REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° ConstanÈ›a Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
30.4° ConstanÈ›a Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Boli care sunt greu de diagnosticat. Mulți pacienți sunt împovărați de tratamente medicale ineficiente

Boli care sunt greu de diagnosticat. Mulți pacienți sunt împovărați de tratamente medicale ineficiente

A.F. 12 iulie 2023 | 00:00 336

AÈ›i simÈ›it vreodată o durere ciudată, aÈ›i observat o erupÈ›ie ciudată sau vă simÈ›iÈ›i obosit fără motiv? Probabil că aÈ›i mers la medic în căutarea unor răspunsuri. Dar medicii pot avea la fel de multe dificultăți în identificarea unei afecÈ›iuni medicale ca È™i pacienÈ›ii lor nepregătiÈ›i.

Boli care sunt greu de diagnosticat. Multi pacienti sunt impovarati de tratamente medicale ineficiente

Aveți una dintre aceste boli ușor de diagnosticat greșit?

În faÈ›a unui set inexplicabil de simptome, mulÈ›i medici nu se mulÈ›umesc să ridice mâinile È™i să recunoască ignoranÈ›a. În schimb, ei pun un diagnostic greÈ™it, lăsând pacienÈ›i neÈ™tiutori împovăraÈ›i de tratamente medicale ineficiente, în timp ce adevăratele lor afecÈ›iuni nu sunt abordate.

Un studiu a colectat câteva patologii care trec neobservate de mulÈ›i medici, deÈ™i unele dintre ele sunt chiar frecvente, scrie Yalpp.

Fibromialgia

Fibromialgia este relativ frecventă dar È™i una dintre acele afecÈ›iuni greu de diagnosticat, mai ales în rândul femeilor cu vârsta de peste 50 de ani, constând în dureri musculare cronice generalizate.

De asemenea, este asociată cu alte patologii precum insomnia, cefaleea, colonul iritabil sau dismenoreea. Principala sa problemă este că etiologia ei este necunoscută, iar femeile care suferă de această afecțiune sunt adesea subdiagnosticate sau evaluate incorect și se pot simți invalide negăsind o soluție la problema lor sau sunt tratate incorect cu medicamente care ar aduce mai multe riscuri.

Diagnosticul este preponderent clinic, printr-o anamneză completă È™i istoric clinic, împreună cu examenul fizic, de obicei prin apăsarea pe aÈ™a-numitele „puncte declanÈ™atoare”, în special pe zonele sensibile care declanÈ™ează durerea la palpare.

Scleroză multiplă

Această boală neurologică se datorează unui proces inflamator È™i distructiv al celulelor responsabile de producerea mielinei la nivelul sistemului nervos central. Mielina este substanÈ›a responsabilă cu hrănirea È™i lubrifierea neuronilor noÈ™tri, astfel încât aceÈ™tia să fie capabili să transmită impulsurile nervoase în mod corespunzător.

Această distrugere are loc în timp sub formă de plăci în creier È™i măduva spinării noastre, provocând simptome neurologice concentrate. Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt: ​​scăderea sensibilității, senzaÈ›ia de arsură sau înÈ›epături, vedere înceÈ›oÈ™ată, vedere dublă sau slăbiciune motorie.

Cea mai frecventă formă de scleroză multiplă este cea care se manifestă sub formă de focare, adică pe măsură ce apare inflamația apar simptome noi sau simptomele preexistente sunt exacerbate. După această fază de criză, avem o remisiune clinică de timp variabil.

Toate aceste simptome izbitoare apar de obicei la pacienÈ›ii foarte tineri, între 20 È™i 45 de ani în majoritatea cazurilor. Toate acestea ar trebui să ne alerteze È™i să direcÈ›ioneze diagnosticul.

Dar aici lucrurile se complică, deoarece pentru a diagnostica scleroza multiplă este necesară o diseminare temporală (xistenta a două sau mai multe episoade de deficite neurologice separate în timp), spaÈ›ială (deficitele se datorează diferitelor leziuni neurologice) plus alte probleme neurologice sau bolile infecÈ›ioase care pot imita scleroza multiplă È™i ar trebui excluse.

Sindromul colonului iritabil

Este cea mai frecventă boală gastrointestinală din vremurile noastre. De multe ori trece neobservată de pacient, care se obiÈ™nuieÈ™te să trăiască aÈ™a, cu modificări ale ritmului intestinal alternând între constipaÈ›ie È™i diaree. Este, de asemenea, însoÈ›ită de dureri abdominale.

Odată ce pacientul este consultat, medicul este nevoit să pună un diagnostic diferenÈ›ial larg (pentru a încerca să găsească cauza diareei sau a constipaÈ›iei) È™i să excludem semnele de avertizare care ne-ar face să căutăm o boală gravă.

Pentru a nu fi nevoit să supună pacientul la multiple explorări È™i teste (întotdeauna în lipsa datelor de alarmă), au fost elaborate câteva criterii de diagnostic pentru a face un diagnostic pur clinic.

Boala celiacă

Această boală, din ce în ce mai cunoscută în rândul populaÈ›iei generale, se caracterizează prin intoleranță la gliadina glutenului, un grup de proteine ​​utilizate pe scară largă în alimentaÈ›ia noastră (grâu, orz, secară, ovăz).

Este o boală bazată pe sistemul imunitar, în care se dezvoltă anticorpi împotriva acestor proteine ​​și a altor enzime prezente în propriul nostru intestin, provocând treptat erodarea È™i distrugerea acestuia. De aceea este inclusă în gama de boli greu de diagnosticat.

Boala Lyme

Este o patologie infecțioasă cauzată de bacteriile găsite la șoareci și căprioare, cu care se hrănesc căpușele, iar acestea sunt cele care o transmit oamenilor prin mușcături. Se caracterizează prin capacitatea de a genera tulburări neurologice grave și artrită permanentă dacă nu este identificată și tratată la timp.

Din fericire, nu toate aceste muÈ™cături transmit boala, motiv pentru care este foarte important să È™tii cum să identifici simptomele bolii Lyme. Acestea sunt legate de afecÈ›iuni ale sistemului nervos, articulaÈ›iilor, pielii È™i inimii È™i apar de obicei în 3 faze:

Prima este o erupÈ›ie circulară în zona muÈ™căturii care apare în prima sau a doua săptămână după infecÈ›ie È™i, deÈ™i este de obicei semnul tipic al bolii Lyme, mulÈ›i pacienÈ›i nu o dezvoltă.

Această erupÈ›ie cutanată poate lua diferite forme È™i poate fi nedureroasă, deÈ™i uneori poate provoca mâncărime, arsură. La persoanele cu o nuanță mai închisă a pielii, poate fi mai dificil de detectat, iar erupÈ›ia cutanată, deÈ™i creÈ™te în dimensiune, de obicei dispare în scurt timp. Odată cu ea, vine de obicei cu gripă, oboseală, dureri de cap sau dureri musculare.

Al doilea, simptomele apar de obicei la saptamani dupa muscatura chiar si la cei care nu au avut eruptia initiala, prezentand oboseala, indispozitie si alte eruptii in alte zone departe de muscatura.

A treia, dacă cele două faze anterioare nu au fost detectate sau nu sunt tratate, poate apărea a treia fază. Acestea pot apărea oricând, chiar È™i ani mai târziu, manifestându-se la copii sub formă de artrită, inflamaÈ›ie È™i sensibilitate la nivelul articulaÈ›iilor precum genunchii.

Având o mare varietate de simptome, este atât de dificil de diagnosticat, deÈ™i testele de sânge sunt de obicei efectuate pentru a detecta reacÈ›ia organismului la această boală, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da da da boli greu dd diagnosticat. Prostia. Nemernicia. Jegosenia. Nepăsarea. Reaua vointa. Toate astea la sistemul de sănăt**e public. Si si in spitalul judetean Constanta.Nu vb de infecțioase Constanta aici a avut grija primarul sa il destabilizeze. Abia asteptam sa termine mandatul si sa se duuuca
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768