REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Boloș: Fără date precise despre PIB, inflaţie şi alţi indicatori macro, ar fi imposibil să gestionăm resursele ţării

Boloș: Fără date precise despre PIB, inflaţie şi alţi indicatori macro, ar fi imposibil să gestionăm resursele ţării

Andreea VLAICU 13 iulie 2024 | 00:00 171

Statistica ne oferă informaţiile necesare pentru a stabili priorităţi şi pentru a aloca fondurile publice în acele domenii care au cea mai mare nevoie de sprijin, a afirmat vineri ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la evenimentul de aniversare a 165 de ani de la înfiinţarea Institutului Naţional de Statistică (INS).

Bolos: Fara date precise despre PIB, inflatie si alti indicatori macro, ar fi imposibil sa gestionam resursele tarii

"Statisticii îi revine această misiune nobilă de a susţine progresul economic şi social al României prin comensurarea fenomenelor şi proceselor economico-sociale şi furnizarea de informaţii relevante şi sigure. Fără date precise despre produsul intern brut, despre inflaţie, despre şomaj şi alţi indicatori macroeconomici, ar fi imposibil să planificăm cheltuielile publice şi să gestionăm resursele ţării în mod eficient. Statistica ne oferă informaţiile necesare pentru a stabili priorităţi şi pentru a aloca fondurile publice în acele domenii care au cea mai mare nevoie de sprijin. Aş sublinia şi că statistica joacă un rol crucial în formularea politicilor sociale ale României. Datele despre sănătate, datele despre educaţie, condiţiile de trai ale populaţiei ne permit să înţelegem mai bine care sunt nevoile cetăţenilor noştri şi să dezvoltăm programe care să răspundă acestor nevoi", a menţionat Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, politicile de combatere a sărăciei, de promovare a educaţiei şi de îmbunătăţire a sistemului de sănătate sunt toate fundamentale pentru analize statistice şi riguroase.

"Aşadar, pentru noi este vital şi pentru Ministerul Finanţelor este vital că misiunea şi viziunea Institutului Naţional de Statistică, de 165 de ani încoace, se ghidează după principii solide, dintre care cel mai important este orientarea către om. Institutul Naţional de Statistică respectă nevoile furnizorilor de date şi a consumatorilor de informaţii statistice şi îşi îmbunătăţeşte în mod continuu activitatea de statistică oficială. Îi felicit pe toţi cei care au acest obiectiv să urmărească cele mai relevante date statistice, cu un grad ridicat de acurateţe şi cu un profesionalism incontestabil", a adăugat ministrul Finanţelor.

În opinia sa, baza pentru ceea ce înseamnă reformele în România, materia primă a reformelor o constituie informaţiile statistice.

"Cred că cel mai bun mod prin care putem înţelege cât de valoroasă este activitatea dumneavoastră este, dacă încercăm să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă, timp de o lună, România ar rămâne fără statistici. Ce impact ar avea absenţa datelor statistice asupra deciziilor guvernamentale şi asupra societăţii noastre, în general? Statistica, spunea Dionisie Pop Marţian, intemeietorul statisticii şi învăţământului economic românesc, este o preţioasă avere naţională pentru cei care o posedă. Deci, ţineţi în mâinile dumneavoastră o avere naţională, iar noi toţi trebuie să avem grijă de ea. Spunea în continuare Dionisie Pop Marţian, statistica este singurul tărâm sigur pe care un guvern prevăzător trebuie să-şi întemeieze raţiunea reformelor sale. Aşadar, baza pentru ceea ce înseamnă reformele în România, materia primă a reformelor o constituie informaţiile statistice", a mai spus ministrul Finaţelor.

El a subliniat că Institutul Naţional de Statistică este de 165 de ani principalul generator de date statistice oficiale, orientate spre atingerea unor performanţe recunoscute în plan intern şi internaţional, comparabile cu statele membre ale Uniunii Europene.

"Din perspectiva noastră, a Ministerului Finanţelor, suntem primii care susţinem că statistica este unul dintre pilonii bunei guvernări, iar statisticile oficiale, conforme cu metodologiile internaţionale, sunt o componentă indispensabilă pentru fundamentarea deciziilor guvernamentale de interes pentru cetăţeni", a adăugat Marcel Boloş.

Institutul Naţional de Statistică aniversează vineri împlinirea a 165 de ani de la înfiinţarea sa, la 12 iulie 1859, prin hotărârea primului Parlament al Principatelor Unite, validată de semnătura domnitorului Alexandru Ioan Cuza, scrie agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016