REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Beneficiile citratului de calciu pentru sănătate

Beneficiile citratului de calciu pentru sănătate

Replica API 6 februarie 2021 | 00:00 1143

Citratul de calciu, cunoscut și drept citrat tricalciu, este o sare de calciu care se absoarbe foarte ușor în organism și poate avea diverse beneficii pentru sănătate. Suplimentele pe bază de calciu se găsesc, de regulă, sub formă de citrat de calciu sau carbonat de calciu.

Sursă foto: Shutterstock

Pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni, precum reflux gastroesofagian sau probleme digestive, citratul de calciu este, adesea, de preferat, deoarece este mai bine tolerat de organism și nu necesită acid gastric pentru absorbție. Citratul de calciu este sigur pentru consum pentru majoritatea persoanelor, atât timp cât nu este consumat în exces. Așadar, nu este recomandat un consum mai mare de 2500 mg pe zi, scrie doc.ro.

Un avantaj al citratului de calciu stă în disponibilitatea acestuia în farmacii și chiar magazine naturiste. Cel mai des vei întâlni citratul de calciu sub formă de pulbere, în pliculețe de 500 mg sau mai puțin. Poți lua mai multe plicuri pe zi, pe stomacul gol sau după masă, la orice moment al zilei.

Beneficiile pentru sănătate ale citratului de calciu

Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea organismului, care susține mai multe funcții ale corpului. Pentru ca inima, sistemul nervos și musculatura să funcționeze corect, avem nevoie de un aport susținut de calciu, pe care îl putem prelua din alimentație, dar și din suplimente. Atunci când organismul nu primește suficient calciu din surse externe, acesta apelează la resursele interne, adică la depozitele de calciu din oase, pentru a menține normal nivelul de sânge. În timp, acest transfer de calciu de la nivelul sistemului osos poate duce la slăbirea oaselor și crește riscul de fracturi.

Așadar, este important să susții mereu aportul de calciu prin alimente și, dacă e necesar, prin suplimente. Pe lângă sănătatea oaselor, calciul este necesar și pentru menținerea unei tensiuni arteriale

Potrivit specialiștilor, calciul este asociat cu reducerea tensiunii arteriale, în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune. Cu toate acestea, este important să nu depășești doza de calciu recomandată pentru nevoile organismului, deoarece studii recente1 sugerează că suplimentarea excesivă cu calciu poate crește riscul de boli cardiovasculare.

În ceea ce privește pierderea în greutate și menținerea unei greutăți corporale normale, persoanele care urmează o dietă săracă în calorii au nevoie de un aport suplimentar de calciu și de vitamina D, deoarece le poate ajuta în procesul de eliminare a kilogramelor în plus, dar și proteja masa musculară și densitatea osoasă.

Este important, însă, de reținut că suplimentele alimentare trebuie consumate atunci când e necesar, pentru că suprasuplimentarea poate da reacții adverse și face mai mult rău decât bine. Așadar, înainte de a lua un supliment alimentar, este important fie să îți evaluezi regimul alimentar, pentru a afla dacă aportul vitaminic din alimente este suficient sau nu, fie să te consulți cu medicul curant.

Pentru persoanele cu o dietă săracă în calciu, sau pentru cele care nu asimilează calciul normal în organism, un supliment pe bază de citrat de calciu poate fi de ajutor.

Cine are nevoie de calciu?

Calciul este un mineral esențial pentru persoanele de toate vârstele, dar cu atât mai important pentru copii și adolescenți, care au nevoie de un aport suficient de calciu în perioada în care oasele lor sunt încă în formare. De asemenea, femeile aflate la vârsta a doua sunt sfătuite să își evalueze regulat densitatea minerală osoasă și să consulte cu medicul curant în privința suplimentării cu calciu.

Înainte de a lua un supliment cu citrat de calciu, poți încerca să îți crești aportul prin alimentație. Așadar, optează pentru alimente bogate în calciu, cum ar fi: broccoli, lactate, semințe de chia, legume cu frunze verzi (cum ar fi spanacul, varza kale sau varza de Bruxelles), somon, sardine sau alimente și băuturi cu calciu adăugat.

Dacă intenționezi să iei un supliment cu calciu, cum ar fi citratul de calciu, este recomandat să îl iei în tandem cu vitamina D, care facilitează asimilarea calciului în organism și ajută la menținerea sănătății oaselor. Fumatul, consumul de băuturi carbogazoase precum și alcoolul în exces pot afecta oasele, deci este bine ca, atunci când iei un supliment cu calciu, să eviți aceste obiceiuri.

Nu în ultimul rând, exercițiul fizic regulat poate contribui la menținerea sănătății oaselor, prin întărirea musculaturii care susține oasele. Fie că mergi la sală sau la alergat în parc sau, pur și simplu, te asiguri că faci 10000 de pași zilnic, orice tip de activitate fizică te poate ajuta în protejarea oaselor. Dacă intenționezi să preîntâmpini riscul de osteoporoză sau de probleme la nivelul articulațiilor, poți alege un supliment care conține acizi grași Omega-3 și membrană de coajă de ou, care previn procesele inflamatorii în organism și întrețin sănătatea osoasă și articulară.

Posibile reacții adverse ale consumului de citrat de calciu

Anumite medicamente sau suplimente trebuie consumate la distanță de câteva ore de citratul de calciu. În această categorie intră suplimentele cu fier și zinc, antibioticele și levotiroxina, care este un medicament pentru afecțiuni ale tiroidei. De asemenea, citratul de magneziu poate da anumite reacții adverse, cum ar fi reacții alergice, caracterizate prin umflarea feței sau erupții pe piele sau probleme digestive, cum ar fi constipația sau crampele abdominale

În cazuri rare, citratul de magneziu poate da reacții adverse mai grave, cum ar fi starea de greață însoțită de vărsături, dureri la nivelul oaselor, stare de sete acută, urinare frecventă sau foarte rară și stare de confuzie. De reținut că toate aceste reacții adverse apar în cazuri rare, dar dacă remarci unul sau mai multe simptome din cele descrise mai sus, va trebui să întrerupi imediat consumul de citrat de calciu.

Nu în ultimul rând, dacă ai probleme de sănătate ale rinichilor, cancer sau afecțiuni ale paratiroidei, consultă-te cu medicul curant înainte de a lua citrat de calciu sau orice alt supliment pe bază de calciu.

Doza zilnică recomandată de citrat de calciu

Doza zilnică recomandată de calciu diferă în funcție de vârstă și de sex, un lucru important de reținut. Mai jos, regăsești parametrii în care trebuie să te încadrezi, sau pe care trebuie să îi respecți dacă îi administrezi un supliment cu calciu copilului sau sugarului:

- Pentru bebeluși, până la vârsta de 6 luni: 200 mg

- Pentru bebelușii cu vârste cuprinse între 7 și 12 luni: 260 mg

- Pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani: 700 mg

- Pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani și adulții între 19 și 50 ani: 1000 mg

- Pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani: 1300 mg

- Pentru bărbații cu vârste cuprinse între 51 și 70 ani: 1000 mg

- Pentru femeile peste 50 ani și bărbații peste 70 ani: 1200 mg

Optează numai pentru suplimente de calitate, de la producători avizați, pentru a nu întâmpina neplăceri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016