Callatis Therm și Consiliul Local Mangalia, mână în mână pentru a ușura bugetul local?!
Callatis Therm și Consiliul Local Mangalia, mână în mână pentru a ușura bugetul local?!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDin istoricul îndelungat și complicat al relației dintre Primăria Mangalia și Callatis Therm SA, firma care a ţinut în ger orașul în iarna nefastă din 2011- 2012, reiese că cele două părți au ca inamic comun doar bugetul local al municipiului. Un episod halucinant din această sagă este reprezentat de momentul în care Callatis Therm SA a înregistrat, pe 29.12.2017, un dosar la Tribunalul Constanţa prin care cere magistraţilor o ordonanţă de plată împotriva debitorilor Municipiul Mangalia, prin primar, respectiv Consiliul Local al Municipiului Mangalia, firma obținând în baza unei facturi neplătite în valoare de aproximativ 1.000.000 lei, penalități ce se ridică la suma de nu mai puțin de 8.000.000 lei. Și mai straniu este faptul că printre cei trei acționari ai Callatis Therm SA se numără și Consiliul Local, termenul “conflict de interese” fiind mult prea puțin nuanțat pentru a descrie gravitatea reală a situației. Menabit Ozghiun, consilier local, a oferit o serie de declarații pentru Replica, oferindu-ne o imagine a ceea ce se petrece în spatele cortinelor.
E nevoie de întregi volume pentru a descrie cu acuratețe conflictul dintre Primăria Mangalia și firma Callatis Therm SA, rămasă în amintirea cetățenilor orașilor drept principala vinovata de gerul aspru pe care l-au suferit în iarna 2011-2012. Cert este că, în ciuda aparențelor, cele două colaborează de minune pentru a ușura bugetul local al municipiului... zic gurile rele. Faptul că printre cei trei acționari ai firmei se numără și Consiliul local, stârnește confuzie, având în vedere faptul că societatea a obținut printr-o hotărâre judecătorească pronunțată în 2018, executarea silită din bugetul local a unor penalități a căror sumă se ridică la nu mai puțin de 8.000.000 lei, în baza unei datorii în valoare de aproximativ 1.000.000 lei.
Menabit Ozghiun, consilier local din partea PER, a oferit o serie de declarații pentru Replica, punându-ne la dispoziție și documente ce atestă spusele sale.
„Practic, o societate pe acțiuni, în a cărei AGA este Consiliul Local Mangalia, a decis să dea în judecată Municipiul Mangalia pentru penalități, care se plătesc din bugetul local pe care același Consiliu îl administrează.”, este modul în care acesta a rezumat situația.
De menționat este și că Ozghiun susține că în acest proces Primăria nu s-a apărat, părând chiar să se dorească să se piardă în favoarea firmei Callatis Therm SA. Lista acuzațiilor sale nu se oprește însă aici. Este menționată și lipsa unui reprezentant al Consiliului Local Mangalia în cadrul unei Adunări Generale ale Acţionarilor (AGA) a Callatis Therm SA, din anul 2021, eveniment de o importanță majoră.
Anul acesta, cu ocazia întrunirii unei noi AGA, ce avea pe ordinea de zi subiectul dosarelor de executare silită, un reprezentant a fost mandatat, problema fiind reprezentată de data aceasta de neconformitatea actelor întocmite. Titlul proiectului de hotărâre stabilește ca reprezentantul este mandatat în mod expres, fapt ce presupune un o singură posibilitate de vot, în conformitate cu decizia luată de Consiliu, în timp ce conținutul menționează ca acesta are liberatatea de a lua de unul singur o decizie în ceea ce privește votul. Și Curtea de Conturi a constatat că Primăria nu a plătit suma de peste 1 milion de lei, astfel că debitul s-a majorat la peste 8 milioane
facsimil- Curtea de Conturi a constatat că Primăria nu a plătit suma de peste 1 milion de lei, astfel că debitul s-a majorat la peste 8 milioane
“Dacă Administratorul Public avea mandat expres, adică la pct. 1,2,3,4 să voteze “pentru” sau „împotrivă”, atunci era un act de decizie al Consiliului Local. Dar este mandatat să voteze după voința sa, ceva referitor la Bugetul Local al Primărie unde lucrează. Este conflict de interese, nu se poate vota obiectiv.”, declară Menabit Ozghiun.
Tot el a solicitat ca în cadrul AGA, Consiliul local să propună renunțarea la penalități, având dreptul de a face această cerere prin prisma faptului că este unul dintre cei trei acționari ai firmei. Inițiativa lui a eșuat, din păcate, în afară de PER, ce a votat amendamentul, restul consilierilor abținându-se. Aceeași Callatis Therm SA a executat în 2021 Șantierul Naval Damen Mangalia, THR Marea Neagră și marii contribuabili.
Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Mangalia a procedat în mod eronat și în ceea ce privește storarea debitelor din fișele fiscale ca o compensare, apreciind că documentele de plată către BEJ DEACU ale contribuabililor sunt opozabile Primăriei.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News