REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.7° Constanța Lun., 12 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6819
22.7° Constanța Luni, 12 August 2024 Anul XX Nr. 6819
 

BOMBĂ! TUCAN și-a SALVAT PARCUL de AGREMENT de pe Lacul Siutghiol

BOMBĂ! TUCAN și-a SALVAT PARCUL de AGREMENT de pe Lacul Siutghiol

Replica API 15 iulie 2021 | 00:38 5150

L-a lovit norocul pe Jean Paul Tucan! Când credea că afacerea sa din Mamaia va fi pusă pe butuci, iată că i-a revenit zâmbetul pe buze, după ce a reușit să o salveze. Pentru moment. Consilierii locali municipali au aprobat, în ședința din 29 ianuarie ac.., încetarea efectelor HCLM 175/2019, privind închirierea prin licitație publică a cuvetei lacului Siutghiol și a luciului de apă aferent pentru desfășurarea de activități de agrement. Unul dintre afaceriștii care aveau de pierdut de pe urma acestei hotărârii este Jean Paul Tucan, care deține un parc de agrement pe lacul Siutghiol, zona hotelului Delta. Acesta a reușit miercuri, 14 iulie, să obțină, definitiv, suspendarea efectelor hotărârii de mai sus, până se va finaliza dosarul prin care cerere anularea HCLM. Asta înseamnă că, cel puțin pentru acest sezon estival, familia Tucan va putea exploata, fără grijă, parcul nautic.

JT Grup Oil, firmă deținută de familia Tucan, a cerut magistraților să dispună suspendarea executării HCLM nr. 35 din 29.01.2021, prin care s-a aprobat încetarea valabilității HCL nr. 175/2019 privind închirierea prin licitație publică a cuvetei lacului Siutghiol si a luciului de apă aferent pentru desfășurarea de activități de agrement, divertisment, culturale și sportive.

Cum a intrat în posesia lacului JT Grup Oil

În aprilie 2019 a fost aprobată, în ședință de Consiliu Local, hotărâre privind închirierea prin licitație publică a cuvetei lacului Siutghiol și a luciului de apă aferent pentru desfășurarea de activități de agrement, divertisment, culturale și sportive . În baza acestei hotărâri, luciul de apă a fost închiriat unor afaceriști, cum ar fi Jean Paul Tucan, care și-a amenajat un parc acvatic. Suprafața de 4960 mp a cuvetei lacului Siutghiol si luciul de apă aferent au fost predate societății în iunie 2019. Tot atunci, i-a fost eliberată si autorizația de funcționare nr. 133/2019.

JT Grup Oil a invocat faptul că în adoptarea HCLM din ianuarie nu au fost respectate dispozițiile art. 147 alin. 4 din Constituția României și jurisprudență în materie a Curții Constituționale a României. Potrivit art. 147 alin. (4) din Constituție, deciziile Curții Constituționale ”au putere numai pentru viitor”.

Contractul semnat de familia Tucan cu Primăria are valabilitate 20 de ani. Pentru realizarea investiției, societatea a accesat credite bancare.

Pe 14 iulie, JT Grup Oil a reușit să obțină suspendarea efectelor hotărârii aprobate în ianuarie a.c., de consilierii locali, deși, pe fond, cererea i-a fost respinsă. Decizia din 14 iulie este definitivă.

Consilierii au luat act de încetarea hotărârii, după decizia Curții Constituționale

Pe 6 octombrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.42/2010 privind darea în administrarea autorităților administrației publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului este neconstituțională, în ansamblul său. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului Constanța. Adică, lacul Siutghiol și cuveta ar trebui să revină în administrarea ABADL.

Așa că, aleșii locali municipali au luat act, pe 29 ianuarie, de hotărârea Curții Constituționale și au constatat încetarea efectelor HCLM 175/2019, privind închirierea prin licitație publică a cuvetei lacului Siutghiol și a luciului de apă aferent pentru desfășurarea de activități de agrement.

Lacul, ajuns în proprietatea Consiilor Locale Constanța, Năvodari, Ovidiu în 2010

În 2010, lacul Siutghiol, aflat în proprietatea statului, a ajuns în administrarea consiliilor locale din Constanța, Năvodari și Ovidiu.

”Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanța a unei suprafețe de 1.077,22 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale "Apele Române" se arată în Legea 42/2010. La Constanța, lacul și terenurile de stat limitrofe au fost atât de bine administrate, încât zona s-a umplut, de-a lungul anilor, de construcții private, iar accesul publicului a devenit, în unele locuri, interzis. La sfârșitul anului 2018, Decebal Făgădău a lansat în consultare regulamentul pentru închirierea bunurilor imobile din domeniul public și privat al localității, dar, atenție, și al celor din proprietatea publică a statului, aflate în administrarea Municipiului Constanța, iar în 2019 s-a aprobat hotărârea. La acea dată, a fost legală. Astăzi, nu mai este.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mah oameni buni cum va puteti scalda in Jegula ala de lac Nu ai cum sa scapi fara o boala de piele de acolo ,lacul ala a fost folosit pe post de canalizare voi face ti baie in cacat acolo
6
1
rusineee????un bilet pe un jeg de autobuz 6,5 lei pana in mamaia
3
1
tarifele de acolo sunt la fel ca acest articol, bomba. tucan, un jeg de om dar daca stie cui sa dea spaga, bravo lui.
7
1
Cu cine zbura el ?
14
1
Un loc frumos si necesar in mamaia dar in schimb proprietarul un om de joasa speta cu limbaj si comportament de badaran
16
3
Hahahahaidrk ba
8
0
Si consilierii manaca. Si inca bine.
13
0

REPLICA



LOTO

6/49
35128162337
5/49
22135243618
joker
36111623118