REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Blinken s-a întâlnit cu Erdogan la Istanbul

Blinken s-a întâlnit cu Erdogan la Istanbul

Victor ROTARU 8 ianuarie 2024 | 00:00 720

Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a întâlnit, sâmbătă, la Istanbul, cu preşedintele turc, Recep Erdogan, pentru a discuta despre războiul din Fâşia Gaza şi aderarea Suediei la NATO, aflată încă într-un blocaj al Turciei, deși aceasta a promis că va permite continuarea procedurii.

Blinken s-a intalnit cu Erdogan la IstanbulAntony Blinken și Recep Erdogan

Potrivit unor surse diplomatice americane, întrevederea a început la prânz după o întâlnire între Blinken, care a sosit în Turcia vineri seara, şi omologul său turc, Hakan Fidan. O fotografie publicată pe Twitter de postul public de televiziune, TRT Haber, îi arată pe Blinken şi Erdogan unul lângă celălalt la una dintre reşedinţele prezidenţiale de pe Bosfor.

Erdogan, care denunţă sprijinul Statelor Unite pentru Israel și consideră că acesta din urmă este „un stat terorist”, a evitat vizita anterioară a şefului diplomaţiei americane la Ankara, în noiembrie.

Ministerul turc de externe a afirmat într-un scurt comunicat că „miniştrii au discutat despre războiul şi criza umanitară din Gaza, despre procesul de aderare a Suediei la NATO şi despre probleme bilaterale şi regionale”.

Secretarul de stat american a început în Turcia un nou turneu regional, care va dura până pe 11 ianuarie, şi care îl va duce în Israel, Cisiordania ocupată şi cinci ţări arabe, pentru a pleda în favoarea unui ajutor sporit pentru Gaza şi pentru a încerca să evite o conflagraţie regională, la trei luni după începerea războiului dintre Israel şi Hamas.

El intenţionează să facă presiuni asupra Israelului cu privire la următoarea fază a operaţiunilor militare, la creşterea ajutorului umanitar pentru populaţia palestiniană din Gaza şi începerea unui dialog cu privire la perioada de după încheierea războiului.

Blinken le va cere, de asemenea, ţărilor din regiune să-şi folosească canalele de comunicare cu Iranul pentru a face clar faptul că Statele Unite nu caută o escaladare, ci că îşi vor apăra interesele dacă vor fi atacate, potrivit unui oficial american sub rezerva anonimatului, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si Erdogan vrea si el sa joace la doua capete.in tarile musulmane.
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677