REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
20.4° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

București, pe locul 30 în topul celor mai bune orașe pentru operarea unui Centru de date în Europa

București, pe locul 30 în topul celor mai bune orașe pentru operarea unui Centru de date în Europa

Ana Maria LIPAN 28 august 2023 | 00:00 193

Odată cu avansul tehnologic și a exploziei de date din era modernă, determinată de cererea tot mai mare pentru servicii digitale, video streaming și stocare de date, nevoia de a susține infrastructura digitală în expansiune devine crucială. Potrivit Tema Energy, investitorii în căutare de oportunități în acest sector își îndreaptă atenția către piețele emergente cu condiții favorabile, iar una dintre aceste piețe care a atras un interes semnificativ este cea din România.

Bucuresti, pe locul 30 in topul celor mai bune orase pentru operarea unui Centru de date in Europa

Bucureștiul ocupă locul 30 în topul celor mai potrivite orașe pentru operarea unui Centru de date, conform studiului ”European Data Centres: investment hot spots” realizat de Savills. Studiul acoperă 34 de orașe europene și se bazează pe 18 indicatori diferiți reuniți în șase matrici: Infrastructură și tehnologie, cerere, ofertă, resurse naturale și energie, costuri și resurse umane. Datele sunt colectate la nivel de oraș și la nivel național.

Frankfurt, Londra și Paris se află în fruntea clasamentului, în special datorită maturității pieței și mediului concurențial. Orașele din țările nordice ocupă, de asemenea, un loc fruntaș, având în vedere disponibilitatea energiei ecologice și prețurile relativ accesibile.

România a obținut punctaje modeste la toți indicatorii în comparație cu capitalele vest europene, cu excepția celui care măsoară resursa umană (98,1). Cel mai slab performăm la ofertă, cu 0,8 puncte. Spre comparație, Londra a obținut punctaj maxim (100), iar Varșovia a obținut 10,9. Printre cele mai slabe scoruri am obținut și la cerere, alături de se piețe precum Zurich, și unele orașe din Franța, în principal din cauza nivelurilor actuale și previzionate scăzute de utilizare a lățimii de bandă.

Potrivit specialiștilor companiei Tema Energy, piața românească a centrelor de date se află încă în stadiile sale de dezvoltare, dar există o cerere semnificativă pentru o capacitate extinsă. Până în 2022, în România existau aproximativ 40 de facilități de centre de date, majoritatea fiind facilități mai mici cu o suprafață sub 300 mp pentru sala de date.

Prezența facilităților hiperscalabile rămâne limitată, cu o excepție semnificativă fiind ClusterPower Technology Campus, care are o capacitate de până la 4.500 de rackuri și 200 MW. Alți jucători importanți includ Orange, Kyndryl (fosta divizie IBM), GTS (parte a DT), StarStorage, M247 și NXDATA. Operatori globali și continentali de centre de date, cum ar fi Equinix Inc., Digital Realty Trust Inc., NTT și Data4, nu sunt prezenți în România.

În prezent, în Europa există puțin peste 1.240 de centre de date, totalizând 8,3 milioane de metri pătrați de spațiu și o capacitate energetică de aproximativ 8.300 Mw, potrivit Savills. Numai anul trecut, Europa a inaugurat 56 de noi centre de date, informează agerpres.ro. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699