REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Bogdan Aurescu, întrevedere cu rectorul Agenţiei Universitare a Francofoniei

Bogdan Aurescu, întrevedere cu rectorul Agenţiei Universitare a Francofoniei

Replica API 27 iulie 2021 | 00:00 611

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit luni, la sediul MAE, pe rectorul Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), Slim Khalbous, discuţiile reconfirmând ataşamentul României pentru promovarea acestei mişcări, inclusiv prin organizarea, la Bucureşti, în format hibrid, în perioada 21 - 24 septembrie, a celei de-a XVIII-a reuniuni a Adunării Generale a AUF, în contextul aniversării, anul acesta, a 60 de ani de la înfiinţare, scrie Agerpres.

Bogdan Aurescu

Potrivit unui comunicat MAE, la întrevedere a participat şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, preşedinte al AUF.

"Şeful diplomaţiei române a exprimat întregul sprijin pentru pregătirea Adunării Generale a AUF, precizând că aceasta reprezintă o reconfirmare a rolului important pe care ţara noastră îl are în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. În context, a evidenţiat importanţa promovării cooperării internaţionale universitare şi ştiinţifice în cadrul internaţional francofon, subliniind interesul ţării noastre pentru extinderea parteneriatelor", se arată în comunicat.

Aurescu a amintit principalele contribuţii şi activităţi ale României în cadrul Francofoniei, printre care programul de succes de burse de cercetare doctorală şi postdoctorală Eugen Ionescu, finanţat de MAE şi organizat împreună cu AUF şi universităţile din România.

El a salutat alegerea recentă a României, pentru un nou mandat de patru ani, în calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al AUF.

Rectorul AUF a mulţumit pentru găzduirea, la Bucureşti, a Adunării Generale a agenţiei a exprimat optimism cu privire la rezultatele reuniunii.

"A subliniat rolul important al României în cadrul asociaţiei şi a evidenţiat dorinţa de a maximiza potenţialul de colaborare al AUF, prin extinderea cooperării cu ţara noastră, prezentând iniţiativa organizării în cadrul segmentelor Adunării Generale a unui atelier dedicat rolului multidimensional al României în cadrul Francofoniei. A subliniat că succesul României privind accesul în Consiliul de Administraţie al AUF se datorează consecvenţei şi imaginii foarte bune de care ţara noastră se bucură în cadrul acestui organism, exprimând deschidere pentru sprijinirea, în continuare, a candidaturilor ţării noastre pentru poziţii de reprezentare în acest for", se precizează în comunicatul citat.

România găzduieşte, din 1994, sediul Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est (AUF-ECO), care acoperă 17 ţări din regiune. AUF-ECO colaborează îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe, cu alte instituţii publice româneşti şi cu reprezentanţi ai mediului academic şi societăţii civile pentru derularea unor proiecte francofone de interes naţional şi regional. România este pe locul al treilea în lume (după Franţa şi Algeria) din punct de vedere al numărului de universităţi membre ale AUF.

Agenţia Universitară a Francofoniei a fost fondată în 1961, la Montreal (Canada), fiind o instituţie multilaterală care susţine cooperarea şi solidaritatea între instituţiile universitare francofone şi favorizează dezvoltarea învăţământului superior şi a cercetării. Reuneşte universităţi, reţele academice şi centre de cercetare ştiinţifică care folosesc limba franceză. Cu o reţea de 1.007 de membri în 119 de ţări, este una dintre cele mai mari asociaţii de instituţii de învăţământ superior şi de cercetare din lume.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016