REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Beneficiile ascunse ale stafidelor negre pe care puțini le știu

Beneficiile ascunse ale stafidelor negre pe care puțini le știu

A.F. 6 februarie 2024 | 00:00 358

Stafidele negre sunt compuse din: proteine, grăsimi, glucide, carbohidrați, vitamine: B, C, E;  micro și macroelemente: potasiu, calciu, magneziu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, zinc, etc. Stafidele negre, ale căror proprietăți benefice sunt cele mai mari, sunt produse din soiuri de struguri roșii. Acestea conțin concentrația maximă de antioxidanți, vitamine și oligoelemente.

Beneficiile ascunse ale stafidelor negre pe care putini le stiu

Acești struguri uscați sunt cel mai bine folosiți în scopuri medicinale.

  • întărește mușchiul cardiac;
  • îmbunătățirea compoziției sângelui;
  • normalizarea funcției renale;
  • reducerea umflăturilor;
  • întărirea stării imunitare a organismului;
  • îmbunătățirea stării pielii etc.

Beneficiile ascunse ale stafidelor negre pe care puțini le știu

1. Vitamina C este un antioxidant
Participă la apărarea imunitară a organismului. Afectează structura pereților vaselor de sânge. Participă la sinteza hormonilor steroizi suprarenali. Necesară pentru absorbția fierului și pentru funcționarea normală a măduvei osoase. Important pentru respirația celulară. Sunt implicați în transmiterea impulsurilor nervoase. Joacă un rol important în formarea dinților și a unghiilor.

2. Vitamina E este un antioxidant
Necesară pentru metabolismul normal al celulelor nervoase. Normalizează coagularea sângelui. Importantă pentru funcția hepatică. Participă la formarea dinților și a unghiilor.

3. Vitamina K este responsabilă de coagularea sângelui
Participă la procesele digestive. Ajută la eliberarea bilei în tractul gastrointestinal. Necesară pentru formarea oaselor.

4. Vitamina B1 este implicată în formarea celulelor sanguine.

5. Vitamina B2 participă la reacțiile redox ale organismului
Previne deteriorarea țesutului nervos, participă la producerea acetilcolinei, necesară pentru funcționarea normală a măduvei osoase. Necesară pentru formarea celulelor roșii din sânge.

6. Vitamina PP (vitamina B3) este implicată în reacțiile de oxido-reducere
Necesară pentru circulația normală a sângelui. Participă la procesele de secreție biliară. Participă la sinteza hormonilor sexuali. Sunt implicate în transmiterea impulsurilor nervoase.

7. Vitamina B6 este necesară pentru sinteza acizilor nucleici și pentru unele reacții ale metabolismului aminoacizilor.
Ea suprimă formarea homocisteinei, o substanță toxică care are un efect toxic asupra miocardului și favorizează depunerea colesterolului în mușchiul cardiac. Participă la reacțiile de sinteză a hemoglobinei, protejează împotriva anemiei și a dermatitei.

8. Acidul folic (B9) este necesar pentru metabolismul normal al celulelor nervoase.
Participă la reacțiile enzimatice și la sinteza ADN în celulele roșii din măduva osoasă. Necesar pentru formarea celulelor roșii din sânge. Important pentru respirația celulară. Întărește sistemul imunitar, participă la procesele de formare și funcționare normală a leucocitelor.

9. Vitamina B12 (vitamina anti-anemică)
Necesară pentru metabolismul normal al celulelor nervoase. Participă la procesul de formare a globulelor roșii și facilitează absorbția fierului.

10. Fierul (Fe) și cuprul (Cu) sunt implicate în formarea hemoglobinei și a globulelor roșii din sânge.
Crește activitatea multor enzime și întărește sistemul imunitar. Necesar pentru a furniza organismului oxigen.

11. Potasiul
Reduce impactul negativ asupra endoteliului vascular cauzat de fluctuațiile tensiunii arteriale și ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge.

12. Calciul (Ca) este implicat în formarea hemoglobinei și a globulelor roșii din sânge.
Participă la formarea colagenului. Necesar pentru procesele de osificare. Participă la funcționarea sistemelor enzimatice (inclusiv la contracția musculară) și la transmiterea impulsurilor nervoase. Este un factor de coagulare a sângelui și un activator al anumitor enzime. Participă la reglarea activității anumitor hormoni.

13. Magneziul (Mg) stabilizează celulele imunitare
Stimulează expansiunea căilor respiratorii, ceea ce facilitează respirația. Reduce impactul negativ asupra endoteliului vascular cauzat de fluctuațiile tensiunii arteriale, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Joacă un rol important în formarea oaselor și în metabolismul mineral.

14. Cuprul este necesar pentru sinteza enzimelor și pentru o mai bună absorbție a fierului.
Participă la formarea hemoglobinei și a globulelor roșii din sânge. Cuprul este necesar pentru dezvoltarea normală a țesutului conjunctiv și a endoteliului. În absența cuprului, pereții vaselor de sânge devin fragili, casante, iar probabilitatea de rupere a acestora crește. Participă la procesul de formare a oaselor.

15. Sodiul (Na) menține o presiune osmotică constantă.
Participă la activitatea sistemelor tampon din sânge. Menține tonusul neuromuscular. Participă la procesele de excitație a celulelor nervoase.

16. Fosforul (P) este implicat în formarea colagenului și participă la procesele de osificare.
Face parte din sistemele tampon ale sângelui. Parte a fosfoproteinelor (cazeinogenul din lapte). 17. Zincul (Zn) întărește pereții vaselor de sânge. Parte a hormonului insulină, potrivit actualno.com, citat de exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677