Bilanțul dezastruos după furtuna tropicală de la Constanța. Video
Bilanțul dezastruos după furtuna tropicală de la Constanța. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestTimp de aproape două zile, furtuna a făcut ravagii în judeÈ›ul ConstanÈ›a. AdministraÈ›ia NaÈ›ională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri È™i sâmbătă, mai multe atenÈ›ionări de cod portocaliu È™i cod roÈ™u de viscol È™i ninsoare, vânt puternic È™i precipitaÈ›ii însemnate cantitativ. Codurile de vreme rea È™i-au făcut din plin prezenÈ›a în judeÈ›ul de la malul mării, dar ÅŸi în restul Dobrogei, provocând pagube materiale serioase. BilanÈ›ul transmis de ISU Dobrogea, la ConstanÈ›a a fost unul dezastruos, fiind vorba despre sute copaci căzuÈ›i, zeci de maÈ™ini avariate, stâlpi electrici È™i acoperiÈ™uri distruse, semafoare nefuncÈ›ionale. În urma furtunii, mai multe localități din judeÈ›ul ConstanÈ›a au rămas fără apă potabilă È™i energie electrică, iar problema încă persistă în anumite zone. Pe litoral ÅŸi în bazinul vestic al Mării Negre au fost intensificări ale vântului, cu rafale în general de până la 120 km/h. Fenomenul meteo nu s-a mai produs niciodată în oraÈ™ È™i a fost atât de violent, încât a fost catalogat drept o furtună tropicală.
Furtuna s-a dezlănÈ›uit în noaptea de sâmbătă spre duminică la malul mării, È™i a făcut prăpăd. A fost cod roÈ™u de vreme rea È™i vântul a suflat ca turbat cu peste 100 de kilometri pe oră. Zeci de copaci au fost puÈ™i la pământ, 60 de maÈ™ini au fost distruse È™i mai multe acoperiÈ™uri au fost luate pe sus de rafalele violente. Ore întregi, la ConstanÈ›a au curs apelurile la 112 È™i pompierii nu au avut pauză. Până duminică seara, ora 20.00, au fost în total peste 1.000 de apeluri la numărul de urgență 112, fiind desfășurate următoarele forÈ›e: 30 autospeciale de stingere cu apă È™i spumă, 1 autospecială descarcerare, 1 autospeciala de salvare de la înălÈ›imi, 1 ambarcaÈ›iune CBRN, 3 ofiÈ›eri È™i 145 subofiÈ›eri, 2 servicii voluntare pentru situaÈ›ii de urgență, 2 echipaje ENEL, - 4 echipaje S.D.N, 2 echipaje PoliÈ›ia Locală
stâlp de electricitate doborât de vânt, în zona Gării
Zeci de copaci au fost scoÈ™i din pământ, cu tot cu rădăcină, È™i au căzut pe stradă sau pe maÈ™ini parcate. Vântul a desprins de pe clădiri bucăți de tencuială, dar È™i peste 15 acoperiÈ™uri.
copaci rupÈ›i de vânt, pe aleea Zmeurei
acoperiș, căzut peste mașini
copac rupt de vânt, în zona Casa de Cultură
ravagii produse de furtună în zona Institutului de Marină
ravagii produse de furtună în zona Institutului de Marină
ravagii produse de furtună în zona Institutului de Marină.
Pom căzut, în zona City Park Mall
Pom doborât de furtună, în zona Mamaia Nord
De asemenea, principalele intersecÈ›ii din oraÈ™ au fost inundate, iar traficul rutier a fost îngreunat.
21 de localități fără apă potabilă
„În cursul nopÈ›ii trecute s-au înregistrat alte căderi totale de tensiune la nivelul unor surse È™i staÈ›ii de pompare. Astăzi. 19 Noiembrie 2023, ora 08.00 dimineaÈ›a, sunt afectate de lipsa apei următoarele localități Mihail Kogălniceanu, Plopeni, ViiÈ™oara, Cobadin, Eforie Sud, Tuzla, Topraisar, BiruinÈ›a, Pecineaga, MoÈ™neni, Cotu Văii, Tuzla, Eforie Sud, Negru Vodă, Faclia, Saligny, Poarta Albă, Murfatlar, Nazarcea, DulceÈ™ti È™i AlbeÈ™ti.
acoperiÈ™ luat de vânt în KM 5
Noaptea trecută, È™i la nivelul municipiului ConstanÈ›a s-au înregistrat multiple variaÈ›ii È™i căderi de tensiune la StaÈ›ia de Pompare si Tratare Palas, Complex ConstanÈ›a Nord, sursele CiÈ™mele È™i staÈ›ia CălăraÈ™i, dar ora actuală se furnizează apă la presiuni normale”, a transmis RAJA.
Și la Tulcea vremea rea È™i-a făcut de cap: „Până la ora 8:00 în această dimineață, dispeceratul ISU „DELTA” Tulcea a înregistrat 300 de apeluri la numărul unic de urgență 112 care semnalau diverse situaÈ›ii de urgență. Majoritatea acestor apeluri au anunÈ›at copaci È™i crengi căzuÈ›i pe carosabil. Pompierii tulceni au intervenit în 17 situaÈ›ii de urgență după cum urmează: - 2 cazuri de inundaÈ›ii ce s-au înregistrat la o locuință unde a fost evacuată apa din subsolul unei case - un incendiu produs la o gospodărie în localitatea Dunăvățu de Jos în urma căruia au ars două anexe. Au intervenit 9 subofiÈ›eri cu două autospeciale de stingere È™i SVSU Murighiol care, până la ajungerea echipajelor profesioniste au reuÈ™it localizarea incendiului È™i limitarea extinderii acestuia la locuință. Nu au fost înregistrate victime. - 14 intervenÈ›ii pentru degajarea crengilor È™i a copacilor căzuÈ›i pe carosabil ori pe autoturisme. În urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopÈ›ii nu au fost înregistrate victime, iar drumurile naÈ›ionale È™i judeÈ›ene au fost rapid redate circulaÈ›iei în condiÈ›ii de siguranță. Patru autoturisme au fost avariate.” au transmis reprezentanÈ›ii ISU Tulcea.
Duminică, ora 10, 46 de localități din ConstanÈ›a, erau fără apă È™i energie electrică, după furtuna de sâmbătă.
Până la ora 10:00, duminică dimineață, dispeceratul ISU „Dobrogea” al judeÈ›ului ConstanÈ›a a înregistrat peste 700 de apeluri la numărul unic de urgență 112 care semnalau diverse situaÈ›ii de urgență
Peste 200 de pompieri s-au aflat în teren pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună cu 35 de mijloace tehnice. Pompierii sunt susÈ›inuÈ›i È™i de echipaje de la Raja, RDS, ENEL, RAJDP, Primărie, SVSU, PoliÈ›ia locală. Pompierii au executat până la ora 10.00, duminică, peste 230 de misiuni, finalizate cu succes: 140 de copaci degajaÈ›i, 40 autoturisme avariate, 30 acoperiÈ™uri smulse È™i degajate, alte situaÈ›ii.
În urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopÈ›ii nu au fost înregistrate victime. SituaÈ›ia a fost în dinamică, pompierii participând continuu la înlăturarea tuturor efectelor negative. Cetățenii au fost rugaÈ›i să rămână la adăpost, să nu iasă din casă decât dacă situaÈ›ia o impune.
O porțiune a străzii Soveja, inundată
CirculaÈ›ia rutieră s-a desfășurat cu dificultate pe o porÈ›iune a străzii Soveja din cauza ploii de sâmbătă, È™oferii fiind nevoiÈ›i să circule cu viteză redusă.
Video:
Acoperișul unui bloc a căzut peste un loc de joacă, pe strada Dragoslavelor
În urma furtunii puternice de sâmbătă, acoperiÈ™ul unui bloc situat pe strada Dragoslavelor a căzut peste un loc de joacă.
acoperișul unui bloc, prăbușit peste un loc de joacă, pe strada Dragoslavelor
acoperișul unui bloc, prăbușit peste un loc de joacă, pe strada Dragoslavelor
acoperișul unui bloc, prăbușit peste un loc de joacă, pe strada Dragoslavelor
Video:
În zona Zodiac mai mulÈ›i copaci au fost rupÈ›i de vântul puternic iar în zona PiaÈ›a GriviÈ›ei placajul unul gard a fost smuls de rafalele puternice.
copac smuls de vânt în zona Zodiac
copaci rupÈ›i de vânt în zona Zodiac
copac rupt de vânt în zona Zodiac
placajul unul gard, smuls de vânt, în zona PiaÈ›a GriviÈ›ei
Duminică, 19 noiembrie a.c., la ora 17.00, mai erau afectaÈ›i de lipsa apei din cauza avariilor înregistrate la nivelul sistemului de alimentare cu energie electrică, abonaÈ›ii din localitățile: Corbu, Corbu de Sus, Vadu, Sibioara, Dumbrăveni, Vîlcele, Plopeni, ViiÈ™oara, Cobadin, Cotu Văii, Negru Vodă, Tătaru, AlbeÈ™ti È™i DulceÈ™ti, iar în localitatea IndependenÈ›a se furnizează apă cu presiune redusă.
În continuare, atât în municipiul ConstanÈ›a, cât È™i în restul judeÈ›ului, permanenÈ›a pe parte de intervenÈ›ii este asigurată de 21 de echipe dotate cu toate utilajele necesare.
„Pentru a putea interveni cu promptitudine, rugăm toÈ›i consumatorii care înregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă È™i canalizare, să sesizeze toate avariile apărute la dispeceratul societății la numărul de telefon 0241.924, tasta 3. Facem un apel la utilizatorii afectaÈ›i de lipsa apei, ca urmare a defecÈ›iunilor la sistemele de alimentare cu energie, să dea dovadă de înÅ£elegere, pentru că echipele RAJA vor reporni pompele pentru reluarea furnizării de apă, imediat ce vor fi rezolvate problemele survenite la nivelul reÈ›elei electrice.“, au transmis reprezentanÈ›ii RAJA.
Echipele ReÈ›ele Electrice Dobrogea, împreună cu cele transferate de la zona Muntenia È™i personalul contractorilor au restabilit alimentarea cu energie electrică pentru circa 80% dintre clienÈ›ii afectaÈ›i de vremea severă. La ora 16, eforturile combinate ale tehnicienilor se concentrau pe restabilirea funcÈ›ionării reÈ›elelor care deservesc circa 20.000 de clienÈ›i, din care aproximativ 12.000 în judeÈ›ul ConstanÈ›a, 4.000 în judeÈ›ul Tulcea È™i 5.000 în CălăraÈ™i.
După remedierea incidentelor apărute în reÈ›eaua de medie tensiune, echipele au rămas în teren pentru repararea deranjamentelor individuale È™i a celor colective din reÈ›elele de joasă tensiune. La ora 20.00, duinică, mai earu 14 localități unde nu se furnizează apă în sistem centralizat, din cauza lipsei de energie: Corbu, Corbu de Sus, Vadu, Sibioara, Dumbrăveni, Vâlcelele, Plopeni, ViiÈ™oara, Cobadin, Tătaru, Cotu Văii, Negru Vodă, AlbeÈ™ti È™i DulceÈ™ti, iar în localitatea IndependenÈ›a se furnizează apă cu presiune redusă.
De asemenea, echipele ReÈ›ele Electrice Dobrogea, împreună cu cele transferate de la zona Muntenia È™i personalul contractorilor au reuÈ™it să restabilească în timpul nopÈ›ii È™i în cursul zilei de duminică, 19 noiembrie, alimentarea cu energie pentru circa 93% dintre clienÈ›ii afectaÈ›i de vremea severă – cod roÈ™u de vânt cu viteza de peste 100 kilometri pe oră È™i precipitaÈ›ii semnificative. Alimentarea cu energie, restabilita pentru 93% dintre consumatorii afectati de vremea severa La ora 20, numărul clienÈ›ilor care aveau alimentarea întreruptă ca urmare a incidentelor provocate de vreme în reÈ›elele de medie tensiune era de circa 7000, din care aproximativ 6.000 în judeÈ›ul ConstanÈ›a.
Eforturile echipelor de intervenÈ›ie se vor concentra în continuare pe remedierea incidentelor apărute pe liniile de medie tensiune, însă tehnicienii vor rămâne pe teren È™i pentru repararea deranjamentelor individuale È™i a celor colective din reÈ›elele de joasă tensiune.
Ore în È™ir de întârzieri la trenuri
Probleme au fost È™i pe calea ferată. Două trenuri care au plecat sâmbăta seara din ConstanÈ›a au ajuns în Gara de Nord din BucureÈ™ti după miezul nopÈ›ii - cu câteva ore întârziere.
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost resincronizată la Sistemul Energetic Naţional
Probleme au fost È™i la centrala de la Cernavodă. Unitatea 1 s-a deconectat automat, ca urmare a condiÅ£iilor meteo care au cauzat pertubaÅ£ii în sistemul energetic naÅ£ional. Toate procedurile s-au derulat în parametrii tehnici normali, precizează Ministerul Energiei. Duminică seara, Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost resincronizată la Sistemul Energetic NaÅ£ional iar în cursul zilei de luni este programată funcÅ£ionarea la puterea nominală, informează Ministerul Energiei.
La ora 22:00, bilanțul dezastrului se prezenta astfel:
240 de copaci doborâÈ›i de vânt, 60 de maÈ™ini, 25 stâlpi de electricitate È™i 50 de acoperiÈ™uri distruse
Efectele negative ale fenomenelor meteorologice după furtuna de sâmbătă au fost dezastruoase: 240 copaci degajaÈ›i, 60 autoturisme avariate, 25 stâlpi de electricitate, 3 stâlpi RDS & RCS, 50 acoperiÈ™uri de locuință, un coÈ™ de fum de locuință distrus, o cruce de la o biserică ruptă, 4 È›evi de gaz fisurate, o canalizare care refulează apă, precum È™i o surpare a unui drum judeÈ›ean - DJ223.
S-au înregistrat peste o mie de apeluri la 112, prin care au fost semnalate diverse situaÈ›ii de urgență, de sâmbătă, de la ora 13:00, È™i până duminică, la ora 20:00.
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News