REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
28° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Bombă! Operatorii din Portul Tomis au fost notificați să evacueze localurile! Video

Bombă! Operatorii din Portul Tomis au fost notificați să evacueze localurile! Video

Replica API 10 martie 2022 | 13:39 11788

Continuă războiul dintre Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța și Tomis Marina Management, firmă din anturajul PSD, care a deținut monopolul pe Portul Turistic! De data aceasta, afectați sunt operatorii care activează în această zonă, fiind notificați de societate să evacueze localurile, deoarece vor fi demolate. Asta, în contextul în care Portul Constanța nu a mai prelungit contractul cu Tomis Marina Management. Afaceriștii de aici nu au dorit să vorbească în fața camerei, însă ne-au precizat, off de record, că sunt extrem de îngrijorați și speră să nu ajungă în situația de a pune lacătul pe ușă.

Războiul a debutat anul trecut, când Portul Constanța nu mai dorit prelungirea contractului cu Tomis Marina Management. Au urmat val de acțiuni în instanță și, inițial, societatea a câștigat procesul cu CNAPM la Curtea de Arbitraj pentru prelungirea, până în 2024, a contractului în vederea exploatării Portului Tomis. După această decizie, cele două ar fi trebuit să finalizeze tranzacția, având în vedere că, pe 30 iunie, contractul a ajuns la final.

Fostul administrator al Portului Tomis a notificat chiriașii să evacueze construcțiile

Numai că, CNAPM a contestat decizia Curții de Arbitraj, la Curtea de Apel Constanța, solicitând anularea deciziei arbitrale, fiind nemulțumită de faptul că societatea și-a lăsat o ”portiță deschisă” în vederea prelungirii contractului, și după 2024. Magistrații Curții de Apel Constanța au dat câștig de cauză Portului Constanța și au anulat, pe 3 noiembrie, decizia Curții de Arbitraj. Tomis Marina a căutat noi portițe pentru a nu scăpa din mâini infrastructura din Portul Turistic, ajungând până la Curtea Supremă. Dar, pe 18 ianuarie 2022, magistrații i-au respins cererea de suspendare a hotărârii Curții de Apel Constanța, instanță care i-a respins prelungirea concesionării Portului Tomis. În acest moment, există un alt dosar, pe rolul Curții de Arbitraj.

Cum contractul nu a mai fost prelungit, Tomis Marina a fost obligată să predea Portul Turistic. Nu vrea să plece cu mâinile goale, așa că a notificat chiriașii să evacueze construcțiile pe care le-a ridicat, în urmă cu 15 ani, urmând ca, mai apoi, să le demoleze.

Portul Constanța a reușit să blocheze procedura de demolare a localurilor

Conducerea Portului Constanța nu a stat cu mâinile în sân și încearcă să blocheze acțiunea societății private de a evacua operatorii din Portul Tomis. A depus la instanță o ordonanță președințială, prin intermediul căreia a solicitat suspendarea procedurii de demolare a construcțiilor, dar și suspendarea efectelor notificărilor de încetare a contractelor încheiate între cu chiriaşii.

A avut succes, în parte, în sensul că judecătorii au admis parțial ordonanța și au dispus ”suspendarea, până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 4/2022 înregistrat la Curtea de Arbitraj Comercial şi Maritim Constanţa, a demolării de către pârâtă a bunurilor ce au făcut obiectul autorizaţiei de construire nr. 1463/08.08.2007 şi procesului-verbal de recepţiei nr. 070/2008 şi autorizaţiei de construire nr. 2861/24.12.2008 şi procesului-verbal de recepţie nr. 250/2013”. În schimb, au respins capătul de cerere având ca obiect suspendarea efectelor notificărilor de încetare a contractelor încheiate între pârâtă şi chiriaşi/utilizatori, ca neîntemeiat. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată prin apel.

Cei care au afaceri în Portul Turistic nu au dorit să vorbească în fața camerei, însă ne-au precizat, off de record, că sunt extrem de îngrijorați și speră să nu ajungă în situația de a pune lacătul pe ușă. Precizăm că nu toți au primit notificări de evacuare.

VIDEO:

Tot în Portul Tomis are sediul și Tomis Marina Managemanet. I-am căutat pe cei din conducere pentru un punct de vedere, însă am dat doar peste două angajate, care ne-au transmis că șefii nu sunt la birou, dar ne vor contacta dacă vor dori să facă declarații. Nu au făcut-o, până la închiderea ediției.

VIDEO:

Printre cafenele renumite din Portul Tomis amintim Filicori, Reyna, Bacaro sau Byblos.

Cum a ajuns Tomis Marina Management să pună monopol pe Portul Tomis!

În anul 2004, CNAPM, condusă la acea vreme de Gheorghe Moldoveanu, a concesionat Portul Tomis, până-n 2021, firmei Sisteme Internaționale de Afaceri –București SA. Între timp, rolul de antreprenor general a fost preluat de firma SC Tomis Marina Management SRL, numită înainte SC Sisteme Integrate de Afaceri. Inițial, singurul acţionar al firmei era chiar Sisteme Internaționale de Afaceri SA, ulterior schimbându-se acționariatul. În iunie 2006, contractul de închiriere a fost renegociat, iar printr-un act aditional s-a stabilit o noua chirie, valabilă de la 1 decembrie 2005, de 3.224,5 euro / lună.

sediul SC Marina Tomis Management

În februarie 2008, Adunarea Generală a Acționarilor din firma Tomis Marina Management a decis cooptarea în afacere a SC Euromarina SA, firmă cu capital turcesc, reprezentată de Hasan Malik Kececioglu și Mustafa Nihat Demirel. Așa au apărut, pe cheiul portului Tomis, containere, construcții provizorii care au fost transformate în cafenele şi restaurante. Acestea au fost închiriate de Tomis Marina Management altor afaceriști.

Printre acționarii societății s-a numărat și Valentin Gheorghe Ionescu

Societatea Tomis Marina Management este deținută de firma Euromateria (50 %), aceasta fiind controlată de turcii Suat Surmen (38%), Mehmet Kerim Kalgay (30%), Seref Surmen(28%), Mustafa Nihat Demirel (2%) Hasan Malik Kececioglu (2%. Al doilea acționar al SC Tomis Marina Management Aterina Global SRL (50 %). În 2019, Sisteme Internaționale de Afaceri SA s-a retras din acționariat. Firma Sisteme Internaționale de Afaceri SA este deținută de Valentin Gheorghe Ionescu, condamnat în dosarul Retrocedărilor.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tic tac, tic tac... Primul si ultimul mandat!
0
0
Si asa e distrus orasul asta.A venit amiralul si la facut mai praf.Nu ai unde sa iesi la o plimbare,la un club bun,laun restaurant,nu avem parte de evenimente lunare care ar putea aduce venituri orasului si oamenii sa se simta fericiti.in schimb ridicam masini,stricam drumurile ,asfaltam,spargem si reasfaltam..
2
0
Cacatu asta de primar distrus tot orasul. Pacat sa distruga si portul tomis este o zona frumoasa atat pentru constanteni cat si pentru turisti.cred ca este timpul sa cerem demiterea lui
5
0
Mafia conduce orasul
3
3
O javra de primar
7
5
A distrus statiile de autobus, bulevardele ,roata de la poarta 1, parcarile superscumpe, Stefan cel Mare ...acum si portul Tomis.Decat sa nu castige cine trebuie , mai bine sa piarda toti. O sa iti mananci pensiile speciale cu noduri, in cel mai bun caz, amirale
7
7
CLANUL MAZARE-PORCstantinescu-STRUTinsky au PESEDIZAT Constanta si au JEFUIT-O in ultimul hal !!!
21
3
Purcicutza
9
2
mai construim ceva? desfiintam comertz si parcari
9
2
or astepta ceva sa se razgandeasca
7
1
O sa se puna Corina Martin in fata buldozerelor
7
2
Toata mascarada asta se trage de la escrocul ala de Mazare, el a nenorocit orasul asta.S-au inbogatit peste noapte niste maimutoi care au venit la Constanta rupti in fund!!!Huuuuoooo!!!!!
27
2
faceti trecere de pietoni pe iorga in drept cu DSP
12
1
Halal bre.
2
0
Sa preia statul si sa administreze, nu sa inchirieze pe 2 lei la astia
24
0
Mehmet, Mustafa, Hasat si altii, au ajuns sa fie patroni in portul constantean. Ne-am intors la imperiul otoman...
29
1
Se ocupa resto! Sa va demoleze!
17
2

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768