REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 6 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6874
18.4° Constanța Duminică, 6 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6874
 

Brexit: Comisia Europeană dă termen Londrei până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege controversat

Brexit: Comisia Europeană dă termen Londrei până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege controversat

Replica API 11 septembrie 2020 | 00:00 1090

Comisia Europeană a dat termen joi Regatului Unit până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele luate în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană ''nu va ezita'' să se adreseze justiţiei, transmit AFP, Reuters şi dpa, citate de Agerpres.

Prin proiectul său de lege, prezentat miercuri, ''Regatul Unit a adus atingere gravă încrederii'' cu Uniunea Europeană, menţionează executivul european într-un comunicat. ''Acum îi revine guvernului britanic să restabilească această încredere'', adaugă documentul citat.

Comunicatul a fost publicat după o reuniune convocată de urgenţă la Londra între ministrul de stat britanic Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din UE, şi vicepreşedintele CE pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic.

Uniunea Europeană consideră că intrarea în vigoare a legii respective ar constitui o ''încălcare extrem de gravă a acordului de retragere'' încheiat în luna ianuarie, în particular în ceea ce priveşte protocolul asupra Irlandei şi Irlandei de Nord, menită să evite revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda.

Maros Sefcovic i-a ''declarat în termeni foarte clari'' lui Michael Gove ''că punerea în practică complet şi în intervalul dorit a acordului de retragere, inclusiv a protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, este o obligaţie juridică''.

''Violarea termenilor acordului de retragere ar încălca dreptul internaţional, ar eroda încrederea şi ar pune în pericol negocierile în desfăşurare privind relaţiile viitoare'', subliniază Comisia Europeană.

Sefcovic a lansat un ''apel către guvernul britanic să retragă aceste măsuri din proiectul de lege în cel mai scurt timp şi, în orice caz, înainte de finalul lunii'' şi a accentuat că UE ''nu va ezita'' să utilizeze instrumentele juridice prevăzute în acordul de retragere.

Totuşi, executivul Regatului Unit a afirmat clar că îşi va continua planul, anunţând că legea va fi dezbătută luni şi publicând un aviz juridic conform căruia parlamentul este suveran în privinţa activităţii de legiferare. Londra consideră că proiectul de lege propus are tocmai scopul de a clarifica unele aspecte pline de ambiguităţi din Acordul de retragere a Regatului Unit din UE.

''Parlamentul este suveran cu privire la legea internă şi poate vota legislaţie care încalcă obligaţiile din Tratat ale Regatului Unit. Parlamentul nu ar acţiona neconstituţional prin adoptarea unei asemenea legislaţii'', indică avizul juridic al guvernului.

Diplomaţi şi oficialităţi UE au declarat că Bruxellesul poate folosi Acordul de retragere pentru a începe o acţiune în instanţă contra Regatului Unit, deşi nu ar exista nicio decizie a justiţiei înainte de finalul anului, când se încheie perioada de tranziţie.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit - care se încheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absenţa frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, şi pentru a evita reapariţia tensiunilor în această regiune.

Începută marţi, a opta rundă de negocieri dintre UE şi Regatul Unit urmează să se încheie joi. Tratativele între cele două părţi vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre ale UE speră să valideze un compromis cu Londra.

Principalele divergenţe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană. Un dosar controversat este cel referitor la pescuit. Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme comunitare privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra susţine ideea încheierii unui acord clasic de liber schimb.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea unui acord de retragere care cuprinderea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
473464012
5/49
191411341337
joker
152522311710