REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Camera Deputaților a dat votul final pe modificările Codului penal și Codului de procedură penală

Camera Deputaților a dat votul final pe modificările Codului penal și Codului de procedură penală

Mirela PASCAL 3 iulie 2023 | 00:00 2459

În ziua în care Parlamentul României a votat așa-zisă reforma a pensiilor de serviciu – care prevede supraimpozitarea pensiilor magistraților, recalcularea celor aflate în plata și creșterea vârstei de pensionare pentru judecători și procurori la 60 de ani –, Camera Deputaților a dat votul final pe două proiecte de lege care, spre deosebire de pensiile magistraților, vor afecta mult mai mult viață românilor.

 Camera Deputatilor a dat votul final pe modificarile Codului penal si Codului de procedura penala

Este vorba despre proiectele de lege care modifică atât Codul penal, cât și Codul de procedură penală. Și le modifică fix în formă propusă de fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu: prin reintroducerea serviciilor în anchetele penale și prin păstrarea infracțiunii de abuz în serviciu fără un prag valoric ridicat, care să evite derapajele comise prin trimiterea la închisoare a oamenilor pentru prejudicii infime.

Ambele proiecte au fost votate după ce ele fuseseră retrimise în Parlament de CCR, prin Deciziile 283/2023 și 284/2023, pentru remedierea unor articole care contraveneau Constituției. Proiectele de lege adoptate de Camera Deputaților, după ce în prealabil fuseseră votate și de Senat, au fost trimise vineri, 30 iunie 2023, spre promulgare președintelui României Klaus Iohannis, în condițiile în care nimeni nu a mai contestat la CCR cea de-a două formă votată de Camera Deputaților. În aceeași zi, Camera Deputaților a adoptat și “Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penală, precum și pentru modificarea altor acte normative”, cu 208 voturi “pentru”, 25 voturi “contra” și 46 de “abțineri”.

Astfel, miercuri, 28 iunie 2023, Camera Deputaților a votat “Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative”. Decizia a fost luată cu 266 voturi “pentru”, 2 voturi “contra” și 7 “abțineri”.

Abuzul în serviciu va putea da naștere la noi abuzuri. “Binomul servicii-parchete” se reface

Cele două proiecte conțin prevederi mult mai periculoase, din punctul nostru de vedere, decât faptul că magistrații primesc pensii mari.

 Camera Deputatilor a dat votul final pe modificarile Codului penal si Codului de procedura penala

“La articolul 297, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: în ceea ce privește abuzul în serviciu, Codul penal plecat spre promulgare stabilește că: 'Art. 297. - (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la dată adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupă o funcție publică.'”.

Art. 298. - Fapta funcționarului public care, din culpă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la dată adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ și prin această cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.”

“Articolul 298 se modifică și va avea următorul cuprins: Neglijență în serviciu. (3) În cazurile prevăzute la alin. (2) lit. a) și b), dacă s-au formulat cereri și excepții ori, după caz, judecătorul de camera preliminară a ridicat din oficiu excepții cu privire la înregistrările rezultate din activitățile autorizate, acesta sesizează prin încheiere Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării legalității acestor activități și transmite dosarul cauzei, împreună cu cererile și excepțiile formulate. Până la rămânerea definitivă a încheierii Înaltei Curți de Casație și Justiție, procedura de camera preliminară ori, după caz, cea de soluționare a plângerii împotriva soluției de clasare se suspendă”.

c) în procedura prevăzută la art. 139/2.

b) în procedura plângerii împotriva soluției de clasare, în condițiile art. 341 alin. (7);

a) în procedura de camera preliminară;

“Art. 139/1 - (2) Legalitatea încheierii prin care s-au autorizat activitățile respective, a mandatului emis în baza acesteia, a modului de punere în executare a autorizării, precum și a înregistrărilor rezultate se verifică, după caz:

Noul CPP discriminează între arestații achitati definitiv

Pe de altă parte, în același Cod de procedura penală Cătălin Predoiu a pus art. 539 în acord cu Decizia nr. 136/2021, prin care Curtea Constituțională a României a stabilit că simplă soluție definitivă de achitare sau clasare reprezintă temei suficient pentru că un inculpat reținut ori arestat să poată solicită despăgubiri morale pentru măsură preventivă la care a fost supus pe nedrept. Totuși, a fost introdusă o discriminare: nouă formă a art. 539 CPP îi exceptează de la dreptul de a primi daune pe arestatii achitați sau clasați pe motiv de dezincriminarea faptei. Alarmant este că niciuna dintre sesizările de neconstituționalitate referitoare la proiectul de modificare a Codului de procedura penală nu a vizat acest amendament. Așadar, CCR nici măcar nu a analizat nouă formă a art. 539 CPP, scrie luju.ro.

Iată cum va arăta art. 539 Cod procedură penală:

„Dreptul la repararea pagubei în cazul privării nelegale sau injuste de libertate(1) Are dreptul la repararea pagubei și persoană față de care, în cursul procesului penal, s-a dispus o măsură preventivă privativă de libertate, dacă:

a) măsură a fost constatată că nelegală;

b) pentru infracțiunea care a justificat luarea măsurii s-a dispus în temeiul art.16 alin.(1) lit.a)-d) clasarea sau achitarea, cu excepția cazului în care soluția s-a dispus că urmare a dezincriminării faptei săvârșite.

(2) Situațiile prevăzute la alin.(1) se dovedesc prin ordonanță procurorului de revocare a măsurii reținerii ori de clasare, prin încheierea definitivă a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de camera preliminară ori a instanței de judecată, de revocare a măsurii preventive privative de libertate ori prin care s-a constatat încetarea de drept a acesteia, sau, după caz, prin hotărârea definitivă de achitare.

(3) În situația prevăzută la alin.(1) lit.b), persoană nu este îndreptățită să ceară repararea de către stat a pagubei suferite dacă, prin declarații mincinoase sau în orice alt fel, a determinat luarea măsurii preventive privative de libertate, în afară cazurilor în care a fost obligată să procedeze astfel”.

Cele două proiecte vor deveni lege în următoarele zile, după ce președintele României Klaus Iohannis va semna decretul de promulgare a acestora.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In FRANTA asistam la atentate teroriste facute de"VESTELE GALBENE" si toti ceilalti alegatori ai putinistei rusofile LE PEN. Iar WAGNER si MOSCOVA"toarna gaz pe foc"in stilul caracteristic, exact precum in SUA la agresiunile de la CAPITOLIU. E logic ce se incearca prin terorism in Franta, se doreste o pacalirea a populatiei ca MACRON si cei ca el "NU SUNT BUNI" si sa vina putinista rusofila LE PEN in locul lui cat mai curand sau la alegerile viitoare. LE PEN si restul trebuiesc arestati (precum TRUMP si lacheii) cand vor strange dovezi in acest sens. Este evident de ce MOSCOVA si WAGNER se implica. Nu uitati ca WAGNER-ul lui Prigojin "actioneaza activ" in AFRICA, iar refugiatii africani care "intamplator" prefera migratia spre Franta, iau parte la astfel de actiuni violente si terorism. In Franta NU ESTE VORBA DESPRE "PENSII sau ALTE ABURELI". In FRANTA E TERORISM PLATIT de RUSIA si CHINA! LE PEN a declarat CLAR: "VOI SCOATE FRANTA DIN NATO DACA AM SA CASTIG ALEGERILE". INTELEGI ACUM?
10
0
totul trebuie tinut sub control, daca se intimpla ca in franta? jandarmii ies la omor, justitia ii casapeste pe protestatari, deci trebuie sa aiba salarii/pensii mari.
1
3
Chiar nici acuma nu vati prins cu aceasta rotativa ,dl Predoiu Catalin la MAI si d-na Gorghiu Alinuta la min Justitieu.Dl presedinte K.W.Iohannis viitorul secretar general NATO,chiar asa de p****i ne credeti.Daca CSM,inspectia judiciara CSM a fost formata,construita numai de mari Hozii,care iau durut in ANUS de poporul roman.De saraci,gunoae si mizeia societati romanesti.Eu va dau exemplu dosarele mele de la Constanta,nu unde mai sunt eu documentat.Verificati presa Jurnalisti de marca ai Ro,la ce mari Talhari,Hozii,Escroci,Sarlatani Ordinari,cer eu dreptate si cum a fost ascunsa si musamlizata adevarul.De catre Laboratorul Justitiei condus de catre Prc Adina Florea,Puiu Zarafina,gasca lor de Av de casa la spagi prin licitatie si martori adunati de pe strada.Cine ii considera pe acesti indivizi care neau reprezentat si am facut sesizari la dansi,personaje de valoare si prestigiu al Ro.Poate dansi nici nu mai stiu in ce secol ne aflam si daca Ro,este in Europa din punct de vedere geograf
1
0
Zis limba un papagal motat plin de aere in cap
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510