REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.4° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
29.4° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Bombă! Dosarul Beirut s-ar putea redeschide!

Bombă! Dosarul Beirut s-ar putea redeschide!

Replica API 24 august 2022 | 22:20 3717

Instalatorul de gaze Dumitru Jurca, scos vinovat pentru incendiul de la restaurantul Beirut , a contestat decizia de condamnare. Una dintre persoanele găsite vinovate și condamnate pentru moartea celor trei fete care și-au găsit sfârșitul în incendiul de la Beirut, din aprilie 2014, este și Dumitru Jurcă, un angajat Distrigaz Sud Rețele. Mai întâi, a fost audiat ca martor, apoi a fost pus sub acuzare, iar la începutul în 2015 a fost trimis in judecată, alături de patronul clubului, George Karam, și alți inculpați. În 2019, a fost condamnat definitiv la 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare. La trei ani de la condamnate, Jurcă a formulat contestație în anulare la hotărârea care l-a trimis după gratii. Dacă magistrații îi vor admite acțiunea, dosarul se va redeschide.

Dumitru Jurcă a fost acuzat că la revizia pe care a efectuat-o la instalația de utilizare a gazelor de la restaurantul Beirut din decembrie 2013 ar fi observat un cuptor care funcționa nelegal și nu ar fi luat nicio măsură. În 2019 și-a aflat pedeapsa, alături de colegii de dosar. Jurcă a primit 5 ani și 6 luni cu executare, patronul George Karam, care a murit la scurt timp după condamnare, a primit opt ani și o lună, Zdru Mihaela - condamnare doi ani și patru luni de închisoare, Nirlu Sultana - amenda administrativă în cuantum de 1000 de lei. SC Middle East Parteners SRL a fost condamnată la o amendă penală în valoare de 840.000 de lei, iar constructorii Pavel Constantin la 7 ani și 9 luni și 20 zile închisoare cu executare, SC Tinel Cristi SRL – amendă penală în valoare de 653.333,33 de lei. Curtea de Apel Constanța a mai dispus, în decizia de condamnare din 2019, acordarea sumei de aproximativ un milion de euro cu titlul de daune.

Dumitru Jurcă, sursa foto: luju.ro

Revenind la Jurcă, la trei ani de la condamnare, acesta a deschis o acțiune în instanță, prin intermediul căreia a contestat decizia de condamnare. Mai exact, a formulat o contestație în anulare.

Jurcă invocă, potrivit unor surse, prescripția răspunderii penale

Conform informațiilor noastre, Jurcă ar uza de articolul din Codul penal privind prescripţia răspunderii, declarat neconstituţional de CCR. Potrivit art 154 din Codul Penal, alineatul 1. punctul c, în cazul de față, termenul de prescripție este de: 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani. Potrivit alin. 2, termenele prevăzute în prezentul articol, încep să curgă de la data săvârșirii infracțiunii. În cazul de față fapta ar fi fost săvârșită în anul 2013, când Jurcă a făcut revizia instalației de gaze la localul Beirut.

Ce spunea Jurcă, după prima condamnare

Jurca declara, în 2018, după condamnarea primei instanțe, pentru luju, că ” Primul contact cu dosarul privind incendiul de la restaurantul Beirut l-am avut in data de 3 aprilie 2015, când am fost audiat ca martor. În iunie 2015 am fost pus sub acuzare, iar la începutul lunii august 2015 a fost emis rechizitoriul prin care am fost trimis în judecată, alături de alți inculpați.

Practic, eu nu m-am putut apăra în cursul urmăririi penale, de la data punerii sub acuzare și până la momentul trimiterii in judecată, timpul fiind extrem de scurt, iar dosarul era deja foarte voluminos (câteva zeci de volume). La momentul punerii sub acuzare dosarul era finalizat, toate probele tehnice erau deja administrate”. Mai mult, Jurcă a mai precizat că ”Eu am efectuat revizia instalației de utilizare a gazelor de la restaurantul Beirut, fără nicio legătură cu sistemul de distribuție. In aceste condiții, eu am acționat ca reprezentant al oricărei societăți comerciale autorizate pentru revizia instalațiilor de utilizare si in niciun caz ca mandatar al distribuitorului de gaze naturale, așa cum a reținut Judecătoria Constanța”.

Judecătorii Curții de Apel Constanța vor analiza contestația în anulare depusă de Dumitru Jurcă abia în luna ianuarie a anului viitor.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu te credem!
3
0
Ca sa vezi ...
4
0
Nu este adevarat!
3
1
Nu ,nu ... Nu e asa!
3
0
Chiar nu se sesizeaza nimeni cu acest bilbiit Predoiu care se ocupa cu marirea salariilor si pensiilor magistratilor.
0
1
Tu nu vezi ca limbutul de Predoiu marele ministru al justitiei si gasca lui fac legile dupa bunul plac?Cate dosare trebuia sa se prescrie si derbedeii din justitie nu vor sa le aplice?..Legile sunt facute doar pentru smecheri fraierii in puscarie.
1
1
Dar ce bomba! Cu rahat! Ne doare-n kur de Beirut si toata tziganimea de acolo, clienti si patroni.
0
2

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513