REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Beijingul denunţă ''provocările'' SUA şi Filipine în Marea Chinei de Sud

Beijingul denunţă ''provocările'' SUA şi Filipine în Marea Chinei de Sud

A.F. 5 ianuarie 2024 | 00:00 243

China a calificat joi drept "provocări" exerciţiile militare comune ale SUA şi Filipine în Marea Chinei de Sud, unde armata Beijingului desfăşoară în paralel manevre după o serie de incidente în ape contestate, informează AFP.

Beijingul denunta ''provocarile'' SUA si Filipine in Marea Chinei de SudWang Wenbin

Manila şi Beijingul au o lungă istorie de diferende maritime în Marea Chinei de Sud, însă fostul preşedinte filipinez Rodrigo Duterte era reticent în a-l critica pe puternicul său vecin.

De la instalarea sa la preşedinţie, în iunie 2022, succesorul lui Duterte, Ferdinand Marcos Jr., a adoptat o poziţie mai fermă în faţa Chinei asupra problemelor de suveranitate şi s-a apropiat de SUA.

Armata chineză a anunţat miercuri că forţele sale navale şi aeriene "întreprind patrule de rutină" până joi în Marea Chinei de Sud. Armata nu a precizat nici localizarea acestor exerciţii, nici numărul de soldaţi sau aparate mobilizate.

Precedentul exerciţiu militar făcut public în Marea Chinei de Sud datează din noiembrie. Alte patru au avut loc în septembrie.

La rândul lor, SUA au anunţat că un grup aeronaval, format în jurul portavionului cu propulsie nucleară USS Carl Vinson, va efectua exerciţii în Marea Chinei de Sud împreună cu marina filipineză.

Beijingul a calificat joi aceste manevre drept "provocări" în ceea ce el consideră drept o atingere adusă integrităţii sale teritoriale.

Aceste exerciţii întreprinse "în scop de demonstraţie de forţă nu sunt propice pentru gestionarea diferendelor şi a situaţiei", a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, întrebat cu privire la acest subiect.

Beijingul afirmă că a fost prima naţiune ce a descoperit şi numit insulele din Marea Chinei de Sud, vastă zonă maritimă prin care tranzitează în prezent o mare parte din comerţul dintre Asia şi restul lumii.

Alte ţări riverane (Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei) au pretenţii concurente şi fiecare controlează mai multe insule.

Sesizată de Filipine, Curtea Permanentă de Arbitraj, organizaţie cu sediul în Olanda, a respins în 2016 revendicările chineze, apreciindu-le lipsite de bază juridică.

Beijingul a denunţat această decizie, considerând drept neconformă procedura filipineză pe lângă această jurisdicţie.

În ultimii ani, China a construit insule artificiale în Marea Chinei de Sud, pe care le-a militarizat pentru a-şi întări poziţiile.

"Marea Chinei de Sud este pe cale să devină o zonă defensivă-cheie pentru China", a declarat pentru AFP analistul militar Michael Raska, profesor la Universitatea de Tehnologie Nanyang (NTU) din Singapore.

Beijingul caută să facă din această vastă zonă maritimă "o cale navigabilă controlată doar de China", pentru a-şi întări influenţa şi capacitatea sa de proiecţie, apreciază Raska.

În faţa revendicărilor teritoriale ale Chinei, precum şi a influenţei şi capacităţilor sale militare tot mai mari, Filipine a încheiat anul acesta acorduri militare cu SUA şi Australia, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510