REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

BIS: Nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale ar putea provoca turbulenţe pe pieţele financiare mondiale

BIS: Nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale ar putea provoca turbulenţe pe pieţele financiare mondiale

A.F. 2 iulie 2024 | 00:00 28

Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) a avertizat că majorarea nivelului datoriilor guvernamentale, pe fondul alegerilor derulate anul acesta, ar putea provoca turbulenţe pe pieţele financiare mondiale, transmite Reuters.

BIS: Nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale ar putea provoca turbulente pe pietele financiare mondialeAgustin Carstens

Cea mai veche instituţie financiară internaţională şi contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale, BIS susţine că economia mondială este în grafic pentru "o aterizare lină", deşi mulţi economişti erau sceptici că se va realiza, în contextul dobânzilor ridicate, dar autorităţile, în special politicienii, trebuie să fie precaute. Deja datoria guvernamentală globală este la un nivel record, iar alegerile din întreaga lume implică riscuri.

Directorul general al BIS, Agustin Carstens, a explicat că pieţele sensibile ar putea fi afectate în situaţia în care dobânzile nu vor reveni la un nivel extrem de scăzut şi în contextul presiunilor asupra costurilor, în urma îmbătrânirii populaţiei, a schimbărilor climatice şi a majorării cheltuielilor cu apărarea, a planurilor de stimulare a economiei şi creşterii protecţionismului.

"Ele vă pot surprinde fără să vă daţi seama", a declarat Carstens, referindu-se la turbulenţele de pe pieţele financiare din Marea Britanie, după ce planurile bugetare ale premierului de atunci, Liz Truss, au pus în pericol unele fonduri de pensii. "Cu siguranţă vrem să evităm astfel de evoluţii", a afirmat şeful BIS.

De asemenea, persistă temerile privind nivelul datoriei SUA şi a crescut prima pentru riscul de îndatorare al Franţei, ajungând la cel mai ridicat nivel din 2022, după ce preşedintele Emmanuel Macron a anunţat alegeri anticipate, care ar putea aduce la guvernare extrema dreaptă.

Carstens a explicat că BIS nu se referă "la unul sau două guverne", dar mesajul este clar. "Guvernele trebuie să stopeze rapid creşterea datoriei publice şi să accepte că dobânzile ar putea să nu revină la nivelul ultra-scăzut de dinaintea pandemiei. Avem nevoie să construim pe o fundaţie solidă", a declarat şeful BIS.

Partea pozitivă este că băncile centrale au reuşit cu succes să ţină sub control inflaţia, care a afectat piaţa materiilor prime. "Comparativ cu anul trecut, trebuie să spun că suntem într-o situaţie mai bună", le-a spus jurnaliştilor Carstens, după publicarea raportului anual al BIS, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510