REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.3° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
23.3° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

BNR vine cu vești bune! Inflația ar urma să scadă în lunile următoare

BNR vine cu vești bune! Inflația ar urma să scadă în lunile următoare

Ana Maria LIPAN 18 iulie 2023 | 08:57 386

Inflația anuală este probabil să scadă și mai mult în lunile următoare, potrivit ultimelor previziuni pe termen mediu publicate în raportul privind inflația din mai, care anticipa coborârea acesteia la nivelul de o cifră în trimestrul III, iar apoi la 7,1% în decembrie 2023 şi la 3,9% la finele orizontului proiecţiei, arată BNR în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României din 5 iulie 2023.

BNR vine cu vesti bune! Inflatia ar urma sa scada in lunile urmatoare

La 5 iulie, Consiliul de Administrație al BNR a hotărât în unanimitate menținerea dobânzii de politică monetară neschimbată la nivelul de 7%. Mai mult decât atât, s-a decis menținerea dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de depozit la 6%. Totodată, Consiliul BNR a decis în unanimitate menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că rata anuală a inflaţiei va continua probabil să scadă în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, publicată în Raportul asupra inflaţiei din mai, care anticipa coborârea acesteia la nivelul de o cifră în trimestrul III, iar apoi la 7,1% în decembrie 2023 şi la 3,9% la finele orizontului proiecţiei.

S-a observat că determinanţii majori ai descreşterii viitoare a ratei anuale a inflaţiei rămân factorii pe partea ofertei, în principal efectele de bază dezinflaţioniste şi ameliorarea funcţionării lanţurilor globale de producţie/aprovizionare, alături de amplele corecţii descendente consemnate în ultimele trimestre de cotaţiile unor mărfuri, mai ales ale energiei, ţiţeiului şi materiilor prime agroalimentare, pe fondul detensionării pieţelor en-gros.

Efectele de bază vor continua să se manifeste îndeosebi pe segmentul produselor energetice, precum şi pe cel al alimentelor procesate, afectând astfel vizibil şi dinamica inflaţiei de bază în perioada următoare, în timp ce influenţele descreşterii unor cotaţii sunt de aşteptat să se transmită treptat”, au remarcat membrii Consiliului.

Cu toate acestea, reducerea suplimentară a livrărilor de petrol anunțată recent de țările OPEC și măsura de plafonare temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază, potrivit membrilor Consiliului, au creat incertitudini și riscuri la adresa actualei perspective a inflaţiei.

În acelaşi timp, s-a convenit că din partea poziţiei ciclice a economiei sunt de aşteptat presiuni inflaţioniste mai moderate şi în atenuare mai pronunţată pe orizontul scurt de timp decât în prognoza precedentă, în condiţiile în care noile evaluări indică o creştere economică mai modestă pe ansamblul trimestrelor II şi III comparativ cu previziunile anterioare, după încetinirea peste aşteptări a ritmului acesteia în trimestrul I. Evoluţiile fac probabile valori mai reduse şi în descreştere mai rapidă ale excedentului de cerere agregată în perspectivă apropiată, faţă de cele evidenţiate în prognoza din luna mai, au apreciat membrii Consiliului, scrie stiripesurse.ro. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699