Barcelona ia măsuri pentru a scăpa de turiști
Barcelona ia măsuri pentru a scăpa de turiști
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPrimarul orașului este amenințat cu procese de miliarde de euro. Jaume Collboni este hotărât să ducă la bun sfârșit planul care, spune el, va pune capăt „colonizării centrului orașului”.
Decizia a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, stârnind surprindere și amenințări cu procese de miliarde de euro. Cu toate acestea, la câteva luni după ce autoritățile din Barcelona au anunțat că intenționează să scape orașul de apartamentele pentru turiști până la sfârșitul anului 2028, primarul orașului a descris această decizie drept o măsură „drastică”, dar extrem de necesară pentru a ține în frâu costul în creștere al locuințelor.
„Este foarte drastică, dar trebuie să fie, deoarece situația este foarte, foarte dificilă”, a declarat Jaume Collboni într-unul dintre primele sale interviuri cu presa internațională de la anunțul din iunie. „În Barcelona, ca și în alte mari orașe europene, problema numărul unu pe care o avem este locuința”.
În ultimii 10 ani, prețurile chiriilor în oraș au crescut cu 68%, în timp ce costul de cumpărare a unei case a crescut cu 38%. În timp ce unii locuitori se plângeau de faptul că nu mai pot locui în oraș, Collboni a început să analizeze cele 10.101 de licențe acordate de oraș, care permit închirierea de locuințe turiștilor prin intermediul unor platforme precum Airbnb, scrie theguardian.com.
Primarul partidului socialiștilor a văzut o modalitate relativ rapidă de a consolida stocul de locuințe al orașului, reducând în același timp o parte din cei 32 de milioane de turiști care ajung anual în orașul cu 1,7 milioane de locuitori.
„În cadrul modelului de turism de masă care a colonizat centrul orașului, am văzut două lucruri fundamental afectate: dreptul de acces la locuințe, deoarece locuințele sunt utilizate pentru activitatea economică, și coexistența între vecini, în special în zonele care au mai multe apartamente turistice”, a declarat Collboni.
Orașul a încercat mult timp să rezolve această problemă, stabilind limite privind numărul de apartamente turistice. „După ani de zile, am ajuns la concluzia că a face lucrurile pe jumătate nu funcționează”, a spus Collboni. „Este foarte dificil să gestionăm și să ne asigurăm că nu există închirieri ilegale. Este mult mai simplu și mai clar să spunem că nu vor mai exista apartamente turistice în Barcelona.”
În timp ce unii au criticat anii de care va fi nevoie pentru ca măsura să intre în vigoare, Collboni a trasat calendarul 2028 la legislația regională care anul trecut a limitat licențele pentru apartamentele turistice la cinci ani în zonele cu acces limitat la locuințe. Oficialii din Barcelona și-au văzut șansa în această clauză: în 2028, când expiră actuala serie de licențe în Barcelona, planul lor este pur și simplu de a nu reînnoi niciuna dintre ele.
Cu toate acestea, ideea vine cu limitări substanțiale. Mandatul de primar al lui Collboni se încheie în 2027, ceea ce face ca planul să fie expus riscului de a fi abandonat în cazul în care alegerile duc la o schimbare a conducerii municipale. Legislația regională permite, de asemenea, proprietarilor să solicite o prelungire unică de până la cinci ani dacă pot dovedi că au investit semnificativ în proprietate, deși Collboni a susținut că astfel de cazuri ar reprezenta o „parte minoră” a licențelor din Barcelona.
În schimb, speranța sa este că planul va avea ca rezultat revenirea a peste 10 000 de proprietăți pe piața rezidențială, unde plafoanele recent introduse pentru chirii și un registru național în curs de elaborare, menit să limiteze închirierile pe termen scurt, le-ar împiedica în mod ideal să devină apartamente de lux sau chirii lunare. Echipa de aproximativ 30 de inspectori a orașului, care, potrivit oficialilor, detectează peste 300 de apartamente turistice ilegale pe lună, urmează să fie suplimentată cu încă 10 posturi în lunile următoare și va continua să funcționeze la capacitate maximă și după 2028, pentru a combate orice închiriere ilegală care ar putea apărea.
Curtea Constituțională a țării urmează, de asemenea, să se pronunțe asupra planului. În februarie, aceasta a fost de acord să audieze o contestație juridică, depusă de Partidul Popular conservator, care susținea că legislația regională, printre altele, și-a depășit limitele în ceea ce privește stabilirea modului în care poate fi utilizată proprietatea privată.
Collboni a comparat argumentul cu cineva care încearcă să lanseze un restaurant cu patru mese în propria casă. „Nimeni nu ar face asta. Pentru că trebuie să respecți standardele de igienă, trebuie să plătești impozite, trebuie să ai personal regularizat care să lucreze acolo”, a spus el. „Noi spunem nu, nu poți face ce vrei cu proprietatea ta. Un apartament trebuie locuit; nu este o afacere.”
Contactat de The Guardian, Airbnb - despre care se crede că facilitează închirierea majorității apartamentelor turistice din oraș - nu a comentat direct planul Barcelonei. În schimb, a solicitat ca orașul să își regândească abordarea privind închirierile pe termen scurt, susținând că problemele legate de locuințe și de turismul excesiv din oraș nu s-au diminuat chiar dacă municipalitatea a încercat să reducă numărul apartamentelor turistice. Citând date guvernamentale care sugerează că locuințele vacante sunt mult mai numeroase decât închirierile pe termen scurt în oraș, acesta a susținut că abordarea acestei probleme ar avea mai multe șanse de a crește oferta de locuințe la prețuri accesibile.
Confruntarea vine în contextul în care tensiunile legate de turismul din Barcelona continuă să fie ridicate. Furia latentă a unora a ieșit la iveală în această vară, după ce o mână de protestatari cu pistoale cu apă au aruncat cu apă în turiști, în timp ce alții au fluturat pancarte pe care scria „Turiștii pleacă acasă” și „Nu sunteți bineveniți”.
Ceea ce a ieșit la iveală nu reflectă ceea ce simt majoritatea locuitorilor, a declarat Collboni. „Dar este adevărat că există o neliniște în oraș cu privire la acest sentiment că pierdem părți ale orașului”, a spus el, arătând spre La Rambla, bulevardul aglomerat de turiști și plin de magazine de suveniruri, ca exemplu al unei zone pe care unii locuitori o deplâng că a fost înghițită de turismul de masă.
„Turismul trebuie să fie limitat la ceea ce poate absorbi orașul”, a declarat Collboni. „Nu ne putem dezvolta la nesfârșit în detrimentul celor care locuiesc în oraș.”, potrivit adevarul.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News