REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Mie., 11 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6849
19.4° Constanța Miercuri, 11 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6849
 

„Gruparea vameșilor“ mulge toți banii Șantierului Orșova, după ce i-au trecut din pix la dividende

„Gruparea vameșilor“ mulge toți banii Șantierului Orșova, după ce i-au trecut din pix la dividende

Andreea POPA 11 septembrie 2024 | 00:00 367

Afaceriștii constănțeni care au preluat în noiembrie 2023 controlul asupra Șantierului Naval Orșova se grăbesc să obțină cât mai mulți bani cu putință de pe urma constructorului naval mehedințean. „Gruparea vameșilor”, așa cum sunt cunoscuți foștii bugetari deveniți multimilionari, a trecut peste 6 milioane de lei din fondurile de rezervă ale șantierului din Orșova la dividende, ceea ce înseamnă că va încasa dintr-un pix undeva la 3 milioane de lei, fără niciun efort. 

„Gruparea vamesilor“ mulge toti banii santierului Orsova, dupa ce i-au trecut din pix la dividende

Consiliul de Administrație al Șantierului Naval Orșova SA a convocat două adunări generale ale acționarilor pentru data de 21 octombrie 2024, una extraordinară – în care se adus mai multe modificări Actului Constitutiv al societății – și una ordinară, în care se scot peste 6 milioane de lei din conturile șantierului. 

„Gruparea vamesilor“ mulge toti banii santierului Orsova, dupa ce i-au trecut din pix la dividendeO parte din Gruparea Vameșilor

Astfel, se propune „Aprobarea distribuirii sumei de 6.054.147,07 lei, respectiv a unui dividend brut de 0,53 lei/acțiune, din profitul reconstituit prin trecerea sumei din soldul la 31.12.2023 al contului “Alte rezerve” în contul de dividende, ca urmare a revenirii asupra repartizării aprobate de AGOA în anii precedenți a profitului net”.

Banii de rezervă ai Șantierului Naval Orșova devin dividende

Practic, peste 6 milioane de lei puse deoparte pentru nevoile șantierului vor intra acum în buzunarele acționarilor. Șantierul Naval Orșova SA are la această dată doi acționari semnificativi cu număr identic de acțiuni: Longshield Investment Group SA (deținută de SIF Muntenia) și Sea Container Services SRL, ambele cu câte 47,0630%. Managementul este însă asigurat de constănțeni, președintele Consiliului de Administrație fiind Dumitru Ion, membru al celebrei „grupări a vameșilor” din Constanța. 

Șantierul Naval Orșova SA, înființat în 1890, a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 99.494.651 lei, un salt masiv față de 2022, când înregistra un business de 57,7 milioane lei. Compania a declarat, de asemenea, un profit net de 3.453.687 lei pentru anul trecut, un plus spectaculos față de pierderile de 4,2 milioane lei din anul 2022. Șantierul cu 337 de angajați a raportat însă și datorii de 81.429.196 lei, în creștere față de anul anterior.

„Gruparea vamesilor“ mulge toti banii santierului Orsova, dupa ce i-au trecut din pix la dividendeNu este singura modalitate prin care „Gruparea vameșilor” face bani frumoși de pe urma șantierului din Orșova. În luna mai, Dumitru Ion a vândut acțiuni ale șantierului de pe urma cărora a încasat peste 1,8 milioane de lei.

„Gruparea vameșilor“ recuperează rapid banii băgați în Șantierul Naval Orșova

Iar afaceriștii constănțeni se așteaptă și la alte milioane în conturile personale dinspre șantierul mehedințean. La sfârșitul lunii iulie, Șantierul Naval Orșova a semnat un contract cu olandezii de la Rensen-Driessen Shipbuilding B.V., cărora le va construi o navă fluvială de 4,05 milioane de euro. 

„Gruparea vameșilor“ a făcut în noiembrie 2023 una dintre cele mai interesante mutări ale lor, după ce au preluat aproape 50% din Șantierul Naval Orșova SA în urma unei tranzacții de 29 milioane lei (circa 6 milioane de euro). Afaceriștii de la malul mării își vor recupera însă rapid banii, ținând cont că în doar câteva luni au încasat deja câteva milioane bune. 

Controversata grupare din Constanța este implicată de 20 de ani în afaceri de zeci de milioane de euro în turism, construcții navale, servicii portuare, imobiliare și construcții. Gruparea îi mai numără, printre alții, pe foștii vameși Marius Făinărea, Aurelian Pilcă, Iulian Teșeleanu și Eugen Bogatu, fost director al Portului Constanța. Majoritatea vameșilor și directorul portului au fost implicați în dosare grele de corupție.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pilca,vedeti liniile RO RO cu Georgia, mangle mari pana la droguri!!!!
0
0
Pilca,vedeti liniile RO RO cu Georgia, mangle mari pana la droguri!!!!
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
45392992837
5/49
21611183534
joker
9354533275