REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Biden vrea să grațieze mii de homosexuali și lesbiene condamnate în baza unor legi militare

Biden vrea să grațieze mii de homosexuali și lesbiene condamnate în baza unor legi militare

A.F. 28 iunie 2024 | 00:00 101

Preşedintele american Joe Biden anunţă că ”repară o greşeală istorică” şi deschide posibilitatea graţierii unor foşti militari condamnaţi în baza Articolului 125 al Codului Justiţiei Militare - care făcea dintr-o relaţie sexuală între persoane de acelaşi sex o infracţiune pasibilă de Curtea Marţială - care a reprimat homosexualitatea în armata americană timp de zeci de ani, relatează AFP, relatează news.ro.

Biden vrea sa gratieze mii de homosexuali si lesbiene condamnate in baza unor legi militareJoe Biden

„În pofida curajului şi sacrificiului lor, mii de militari LGBT+ au fost excluşi din armată din cauza orientării lor sexuale sau a identităţii lor de gen. Unii dintre aceşti patrioţi au fost trimişi în faţa unor Curţi Marţiale şi au purtat povara acestei grele nedreptărţi timp de decenii”, declară, citat într-un comunicat, şeful statului american.

El subliniază că, prin acest gest, vrea ”să asigure că cultura forţelor noastre armate reflectă valorile care fac din noi o naţiune excepţională”.

O oficială americană de rang înalt apreciază într-un interviu de presă că mii de persoane ar putea fi eligibile

Decizia lui Joe Biden priveşte în mod specific Articolul 125 al Codului Justiţiei Militare - care datează din 1951 şi pe care Congresul l-a făcut caduc în 2013.

Acest text făcea din sodomia între adulţi care consimţeau o infracţiune pasibilă de Curtea Marţială.

Foştii militari vizaţi este necesar să facă denersul de a cere această graţiere prezidenţială - care nu este automată.

În afară de aspectul simbolic, aceste persoane îşi vor putea modifica documentele militare şi îşi vor putea restabili astfel dreptul la anumite prestaţii de care au fost private.

Excluși din armată

Lesbienele, gay-ii, bisexualii şi transsexualii erau pur şi simplu excluşi din armata americană până în 1994, când a intrat în vigoare regula „Don't Ask, don't tell” („Nu întreba, nu spune nimic”).

Această regulă - ridicată în 2011 - obliga lesbienele, gay-ii, bisexualii şi transsexualii să păstreze tăcerea asupra orientării lor sexuale, în cazul în care voiau să rămână în armată.

În 2023, Departamentul Apărării a lansat o iniţiativă în vederea identificării foştilor militari daţi afară din armată în virtutea acestei reguli „Don't ask, don't tell”, care au suferit, din această cauză, prejudicii financiare sau s-au confruntat cu obstacole în căutarea unui loc de muncă, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016