REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

„Bomba“ din noua Lege a pensiilor: Vârstnicii trebuie să depună certificatul de viață, de 2 ori pe an

„Bomba“ din noua Lege a pensiilor: Vârstnicii trebuie să depună certificatul de viață, de 2 ori pe an

A.F. 14 noiembrie 2023 | 20:17 1977

Noua Lege a Pensiilor este în procedură de adoptare, în Parlament, iar unul dintre articolele care au generat dezbateri a fost cel care reglementează ”certificatul de viață”. Pensionarii care locuiesc în afara României au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an ”Certificatul de viață”.

„Bomba“ din noua Lege a pensiilor: Varstnicii trebuie sa depuna certificatul de viata, de 2 ori pe an

Iată ce prevede noua Lege a pensiilor:

”(5) Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă.

(6) în vederea aplicării prevederilor alin. (5), casa teritorială de pensii competentă emite şi transmite, la adresa de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, până la data de 31 decembrie, respectiv 30 iunie, un exemplar al certificatului de viaţă, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident.

(7) Certificatul de viaţă prevăzut la alin. (5) poate fi transmis de beneficiarul nerezident şi din propria iniţiativă.

(8) Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

(9) Modelul unic de certificat de viaţă se aprobă prin ordin al preşedintelui CNPP.”, arată noua lege, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ați inebunit de tot! Pai datele noastre dacă am muri sau trăim nu sunt la evidenta populației?puneti-va funcționarii la munca, nu mai aruncați totul pe spatele populației!
8
2
sunt mulți plecați în Italia, și vin în tara doar în august, doar odată pe an si-si scot banii cu cardul pe un an de zile, poate sunt și cazuri în care persoana respectivă nu mai este în viata dar banii continua sa se depună în cont, trebuie sa existe o verificare ca să se știe dacă mai trăiesc sau nu
5
5

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510