi inculpați l-au ajutat pe inculpatul Zamfir Ion, reprezentant al unei societăți comerciale, să înregistreze în evidențele contabile ale firmei sale cheltuieli nereale în cuantum total de 36.057.331,8 lei, reprezentând contravaloarea unui număr total de peste 100 de facturi fiscale, emise de către SC „Ibo Grains” SRL Constanța în perioada de referință, prin care se atesta efectuarea unor operațiuni comerciale fictive, respectiv livrări de cereale, contribuind în această modalitate la prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 11.594.661,09 lei.

În cursul lunii iulie 2010, inculpatul Ibram Ildan l-a ajutat pe inculpatul Panait Augustin, reprezentant al unei societăți comerciale, să înregistreze în evidențele contabile cheltuieli nereale în cuantum total de 2.415.982,81 lei, reprezentând contravaloarea unui număr total de 6 facturi fiscale emise de către SC „Ibo Grains” SRL Constanța, prin care se atesta efectuarea unor operațiuni comerciale fictive, respectiv livrări de cereale, contribuind în această modalitate la prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 750.368,33 lei.

În aceeași perioadă de referință, inculpatului Ibram Ildan, în calitate de administrator al SC „Ibo Grains” SRL Constanța, a completat cu date false un număr total de 26 borderouri de achiziție cereale de la persoane fizice, prin care se atesta în mod fictiv aprovizionarea societății cu astfel de produse, de la producători individuali. În baza acestor documente, au fost efectuate, în perioada respectivă, un număr de 99 de operațiuni de retragere în numerar din conturile bancare ale firmei sus-menționatei, a sumei totale de 25.396.850 lei.

La data de 28 septembrie 2010, inculpatul Preda Cosmin Marian, pentru a se sustrage de la efectuarea verificărilor financiare și fiscale, a declarat, în mod fictiv, reprezentanților Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța, stabilirea noului sediu social al SC „Ibo Grains” SRL, la o adresă, la care societatea nu a funcționat niciodată. În acest sens, inculpatul a prezentat un contract de comodat fals, pretins încheiat la data de 21 septembrie 2010.

De asemenea, acesta a refuzat să se prezinte în fața comisarilor financiari din cadrul Gărzii Financiare – Secția Constanța pentru a pune la dispoziție documentele de evidență financiar – contabilă ale SC „Ibo Grains” SRL Constanța, deși invitația, emisă de organele financiare de control la data de 06.10.2010, a fost primită de către mama inculpatului.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436