REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.7° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
22.7° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Bela Tănase, de la Cambela Prod, face noi ”victime” la Lumina. Video

Bela Tănase, de la Cambela Prod, face noi ”victime” la Lumina. Video

Replica API 19 martie 2022 | 00:26 12787

Cunoscut pentru afaceriile din domeniul agricol și, mai nou, pentru investițiile din domeniul imobiliar, Bela Tănase, administrator al societății Cambela Prod, face noi victime pe raza comunei Lumina. Locuitorii de pe strada Tulcei din comună au ajuns la limita disperării din cauza prafului și a plevei de la porumb, și, deși spun că s-au adresat către instituțiile abilitate ale statului, nimeni, până la acest moment, nu luat nicio măsură pentru stoparea fenomenului. Sesizări au fost făcute către Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Instituția Prefecturii și au ajuns chiar și la Avocatul Poporului.

O parte a locuitorilor din comuna Lumina, ce locuiește pe strada Tulcei, în apropierea silozurilor construite în urmă cu mai bine de 20 de ani de societatea Cambela Prod, a ajuns la limita disperării. Problemele locuitorilor au pornit în luna noiembrie a anului 2021, atunci când, disperați fiind de situația în care sunt nevoiți să trăiască, s-au adresat instituțiilor abilitate ale statului pentru oprirea masacrului din zona industrială. Mai mult decât atât, oamenii sunt supărați din cauza faptului că societatea intenționează să investească și să construiască alte silozuri.

În acest sens, locuitorii au elaborat petiții și reclamații către Garda de Mediu Constanța, Instituția Prefecturii Constanța, Agenția pentru Protecția Mediului și chiar la Avocatul Poporului.

În luna noiembrie 2021, locuitorii zonei spuneau că din cauza activităților desfășurate de societatea Cambela Prod SRL, într-o zonă în care sunt amplasate locuințe, calitatea aerului și poluarea fonică și atmosferică și nu numai, fac imposibilă exercitarea atributelor dreptului de proprietate. Mai mult decât atât, pune sănătatea oamenilor în pericol. În timpul încărcării și descărcării cerealelor de către Cambela Prod, în atmosferă sunt eliberate cantității uriașe de praf, publere și pleavă ce intră în incinta proprietăților private.

Mai mult, poluarea fonică depășește cu mult limitele admise și de asemenea, programul de lucru al acestor unități, nu se respectă timpul de odihnă având implicații directe și impact negativ asupra sănătății și vieții private a locuitorilor din respectivul cartier.

Solicitare către Garda de Mediu Constanța

Urmarea a seriilor de sesizări ale cetățenilor, inspectorii Gărzii de Mediu au luat act de solicitările oamenilor și s-au deplasat la fața locului. Locuitorii din cartierul aflat în imediata apropiere a silozurilor își simt amenințată viața și sănătatea. În opinia lor cotele emisiilor depăşesc cu mult aerul respirabil, iar autorităţile de mediu nu fac nimic.

Conform documentului, locuitorii spun că în data de 8 noiembrie 2021, firma și-a amenajat, vizavi de cartierul de case, un punct de colectare cereale ce sunt încărcate în burdufi, prin metode care nu respectă normele legale de poluarea atmosferică, zona fiind poluată atât fonic, cât și atmosferic. ,,Solicităm pe această cale un control la societatea respectivă pentru încălcarea acestor norme întrucât aerul din crtierul nou de case a devenit irespirabil din cauza publerii de praf/cereale care poluează zona.”, se arată în reclamația înaintată Gărzii de Mediu Constanța.

Amendă de 50.000 de lei pentru societatea Cambela Prod

În urma petiției adresate reprezentanților Gărzii de Mediu Constanța, societatea Cambela Prod SRL a fost sancționată cu o amendă în valoare de 50.000 de lei ca urmare a controlului efectuat în cursul lunii ianuarie 2022.

Cambela, amendată de Garda de Mediu

,,Societatea Cambela Prod SRL a fost sancționată cu amendă de 50.000 lei ca urmare a controlului efectuat în cursul lunii ianuarie 2022 pentru verificarea unei petiții redirectionata de MMAP către GNM CJ Constanta, cu privire la disconfortul creat locuitorilor din Lumina de manipularea cerealelor, prin antrenarea eoliana a pulberilor. Totodata, s-au stabilit mai multe măsuri pentru remedierea neconformitatilor constatate. S-a transmis răspuns petentului și s-a înștiințat MMAP, în data de 31 ianuarie 2022.

Petiția inregistrata marți, 15 martie 2022, este în curs de verificare și se va transmite răspuns petentului în termenul legal. Pentru determinarea nivelului de poluanți emiși în atmosferă de către societatea reclamată, CJ Constanța a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Constanța să preleveze probe și să realizeze determinări la limita amplasamentului. Rapoartele de încercări vor cuantifica valorile poluanților atmosferici, iar în situația depășirii valorilor determinate față de limitele maxim admise se vor lua măsurile ce se impun.

Săptamâna trecută s-a finalizat controlul pentru verificarea altor petiții adresate de locuitori din Lumina, care reclamau poluarea atmosferică în zona locuințelor de la centrul de colectare cereale, amplasat tot pe șoseaua Tulcei. Nu s-au constatat emisii de praf și pulberi în atmosferă din activitatea acestei societăți. Și în această zonă se va realiza monitorizarea poluanților atmosferici în zona de influență a activității asupra vecinătăților.”, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța, pentru Replica.

Ce spune Bela Tănase, administratorul societății Cambela Prod

Contactat pentru a răspunde acuzațiilor aduse de locuitorii comunei Lumina, administratorul societății Cambela Prod, Bela Tănase, a declarat, pentru Replica de Constanța: ,,Firma aceasta își desfășoară activitatea de aproximativ 20 de ani și de aproximativ 17 ani chiar în zona industrială a comunei Lumina. Îi înțeleg și pe oameni, înțeleg pe toată lumea, fiecare avem și alte nemulțumiri. Știu că locuitorii au făcut reclamații la toate instituțiile statului. Am fost și la primărie și am discutat, se are în vedere un proiect pentru montarea unor plase pe partea cu locuințele.

Noi facem curățenie, facem întrețineri când se poate. Mai mult decât atât, praful de la cereale nu este toxic, așa cum spun locuitorii. Știu că este disconfort, dar activitatea aceasta este desfășurată de niște oameni care trăiesc în mediul ăsta. Și angajații ar trebui să se plângă, dar nu o fac.

Și noi suportăm mizeria și mirosul de la societatea de lângă noi, dar ne-am asumat, este zonă industrială. Eu când îmi cumpăr o casă sau un apartament mă intersez de zona respectivă. Ce putem să facem noi acum dacă oamenii și-au luat casă în zonă, să închidem totul și să plecăm.”, a declarat Bela Tănase.

Cine este Bela Tănase?

SC Cambela Prod SRL este o firmă înființată în anul 2000, administrată de către Constantin Camburi și Bela Tănase. Revista Capital l-a inclus în top 300 milionari pentru anul 2017 şi pe Bela Tănase - locul 241, cu o avere estimată la 25-27 milioane de euro. Cambela Prod este unul dintre marii investitori care se ocupă cu imobiliare în Constanţa. În portofoliul firmei sunt blocuri în Mamaia, pe strada Caşin, în Faleză Nord, pe strada Biruinţei, în cartierul Coiciu.

Bela Tănase se ocupă cu agricultura, mai exact cu exportul de cereale pe ruta maritimă Constanța-Egipt.. Acesta este asociat cu 50% la Cambela Construct SRL, alături de Camburi Constantin născut în 1966, tot în județul Tulcea, la Sarighiol De Deal, dar și la firma Highlife Properties, deținută 100% de Bela.

Sesizare către Agenția pentru Protecția Mediului Constanța

Locuitorii au transmis o sesizare și către Protecția Mediului Constanța. Directorul Executiv al Agenției pentru Protecția Mediului, Celzin Latif, a transmis faptul că instituția a primit sesizare și că a redirecționat către Garda de Mediu, întrucât APM Constanța nu deține competențe de control. ,,Respectiva societatea are obligativitatea, conform autorizației de mediu, să trimită trimestrial monitorizările pentru aer și apă. Știu că au fost sesizări, am redirecționat către Garda de Mediu pentru că noi nu avem competență pe control. Noi doar punem la dispoziție dacă există un act de reglementare și punem Gărzii de Mediu la dispoziție monitorizările”, a transmis pentru Replica de Constanța, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, Celzin Latif.

Reprezentanții Instituției Prefectului județului Constanța au confirmat faptul că petiția a ajuns în data de 15 martie. ,,Petiția a ajuns la Prefectură în data de 15 martie. Este în termen de analiză și soluționare, în baza corespondenței care va fi purtată cu instituțiile implicate.”, au transmis reprezentanții Instituției Prefectului.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca se supara astia impreuna cu CCD, cred ca va excaveaza si va muta pe toti 3,4 km mai incolo :d
1
0
Din moment ce este zona industriala, luati voi mp cu 5 lei ca sa va faceti case! Acum suportati.
2
1
Avicola are 40 ani de cand este acolo,Cambela are si ala vreo 20 cand sau construit astea acolo era camp,aia este zona industriala acum,.
1
0
Haidi more
0
0
Dar de Avicola nu spuneti nimic. Miroase a mortaciune toata vara in zona de la ei
0
0
Baronu il bate gandu de funie !
1
0
Ce calic si Bela asta, nu vrea sa va plateasca si voua reclama.
2
0
Ce lume invidioasa.Nu ne mai facem bine.toate saraciile si-au luat teren ieftin acolo ca sa isi faca case.de ce dracu nu ti-ai luat in alta parte si ti-ai luat la iesirea din sat,intr-o zona industriala?sa se mute daca nu le convine
1
0
Cand a venit Bela Tanase la Lumina acele case nu erau,acolo era si este zona industriala
1
0
Tot stejaru au luati bani pe tauri care nu ii aveau !
0
0
Sa ne kakam pe blocul lui , ilegal construit , de la Abator
1
1
Bela trebuie declarat persona non grara si expulzat la el la Neatirnata !
0
1
camburi si tanase
0
1

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768