REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Borrell consideră că ''ar avea sens'' ca UE să emită datorie comună pentru finanţarea apărării europene

Borrell consideră că ''ar avea sens'' ca UE să emită datorie comună pentru finanţarea apărării europene

A.F. 12 martie 2024 | 00:00 187

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell consideră că "ar avea sens" ca Uniunea Europeană să convină în viitorul cadru financiar multianual un împrumut comun pentru a investi în capacităţile sale de apărare, la fel ca în programul de relansare post-COVID, din cauza ameninţării ruse, relatează agenţia EFE.

Borrell considera ca ''ar avea sens'' ca UE sa emita datorie comuna pentru finantarea apararii europeneJosep Borrell

Într-un articol publicat luni pe blogul său "O fereastră către lume", Borrell a subliniat că Banca Europeană de Investiţii (BEI) poate impulsiona industria de apărare. El consideră de asemenea că pot fi utilizate veniturile rezultate din activele ruse îngheţate în urma sancţiunilor pentru a achiziţiona arme pentru Ucraina sau pentru a consolida industria de apărare a acesteia dacă toate statele membre ale UE sunt de acord, întrucât o asemenea decizie necesită unanimitate.

"Am cerut cu succes un împrumut comun pentru a face faţă pandemiei de COVID-19 (pentru planul de relansare post-pandemie - n.red.), nu văd de ce nu am face-o atunci când Rusia ne ameninţă securitatea şi avem nevoie urgent de apărarea noastră", scrie Borrell în articolul său intitulat "A sosit momentul să ne consolidăm industria de apărare europeană".

Şeful diplomaţiei europene se declară conştient că "nu este ceva ce putem realiza în timpul unui mandat", dar în opinia sa "ar avea sens".

Ideea sa a fost deja discutată la ultimul consiliu informal al miniştrilor Economiei şi Finanţelor al Uniunii Europene, desfăşurat luna trecută. Miniştrii participanţi au fost atunci de acord asupra necesităţii de a creşte cheltuielile de securitate şi apărare, dar au avut opinii diferite asupra modalităţilor de finanţare, respectiv dacă aceasta să se facă prin noi emisiuni de datorie comună.

Borrell a semnalat că pentru perioada rămasă din actualul cadru financiar multianual (2025-2027) se vor aloca 1,5 miliarde de euro din bugetul UE pentru a sprijini industria europeană de apărare, dar a avertizat că pentru viitorul buget multianual "cu siguranţă va fi nevoie de mijloace financiare mult mai importante".

"Trebuie să investim mai mult, mai bine, împreună şi în mod european. Am spus-o deja de mai multe ori, dar de data aceasta chiar trebuie să o facem", iar UE trebuie de asemenea să depăşească "urgent" fragmentarea sectorului "prin mai multe achiziţii comune şi mai multe proiecte comune", a indicat şeful diplomaţiei UE, care consideră că această fragmentare a industriei europene de apărare este legată de fragmentarea politică a continentului, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510