REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.9° ConstanÈ›a Dum., 18 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6825
25.9° ConstanÈ›a Duminică, 18 August 2024 Anul XX Nr. 6825
 

Boloş, despre dosarul Roşia Montană: Este un proces şi o sumă care îţi provoacă fiori

Boloş, despre dosarul Roşia Montană: Este un proces şi o sumă care îţi provoacă fiori

Victor ROTARU 28 februarie 2024 | 00:00 270

Ministrul FinanÅ£elor, Marcel BoloÅŸ, consideră că valoarea totală a despăgubirilor anunÅ£ate în dosarul RoÅŸia Montana, de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, reprezintă o sumă care "provoacă fiori" ÅŸi a subliniat că ar prefera o decizie nemonetară din partea instanÅ£ei internaÅ£ionale, chiar dacă aceasta ar presupune ÅŸi continuarea investiÅ£iei.

Bolos, despre dosarul Rosia Montana: Este un proces si o suma care iti provoaca fioriMarcel BoloÅŸ

"Este un proces ÅŸi o sumă care îÅ£i provoacă fiori. Noi am analizat cu atenÅ£ie cuantumul cheltuielilor care s-au efectuat deja la RoÅŸia Montană ÅŸi sigur orice decizie de acest fel este una care pune presiune pe bugetul de stat. Calculele aÅŸa arată, că s-au efectuat cheltuieli care sunt în jur de un miliard de euro. Deci ne aÅŸteptăm la o decizie, dacă va fi dată în acest sens, care să prevadă despăgubiri la nivelul acesta al sumei care deja a fost investită. Sunt cheltuieli cu documente care s-au efectuat acolo. Poate totuÅŸi avem ÅŸi surpriza aceasta a unei decizii nemonetare. Ce înseamnă acest lucru? Că ar putea fi obligat statul român ca să continue exploatarea", a spus Marcel BoloÅŸ, la Digi24.

Întrebat dacă ar prefera această variantă a continuării proiectului, ministrul a răspuns că România se va supune deciziei care va fi dată de către instanÅ£a internaÅ£ională.

"Desigur că e o decizie pe care o vom respecta, nu cred că este important ce aş prefera din punct de vedere al deciziei date de către instanţă.
Este limpede că această decizie nemonetară din punct de vedere al efortului bugetar ar fi mai uÅŸor de implementat, în care e posibil să se Å£ină cont de faptul că această licenţă de exploatare a resursei noastre de aur este încă în vigoare, că acele condiÅ£ii de mediu care sunt mult ÅŸi au fost mult discutate ÅŸi tehnologia a fost mult discutată, dacă sunt îndeplinite condiÅ£iile de mediu, trebuie implementate conform acordului de mediu care nu ÅŸtiu dacă mai este valabil sau dacă trebuie reactualizat, dar sigur am fi din punct de vedere al efortului bugetar cu decizia nemonetară mult mai uÅŸor de dus la îndeplinire", a adăugat el.

El a reiterat că dacă decizia este una nemonetară ÅŸi dacă aceasta va privi continuarea implementării acestei investiÅ£ii, "atunci va trebui să ne supunem acelei decizii". "HaideÅ£i să vedem care care va fi acea decizie ÅŸi pe care va trebui să găsim calea legală să o punem în aplicare", a subliniat ministrul FinanÅ£elor.

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. ÅŸi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaÅ£ional deschis împotriva României, legat de "proiectul minier aurifer de la RoÅŸia Montană", se ridică la aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit unui răspuns transmis de Guvern, la solicitarea AGERPRES, în baza datelor furnizate de Ministerul FinanÅ£elor.

Dosarul în acest caz a fost înregistrat pe rolul CurÅ£ii de Arbitraj InternaÅ£ionale a Centrului InternaÅ£ional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la InvestiÅ£ii (ICSID) cu nr.ARB/15/31, în iulie 2015, iar în septembrie 2023 tribunalul care a judecat speÅ£a a declarat procedura închisă în conformitate cu Regula de arbitraj ICSID 38 (1).

Conform datelor furnizate de Guvern, hotărârea arbitrală motivată a ICSID nu a fost comunicată Ministerului FinanÅ£elor până la data de 20 februarie ÅŸi "nici nu se cunoaÅŸte momentul exact al comunicării".

În document este prezentat ÅŸi un scurt istoric al litigiului dintre Gabriel Resources ÅŸi România, în speÅ£a privind aÅŸa-numitului "proiect minier aurifer de la RoÅŸia Montană".

"AcÅ£iunea arbitrală internaÅ£ională a fost iniÅ£iată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. ÅŸi Gabriel Resources (Jersey), ÅŸi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea ÅŸi garantarea reciprocă a investiÅ£iilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) ÅŸi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii ÅŸi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31. Pe această cale, reclamanÅ£ii au solicitat tribunalului arbitral internaÅ£ional să constate că România a încălcat tratamentul just ÅŸi echitabil ÅŸi deplina protecÅ£ie ÅŸi securitate a investiÅ£iei Gabriel Resources Ltd. ÅŸi Gabriel Resources (Jersey), drepturi protejate de cele două acorduri internaÅ£ionale de protecÅ£ie a investiÅ£iilor. Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost, la nivelul anului 2024, de aproximativ 6,7 miliarde USD", informează Guvernul, potrivit agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Luxul si prostia se plateste... trebuie doar sa stii unde te incadrezi.
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620