REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° ConstanÈ›a Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
30.4° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Bulgaria cedează șantajului Ungariei pentru aderarea la Schengen

Bulgaria cedează șantajului Ungariei pentru aderarea la Schengen

Victor ROTARU 18 decembrie 2023 | 15:49 928

Bulgaria, care speră să fie în sfârÅŸit admisă în spaÅ£iul Schengen după ani de aÅŸteptare, a fost de acord cu o cerere a Ungariei de a elimina o taxă excepÅ£ională pe gazul rusesc transportat pe teritoriul său către Ungaria ÅŸi Serbia.

Bulgaria cedeaza santajului Ungariei pentru aderarea la SchengenViktor Orban

Parlamentul de la Sofia a votat luni eliminarea măsurii, care a intrat în vigoare la 13 octombrie. Taxa este de 20 de leva (10 euro) pe megawatt oră (MWh) de gaz transportat prin gazoductul TurkStream. IniÅ£ial, măsura era destinată să „reducă profiturile Gazprom”, dar s-a dovedit complicat de implementat, iar gigantul rus nu a plătit niciodată suma datorată. Budapesta ÅŸi Belgradul, dependente de hidrocarburile ruseÅŸti ÅŸi nerăbdătoare să menÅ£ină legături cu Kremlinul, au denunÅ£at decizia, spunând că este o „măsură ostilă care pune în pericol aprovizionarea cu energie a ambelor ţări”.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a ameninÅ£at chiar că va bloca intrarea Bulgariei în Schengen dacă taxa va fi menÅ£inută. „Dacă Ungaria îÅŸi respectă promisiunea, vetoul trebuie ridicat imediat”, a declarat premierul Nikolai Denkov într-un interviu televizat. Aderarea la spaÅ£iul de liberă circulaÅ£ie pare în sfârÅŸit aproape pentru Bulgaria, care este membră a UE din 2007, comentează AFP. Dintre cele două ţări refractare care s-au opus aderării sale anul trecut, Olanda a considerat săptămâna trecută că Sofia îndeplineÅŸte condiÅ£iile, în timp ce Austria ÅŸi-a relaxat poziÅ£ia. Ea a lansat ideea a ceea ce a numit „Air Schengen”, spunând că este pregătită să relaxeze regulile de trafic aerian pentru Bulgaria ÅŸi România dacă Bruxellesul consolidează frontierele externe ale UE, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Orban stie sa negocieze nu ca slugile iohanus ,marcel si altii care au dat petrolul pe gratis la austrieci
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712