REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 7 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6814
24.4° Constanța Miercuri, 7 August 2024 Anul XX Nr. 6814
 

”BOMBA” de la PALATUL JUSTIȚIEI a ajuns pe mâna PROCURORILOR

”BOMBA” de la PALATUL JUSTIȚIEI a ajuns pe mâna PROCURORILOR

Replica API 24 noiembrie 2021 | 00:18 2382

A fost agitație mare marți, 23 noiembrie, la Curtea de Apel Constanța, dar și la Judecătoria Medgidia, în urma unei alerte cu bombă ce a alertat autoritățile. Echipe formate din polițiști, jandarmi, pompierii, medici și pirotehniști s-au mobilizat și au înconjurat cele două instituții vizate. Sute de angajați, avocați și judecători, dar și justițiabili au fost evacuați, din ambele clădiri. După mai bine de două ore de controale s-a constatat faptul că a fost o alarmă falsă. Însă, cine și cum va răspunde pentru falsa alertare a autorităților?”!

Mai multe sesizări, de-a lungul timpului

Ei bine, potrivit procurorilor spețele de amenințare cu bombă sunt mai complexe. În sensul că Legea nr. 535 din 25 noiembrie 2004, care se referă la prevenirea și combaterea terorismului, prezintă acele acțiuni care au ca scop obținerea unui „favor” dar care implică siguranța statului. Prin urmare, dacă apelantul la 112 nu specifică că dorește ceva în schimb ci doar anunță că a fost amplasată o bombă în instituția respectivă, nu prea sunt pârghii pentru ca fapta să fie încadrată la legea terorismului. Astfel, menționăm că la nivelul județului Constanța au fost înregistrate, de-a lungul timpului, mai multe sesizări cu privire la amplasarea unor bombe la nivelul instituțiilor publice, dar și în cadrul societăților private, unde de cele mai multe ori s-a dovedit că persoanele în cauză aveau afecțiuni psihice motiv pentru care au fost sancționate contravențional și internate în Spitalul de Psihiatrie de la Palazu Mare.

„Vor fi mulți morți…”

De asemenea, potrivit informațiilor noastre, în cazul alertării cu bombă din data de 23 noiembrie, persoana care a apelat la 112 ar fi spus doar „evacuați Curtea de Apel Constanța și Judecătoria Medgidia pentru că vor fi mulți morți”. Prin urmare, rămâne de văzut dacă speța de față poate fi încadrată ca infracțiune la legea terorismului, care ar fi de competența DIICOT, sau dacă va rămâne la stadiul de contravenție, însă, conform anchetatorilor, se pare că în cazul de față a fost întocmit dosar penal.

Extras din legea privind prevenirea și combaterea terorismului

Legea nr. 535 din 25 noiembrie 2004 privind prevenirea și combaterea terorismului conține 29 de articole, printer care putem enumera: „Articolul 1 - Terorismul reprezintă acele acțiuni, inacțiuni, precum și amenințări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viața, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, factorii materiali, relațiile internaționale ale statelor, securitatea națională sau internațională, sunt motivate politic, religios sau ideologic și sunt săvârșite în unul din următoarele scopuri: a) intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic;b) constrângerea nelegitimă a unei autorități publice ori organizații internaționale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui anumit act;c) destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituționale, economice ori sociale ale unui stat sau organizații internaționale.

Articolul 3 - Actele de terorism sunt de natură transnațională, dacă: a) sunt săvârșite pe teritoriul a cel puțin două state; b) sunt săvârșite pe teritoriul unui stat, dar o parte a planificării, pregătirii, conducerii sau a controlului acestora are loc pe teritoriul altui stat; c) sunt săvârșite pe teritoriul unui stat, dar implică o entitate teroristă care desfășoară activități pe teritoriul altui stat; d) sunt săvârșite pe teritoriul unui stat, dar au efecte substanțiale pe teritoriul altui stat.

Articolul 5 - Organizație teroristă - structură constituită ierarhic, cu ideologie proprie de organizare și acțiune, având reprezentare atât la nivel național, cât și internațional și care, pentru realizarea scopurilor specifice, folosește modalități violente și/sau distructive”, este notat în lege.

Amendă de 1.000 de lei pentru un apel fals la 112

Potrivit articolului 32 din Ordonanța de urgență 34/2008, constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează după cum urmează: apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei; alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

Citește și:

ALERTĂ! AMENINȚARE cu BOMBĂ la Curtea de Apel Constanța. VIDEO

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Amenintare cu LABA! Arunca cu KOPII KRUZI peste MAGISPARTI
0
0
Stire de cacat!
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303