REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Callatis Therm, executată silit în contul unor datorii de peste jumătate de milion de lei, de avocatul Ionel Spătaru

Callatis Therm, executată silit în contul unor datorii de peste jumătate de milion de lei, de avocatul Ionel Spătaru

Mirela PASCAL 25 octombrie 2023 | 00:00 4384

După ce a băgat în faliment firma Consiliului Local Mangalia, Callatis Therm, avocatul liberal Ionel Spătaru o și execută, în contul unui debit de peste 500.000 de lei. Avocatul Spătaru are de încasat această sumă, în urma unui contract de asistență juridică încheiat cu societatea, în 2020. Interesant este cum a luat naștere Callatis Therm, firma care a lăsat mangalioții, o iarnă întreagă, în frig, pentru că Primăria Mangalia îi era datoare. Povestea o aflați mai jos!

Callatis Therm, executata silit in contul unor datorii de peste jumatate de milion de lei, de avocatul Ionel SpataruIonel Spătaru, fostul avocat al Callatis Therm

Callatis Therm SA, firma de termoficare a Mangaliei, a fost declarată oficial ca fiind în insolvență, în urmă cu câteva luni, după ce a fost dată în judecată chiar de către fostul ei apărător, cunoscutul avocat liberal Ionel Spătaru. Callatis Therm s-a evidențiat de-a lungul timpului prin problemele interminabile create locuitorilor din Mangalia din cauza lipsei de apă caldă și căldură în plină iarnă, dar și a afacerilor necurate cu primăria, care se numără printre acționarii societății. Callatis Therm SA are o istorie presărată exclusiv de scandaluri, pornind de la înființarea sa de către Cătălin Ciupercă, finul primarului PSD de atunci, Mihai Claudiu Tusac, până la zecile de milioane primite de la municipalitate în timp ce ținea tot orașul în ger, fără apă caldă și căldură pe timp de iarnă. În cea mai mare a perioadei scurse de atunci, avocatul societății a fost Ionel Spătaru, cel care a dat acum în judecată și a obținut falimentul Callatis Therm.

Executată pentru un debit de peste 500.000 lei

Unul dintre contracte, încheiat în 2020, a acumulat un debit de 503.700 lei pe care Spătaru nu l-a recuperat nici până astăzi. Așa se face că a început un val de acțiuni în instanță, ajungând, în final, să fie executată silit. Callatis Therm contestă dosarul de executare silită. Cum încearcă firma să se spele pe mâini? Invocând intervenirea prescripţiei dreptului creditorului de a-şi valorifica o creanţa rezultată din contractul de asistenţă juridică pe calea executării silite, invocând, de asemenea, prevederile din Codul civil care reglementează un termen special de prescripţie extinctivă, respectiv art. 2520 alin. 1 pct. 6 Cod civil, potrivit căruia: „se prescrie în termen de un an dreptul la acţiune în cazul: (...) 6. avocaţilor, împotriva clienţilor, pentru plata onorariilor şi cheltuielilor”.

Callatis Therm, executata silit in contul unor datorii de peste jumatate de milion de lei, de avocatul Ionel Spatarusediul Callatis Therm

Ionel Spătaru a reprezentat Callatis Therm în procesele cu Primăria Mangalia

Precizăm că cele mai multe procese pe care societatea le are pe rol sunt sau au fost cu Primăria Mangalia. Mai mult, în 2021, Primăria Mangalia a rămas fără un teren în Jupiter, în suprafață de 620 mp., pe strada Gala Galaction, nr 38 C, în urma unor datorii mai vechi la firma de termoficare Callatis Therm. Debitele datează din anul 2012, constând în debit subvenții energie termică. La acea dată, Cristian Radu era în funcție. Un executor judecătoresc din Constanța a scos la licitație terenul din zona Teatrului de Vară, în martie 2021, cu prețul de începere a licitației de 266.162 lei. Războiul dintre Callatis Therm şi Mangalia este unul vechi, de uzură. De exemplu, Societatea Callatis Therm SA a oprit furnizarea căldurii către populația Mangaliei, în iarna anului 2011, în urma datoriilor acumulate de Primăria Mangalia. Iar, în martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a suspendat o executare silită a Primăriei Mangalia de către Callatis Therm SA, care cerea încă din 2013 suma de 1,3 milioane de euro în contul unor aşa-zise investiţii făcute în reţeaua de distribuţie.

În trecut, Primăria Mangalia a avut conturile blocate, nemaiputând încasa nimic. Debitul pe care îl datora, la acea dată, primăria către firma Callatis Therm era în valoare de 8.178.936, 42 de lei reprezentând penalităţi de întârziere la debitul iniţial de 1.066.944,65. În 2018, societatea a obținut printr-o hotărâre judecătorească, executarea silită din bugetul local a unor penalități a căror sumă se ridică la nu mai puțin de 8.000.000 lei, în baza unei datorii în valoare de aproximativ 1.000.000 lei.

Încrengătură de nume la Callatis Therm!

În prezent, SC Callatis Therm SA este controlată de C&C Wealth Management SRL, 67 %, Intertherm SRL, cu 21,00 %, și Consiliul Local al Municipiului Mangalia, cu 12 %. Societatea înregistrează, de 7 ani, afaceri 0 și pierderi de peste 1,3 milioane de lei, cu doi angajați, precum și datorii de 2,1 milioane de lei. Precizăm că C&C Wealth Management SRL a fost preluată de Nikitas Adrian Simion, fost șef la Callatis Therm, şi Marius Zăgăneanu, care a fost şi director în cadrul Radionav, de la Cătălin Ciupercă, finul fostului primar PSD. Mihai Tusac. În 2012, Simion Adrian Nikitas a fost arestat, fiind acuzat de abuz în serviciu şi şantaj. Anchetatorii au stabilit faptul că, în calitatea pe care o avea, în derularea contractului de concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică centralizată a municipiului Mangalia, în perioada sezonului rece 2011-2012, Simion și-ar fi desfășurat atribuțiile de serviciu în mod defectuos, așa încât a sistat aprovizionarea cu combustibilul necesar și, prin urmare, nu a putut asigura furnizarea căldurii și a apei calde, afectând astfel 7.500 de consumatori casnici. În derularea contractului, pentru a determina autoritățile publice locale să plătească anumite sume de bani, apreciate ca penalități, deși debitul principal fusese achitat, directorul general al Callatis Therm a dispus sistarea furnizării energiei termice. El ar fi mizat, spuneau anchetatorii, pe "reacția publică de presiune psihologică și de violență stradală" ce ar fi urmat să fie exercitate asupra reprezentanților autorității publice administrative, care să îi determine pe aceștia să vireze sumele pretins datorate.

Callatis Therm, executata silit in contul unor datorii de peste jumatate de milion de lei, de avocatul Ionel SpataruNikitas Adrian Simion, unul din patronii Callatis Therm, arestat în 2012

În decembrie 2012, în urma scandalului, Nikitas Adrian Simion a fost înlăturat de la conducerea Callatis Therm, acţionarii numindu-le administrator pe necunoscutele Silvia Vineş, Monica Eugenia Limban, ambele din Constanţa. Întâmplarea face ca ambele femei să fi candidat, fără succes, în 2012, pentru posturi de conducere în Radionav. Şi atunci, avocatul Callatis Therm SA era liberalul Ionel Spătaru.

Cum a luat naștere Callatis Therm

Numele lui Nikitas Adrian Simion este conectat cu fostul primar PSD al Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, eliberat din funcţie în 14 noiembrie 2011, după ce ANI l-a declarat incompatibil. Până în ianuarie 2011, în Mangalia căldura era produsă şi furnizată de SC Rominservice Therm, actuala Callatis Therm, o companie care din 2003 avea contract de delegare gestiune cu primăria şi al cărei acţionar majoritar era Rompetrol SA (Petromidia) cu 66,67%. Timp de 7 ani nu au fost probleme cu căldura chiar dacă primăria întârzia cu plăţile, iar datoriile se recuperau mai ales din subvenţiile pentru combustibil. După venirea lui Tusac la primărie, situaţia a început să scârţâie, datoriile către Rompetrol au ajuns la aproape 15 milioane de lei. Soluţia salvatoare a venit de la primar care şi-a trimis finul, pe Cătălin Ciupercă, la Rompetrol şi astfel acţionar majoritar al Rominservice Therm devine firma acestuia, C&C Wealth Management, cu un capital de numai 500 lei.

Callatis Therm, executata silit in contul unor datorii de peste jumatate de milion de lei, de avocatul Ionel SpataruFostul primar Claudiu Tusac, Nikitas Adrian Simion, în medalion, și alții din primărie, la aceeași masă, pe tema căldurii

Aceasta în condiţiile în care, conform contractului de delegare a gestiunii, numai pentru funcţionarea tuturor celor 34 centrale termice din oraş era nevoie de un stoc de combustibil în valoare de 10 milioane de lei. Imediat după preluarea pachetului majoritar, finul şi-a vândut părţile sociale lui Nikitas Simion şi lui Marius Zăgăneanu (prieteni cu Ciupercă) şi a dispărut. Şi astfel a luat naştere SC Callatis Therm SA, căreia primăria Mangalia i-a plătit în 2011 subvenţii în valoare de 15 milioane de lei, în contul datoriilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doamne am vazut-o si pe asta...adica vipera asta de spataru a stors bani de la Callatis pana nu a mai putut, el era in toate procesele lor, a batut palma cu radu acum...ia verificati cine este MPM insolvency- firma de insolventa...PIRON...pai asta era mai mereu la Primaria Mangalia. S-a gasit cu spataru...sacul si peticul! Cel mai infect caracter de om...te minte in fata si apoi spune ca ala e adevarul...m-am lovit de ea de multe ori...dupa ce ca e p*****a are si gura mare...pacat de sotul ei...este un super OM!
2
0
Dl avocat Spătaru executa firma care l-a făcut om… nu câștigă cineva în 3 generații cat a luat el de la Callatis Therm … 7 milioane de lei… sunt documente publice ce onorarii a încasat de la aia… acum vrea să stoarcă tot și să-i bage în faliment cu largul concurs al primăriei mangalia cu mâna unei firme de insolvență de apartament… a unei colege de facultate cu el. Halal om!
4
1
Dl av Spătaru a păcălit multă lume… a încasat onorarii procentuale de la oameni de 20-30% din sumele recuperate prin înțelegeri cu păgubirea creditorilor și foloase obținute de la debitori… mai mult soția lui care se dă mare notar…în mangalia este mâna în mână cu primăria și lucrează ptr ei… cum vine asta dl av Spătaru? Tu execuți primăria ptr Callatis și soția lucrează cu primăria zeci de hectare in dezmembrări și acte de vanzare cumparare?! Poate se sesizează vreun p******r acum… măcar acum…
5
2
De cheliosul ala cu bășini de milionar de gunoaie nu se mai stie nimic?Are de dat sute de mii de euro la oamenii pe care i_a ars...Dumnezeu nu doarme
4
0
Cum mai au tupeu aceste plosnite care ne au escrocat ani de zile sa mai defileze printe mangalieni .Mai mult unul ar fi vrut iar la primarie .Le doresc incet incet sa dea socoteala si stranepotii lor de toate relele facute .Sunt care dormiteaza de 30 de ani in primarie si nu fac decat sforarii .Cum s au imbogatit ?ca nu i am vazut la Imperiul leilor cu cine stie ce inventii .
7
0
sa.ma.fuytttt pe toți din poza și nu numai
7
1
Ghirtoii astia parveniti din MAngalia ,toti pui de moldoveni aciuati pe langa naval ,fac numai nenorociri in oraselul ala.Toti sunt fini,cumetri ,nasi ...Il vad in poza si pe cap mare de Maganu ...alt hot ..Nu i ala de lua bani de pe urma copiilor ,cand declara ca are copii de transportat cu autobuzele scolare mai multi decati copii are Bucurestiul?L au anchetat putin apoi ...au uitat de el ..sta bine merci pe lac la LIMANU..Milano cum zic ghirtoii.ha ha .
9
1
Domnul avocat pare ca și savurează băutura pe un iaht. Este 2023 și la Mangalia încă funcționează schema asta patentată de nimeni altul decât Șeful.Gen Stația de betoane avea de încasat de la municipalitate dar primăria chipurile n avea de unde sa i dea. Și atunci în loc de bani i a dat teren . Cu valoare poate de 5 ori mai mare decât avea de încasat.Deoarece penalități conform contract.Tot personalul cu program 8-16 știe schema însă le a fost umblat la volum . Au fost dați pe modul silențios și au primit puncte.
6
0
când e vb de imbuibat din banul public banul statului faci ce faci tragi niste sfori și gata averea și câți din ăștia mai sunt
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510