REPLICA ONLINE CONSTANTA

35.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
35.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Bombă! Fondul Proprietatea vrea să vândă acțiunile pe care le deține la Portul Constanța

Bombă! Fondul Proprietatea vrea să vândă acțiunile pe care le deține la Portul Constanța

Andreea POPA 15 februarie 2024 | 00:00 5158

Statul român a blocat în ultima clipă vânzarea acțiunilor pe care Fondul Proprietatea (FP) le are la Portul Constanța, Aeroporturi București și Salrom, dar nu a mai reușit să oprească vânzarea participației deținute de FP la Engie și nici aprobarea deciziei privind răscumpărarea a până la un miliard de acțiuni proprii. Ministerul Finanțelor a anunțat că România are acum alte planuri cu FP: schimbarea conducerii acestuia și transformarea într-un fond de finanțare pentru proiecte din PNRR. 

Bomba! Fondul Proprietatea vrea sa vanda actiunile pe care le detine la Portul Constanta Portul Constanța

Fondul Proprietatea (FP) vrea să vândă cu orice preț acțiunile pe care le deține la câteva dintre cele mai importante societăți de stat din România, cu puțin timp înainte să expire mandatul de administrator al FP, ocupat de 14 ani de Franklin Templeton. Printre companiile de la care FP vrea să obțină cât mai mulți bani lichizi este Compania Națională Administrarea Porturilor Maritime SA Constanța, unde FP are 20% din acțiuni. 

Ministerul Finanțelor a reușit însă să blocheze în Adunarea Generală a Acționarilor Fondului Proprietatea, la care are 6,54% din acțiuni și 10,42% din drepturile de vot exercitabile, aprobarea vânzării deținerilor FP, scrie Profit. Acționarii au aprobat totuși răscumpărarea de către FP a până la 1 miliard de acțiuni proprii, la un preț de minimum 0,2 lei/titlu și maximum 1 leu/titlu, precum și vânzarea deținerii de 12% a fondului la furnizorul și distribuitorul de gaze naturale Engie, totodată furnizor și producător de energie electrică, la un preț de 432,6 milioane lei. 

România vrea să înființeze 20 de fonduri proprii de investiții

Războiul neașteptat dintre statul român și Fondul Proprietatea are însă o bătaie pe termen lung cu o miză extrem de interesantă. Astfel, Ministerul Finanțelor vrea ca FP să cofinanțeze de acum o componentă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României și a solicitat încă din toamna anului trecut ca AGA Fondului să aprobe organizarea unei proceduri competitive de selecție a unui nou administrator, precum și schimbarea obiectivelor de administrare. Transformarea FP vine în contextul în care România vrea să mai înființeze alte încă 20 de fonduri de investiții, prin care să-și finanțeze proiectele. 

Bomba! Fondul Proprietatea vrea sa vanda actiunile pe care le detine la Portul Constanta Fondul Proprietatea

„Justificarea care stă la baza solicitării noastre o constituie reașezarea Fondului Proprietatea pe un făgaș investițional pe termen mediu și lung, aliniat priorităților de dezvoltare economică a României. Această realiniere se poate realiza prin trasarea unui nou mandat pentru administratorul de fond și prin modificarea indicatorilor de evaluare a performanței și remunerare. Fondul Proprietatea poate să răspundă unei nevoi reale de dezvoltare a pieței financiare – acoperirea (parțială a) contribuției locale la fondurile de private equity cofinanțate prin PNRR. 

În acest domeniu, România urmărește crearea a până la 20 de Fonduri, cu o finanțare europeană de 400 milioane euro și o nevoie corespunzătoare de cofinanțare locală de minim 200 milioane euro. În perspectivă, dezvoltarea acestui ecosistem de Fonduri de private equity va oferi industriei românești o paletă largă, concurențială, sofisticată și adâncă de investitori“, se arăta în solicitarea către AGA de la FP, semnată de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. 

Ministerul Finanțelor vrea să scape de Franklin Templeton, administrator de 14 ani al Fondului Proprietatea

În plus, cum mandatul actualului administrator FP, Franklin Templeton, se termină pe 31 martie 2024, Ministerul Finanțelor a solicitat ca pe ordinea de zi a AGA să fie introdusă și „organizarea unei proceduri de selecție transparente și competitive pentru desemnarea noului administrator pe baza expertizei și experienței în domeniul investițiilor în companii industriale din România”, precum și „modificarea condițiilor de evaluare și remunerare a administratorului Fondului corespunzător cu noile obiective și în conformitate cu bunele practice internaționale”. 

Pentru a-și duce la îndeplinire obiectivele, Ministerul Finanțelor și-a atras deja susținerea celorlalți acționari majori români ai FP, respectiv fondurile private de pensii. Situația s-a schimbat însă rapid, deoarece fondurile private de pensii au ales să acționeze prioritar în interesul propriilor participanți și și-au redus semnificativ participația la FP, de la 35,5% la 18,7%.

La data de 31 ianuarie 2024, în structura acționariatului FP, investitorii instituționali români dețineau 24,63% din capital, cu 39,26% din voturile exercitabile, persoane fizice române cu 23,71% din capital, respectiv 37,78% din voturi, Ministerul Finanțelor cu 6,54% din acțiuni și 1,42% din voturi, persoane fizice nerezidente - 3,27% din capital și 5,21% din voturi, acționari instituționali străini - 2,46% din capital și 3,93% din voturi, The Bank of New York Mellon - 2,13% din acțiuni și 3,4% din voturi. 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tantalaule esti chiar pe langa drum pe langa gard.
1
1
Ce fond Proprietatea ? ca si SIF- urile au fost infiintate doar sa se imbogateasca unii care au furat la infinit , au scazut pretul actiunilor astfel incat ei sa aibe cu nemiluita iar prostimea nimic, sa le de a pe 5 lei .
1
0
Flota romana a fost vanduta pe bani buni. Poate ne spune Fondul Proprietatea unde sunt banii.
2
1
Se va juca ping pong cu actiunile cum s-a jucat cu actiunile Hidroelectrica, un exemplu recent, ca exista sute de exemple d-astea. Ieftin, scump, ieftin, pana ajunge ieftin in mainile desteptilor si comisioane grase la intermediari. Ajunge la chinezi sau la rusi, ca nu am vrut sa ne asociem cu japonezii...
8
0
unde s-a pomenit ca resursele si industria care aduc profit unei tari sa fie gestionat de asasini economici? doar in tarile bananiere. Serviciile cred ca nu mai apartin de mult celor care-i platesc.
20
3
La americani. Sa fie clar!!! Altfel nu mai avem noi și rușii de unde fura!
9
4
A fost ok cu fondul dar când statul r*mân își baga coada, falimentează tot, fabrici, uzine , șantiere, etc. Sau credeți ca vrea sa I facă vânt lui Franklin ca țin ei cu tara? Nu. Vor sa matraseasca ei tot. Au văzut ca mai e de furat și prin fondul proprietatea un ciolan destul de mare.
13
2
hai, bine - a 777a zi, dupa Scripturi - la kalende.
3
2
In sfarsit Romania incepe sa se trezeasca, excrocul de Frank care nu mai are sprijinul unchiului Sam trebuie sa dispara repede pana nu intra controalele Ministerului de finante, Corpului de control al primului ministru si chiar al parlamentului ca sa se vada cum au fost sifonati 20% din ce reprezenta industria si celelalte companii profitabile ale statului. Serviciile secrete ar trebui sa se implice direct pentru acest atentat la siguranta nationala.
11
5

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510