REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
30.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

„Regele eolienelor“ a trecut pe fotovoltaice. Muntmark a vândut un parc fotovoltaic unor fonduri de pensii din Australia

„Regele eolienelor“ a trecut pe fotovoltaice. Muntmark a vândut un parc fotovoltaic unor fonduri de pensii din Australia

Andreea POPA 13 iulie 2024 | 00:00 2152

Emanuel Muntmark, supranumit „regele eolienelor“ datorită afacerilor de sute de milioane de euro derulate cu energia vânturilor, s-a reprofilat în ultimul timp pe soare. Afaceristul a vândut încă un parc solar din vestul țării unor investitori străini, de această dată australieni. Tranzacția vine la scurt timp după ce a vândut și proiectul viitorului cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, care se construiește la Arad. 

„Regele eolienelor“ a trecut pe fotovoltaice. Muntmark a vandut un parc fotovoltaic unor fonduri de pensii din Australia
Platforma globală de energie regenerabilă Nala Renewables a anunțat că se extinde în România printr-un acord pentru achiziționarea unui proiect solar de 61 MWp în partea de vest a țării, mai exact în Caraș-Severin, de la compania română de energie regenerabilă Monsson, a anunțat joi Trafigura, cel mai mare trader de metale din lume și al doilea cel mai mare de petrol.

„Regele eolienelor“ a trecut pe fotovoltaice. Muntmark a vandut un parc fotovoltaic unor fonduri de pensii din Australia


Nala Renewables reprezintă asocierea dintre IFM Investors, care este deținută de un grup de fonduri de pensii australiene, și comerciantul de mărfuri din Singapore, Trafigura.

„Proiectul românesc este de așteptat să înceapă construcția în al treilea trimestru al anului 2024 și să se conecteze la rețeaua românească în 2025. Când va fi pusă în funcțiune, se preconizează că ferma solară va genera aproximativ 80.000 MWh pe an”, au mai spus australienii. Energia generată va putea alimenta 13.000 de case, arată cifrele companiei.
IFM Investors investește în numele a peste 640 de instituții din întreaga lume, inclusiv fonduri de pensii, pensii și fonduri suverane, universități, asigurători, fonduri de dotare și fundații, având în administrare active de 121,9 miliarde euro.

Muntmark va încasa chirie pentru cel mai mare parc fotovoltaic din Europa

Fondul australian și compania din Singapore nu au făcut publică valoarea tranzacției, dar este a doua mare lovitură reușită de ”regele eolienelor” din Constanța cu proiecte solare în vestul României.

În mai 2024, Emanuel Muntmark s-a retras definitiv din proiectul de la Pilu-Grăniceru, din Arad, unde se va construi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, cu o putere de 1.000 MW și costuri estimate de 1 miliard de euro, din care numai racordarea la rețeaua națională de transport a energiei va fi de 400 de milioane de euro.

Controversatul afacerist va continua însă să facă bani de pe urma parcului din Arad, din moment ce a avut grijă să cumpere între timp terenul pe care se edifică proiectul, astfel încât va încasa chirie de pe urma complexului de 1 miliard de euro. În plus, Monsson SRL, firma sa din comuna constănțeană Crucea, va continua să cultive cereale în Arad, până ce parcul fotovoltaic va fi gata. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
... trage, trage
0
0
Rajele a combinat pensionarii. Ban la ban si paduke la paduke,
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510