REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
19.4° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

BOMBĂ! S-ar putea redeschide dosarul în care au fost condamnați Dimoftache și procurorul Balaican

BOMBĂ! S-ar putea redeschide dosarul în care au fost condamnați Dimoftache și procurorul Balaican

Replica API 23 martie 2022 | 23:43 3639

Afaceristul Răzvan Dimoftache, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare, alături de procurorul Vasile Balaican, vrea să scape de pedeapsă. Dimoftache a formulat recurs în casație împotriva deciziei din 2019, acțiunea fiind depusă pe 16 martie, la ÎCCJ.

În 2019, Vasile Balaican, la data faptei procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, iar Dimoftache a fost condamnat la o pedeapsă de 6 (șase) ani și 6 (șase) luni închisoare.

Iată că, speța a ajuns, din nou, la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce Dimoftache a formulat recurs în casație împotriva deciziei de condamnare. Acțiunea a fost depusă pe 16 martie a.c. Pe 19 aprilie a fost stabilit un prim termen în acest caz. Așa că, este foarte probabil ca dosarul să se redeschidă.

Cum a început lanțul penal care i-a legat pe Balaican și Dimoftache

Prin rechizitoriul din data de 25 mai 2016 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa s-a reţinut că la datele de 10.02.2012 şi 05.03.2012, Vasile Balaican a primit de la Dimoftache suma totală convenită anterior de 500 de euro, în două tranşe de 200 euro şi, respectiv, de 300 de euro, pentru a-şi trafica influenţa pe lângă procurorul de caz al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă, dosar în care inculpatul Dimoftache Răzvan era cercetat pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 86 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002, promiţându-i acestuia din urmă că îl va influenţa pe procurorul de caz în scopul dispunerii faţă de el a unei soluţii favorabile.

Concret, în timp ce afaceristul Dimoftache era cercetat pentru evaziune fiscală, înşelăciune, falsificare de instrumente oficiale, folosirea instrumentelor false în legătură cu activităţile comerciale pe care le desfăşura, precum şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, la domiciliul lui au fost efectuate percheziţii. Astfel, s-a procedat şi la ridicarea unui hard extern. Urmare a vizionării fişierelor respective, s-a constatat că acestea conţin imagini video surprinse în habitaclul unui autovehicul de către Răzvan Dimoftache . De asemenea, tot în rechizitoriul DNA se arată că, pe imagini se vede că, la un moment dat, Răzvan Dimoftache trece prin faţa camerei de luat vederi o sumă de bani compusă din bancnote de câte 50 de euro. După filmarea acestei sume de bani, s-a înregistrat audio - video o convorbire între Dimoftache şi o persoană de sex masculin, identificată fără dubiu ca fiind numitul Vasile Balaican, persoană care, la data de 10.02.2012, era procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. În convorbirea purtată de cei doi, unul dintre aceştia se adresează celuilalt menţionându-i că ceva este data cu data de luni, existând suspiciunea rezonabilă că Dimoftache i-a înmânat procurorului un înscris.

"În consecinţă, având în vedere conţinutul celor 3 fişiere audio –video, precum şi conţinutul discuţiilor dintre numiţii Dimoftache Răzvan și Balaican Vasile, procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a constatat că există suspiciunea rezonabilă că numitul Dimoftache Răzvan i-a remis procurorului Balaican Vasile suma de bani care se observă în înregistrare şi înscrisul în legătură cu care s-a purtat discuţia în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întârzia îndeplinirea unui act ce intră în atribuţiunile sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri", se arată în rechizitoriu.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768