REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Belarus: A fost eliberat un jurnalist care lucrează pentru Deutsche Welle

Belarus: A fost eliberat un jurnalist care lucrează pentru Deutsche Welle

Replica API 3 iunie 2021 | 00:00 828

Jurnalistul belarus independent Aleksandr Burakov, care lucrează pentru Deutsche Welle, a fost eliberat după 20 de zile petrecute în închisoare în oraşul Mogilev din estul ţării, transmite AFP, citată de Agerpres.

Aleksandr Burakov

Sursa foto: dw.com

"Sunt foarte uşurat deoarece colegul nostru iese mai mult sau mai puţin nevătămat după ce a fost închis ilegal, dar spirala violenţei de stat împotriva jurnaliştilor este din ce în ce mai îngrijorătoare", a reacţionat directorul Deutsche Welle, Peter Limbourg, într-un comunicat de presă.

"Este din ce în ce mai evident că regimul din Belarus doreşte să reducă la tăcere ultimele voci independente din ţară, prin orice mijloace necesare", a denunţat Peter Limbourg.

Arestat pe 12 mai în timp ce acoperea procesul intentat opozantului Pavel Seviarineţ şi altor personalităţi din opoziţie, Burakov a fost condamnat trei zile mai târziu pentru participarea la un "eveniment neautorizat".

Aleksandr Burakov, la fel ca un alt jurnalist arestat în acelaşi timp, a susţinut pe 15 mai, în faţa instanţei din Mogilev că a fost supus în timpul detenţiei la "tortură şi tratament inuman", că a fost trezit de mai multe ori în timpul nopţii şi obligat de gardieni să se dezbrace.

Jurnalistul "a fost eliberat din închisoare marţi, după 20 de zile de detenţie", a informat Deutsche Welle.

Belarusul a fost scena unor proteste anti-guvernamentale fără precedent după scrutinul prezidenţial controversat din august anul trecut, al cărui rezultat a fost contestat de opoziţie şi opinia publică şi în urmă căruia preşedintele Aleksandr Lukaşenko a obţinut un al şaselea mandat.

La sfârşitul lunii mai, un avion de linie care circula pe ruta Atena-Vilnius a fost deturnat către Minsk sub escorta unui avion de vânătoare, după o ameninţare cu bombă care s-a dovedit a fi falsă. Jurnalistul de opoziţie Roman Protasevici şi prietena sa, care se aflau la bordul avionului, au fost arestaţi.

Conform datelor centralizate de ONG-ului pentru drepturile omului Viasna, în Belarus se află în închisoarea la ora actuală 449 de prizonieri politici.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510