REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
20.4° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Camera Deputaţilor: Modificări legislative în domeniul apelor; reglementări privind tarifele percepute de ANAR şi salarizarea personalulu

Camera Deputaţilor: Modificări legislative în domeniul apelor; reglementări privind tarifele percepute de ANAR şi salarizarea personalulu

Victor ROTARU 5 iunie 2024 | 00:00 73

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apelor, care cuprinde, printre altele, reglementări referitoare la tarifele percepute în activitatea Administraţiei Naţionale a Apelor Române (ANAR), fiind introduse mai multe amendamente.

Camera Deputatilor: Modificari legislative in domeniul apelor; reglementari privind tarifele percepute de ANAR si salarizarea personaluluCamera Deputaților

S-au înregistrat 169 de voturi "pentru", 32 "împotrivă" şi 26 de abţineri.

Ordonanţa vizează măsuri referitoare la desfăşurarea activităţilor Administraţiei Naţionale "Apele Române", la derularea investiţiilor din fonduri bugetare şi fonduri europene.

Prevederile se referă şi la tarifele percepute de Administraţia Naţională a Apelor Române.

"Pentru deplasarea realizată în scopul prelevării probelor de apă uzată în vederea efectuării analizelor de control, respectiv analizelor pentru urmărirea realizării prevederilor abonamentului cadru de utilizare/exploatare a resursei de apă se va percepe un tarif stabilit de Ordonanţa de urgenţă Guvernului nr.107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române" aprobată cu modificări prin Legea nr. 404/2003", prevede proiectul. Frecvenţa de monitorizare pentru categoriile de folosinţe de ape se va stabili şi se va aproba prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale din domeniul gospodăririi apelor.

"Pentru utilizarea domeniului public în vederea traversării/subtraversării bunurilor administrate de ANAR se instituie un tarif de utilizare. Sunt exceptate de la obligaţia achitării tarifului de utilizare a domeniului public toate lucrările aferente reţelelor de interes public de transport şi de distribuţie a energiei electrice, respectiv a gazelor naturale, realizate de operatorii din sectorul energiei electrice şi a gazelor naturale", mai prevede actul normativ.

De asemenea, se instituie un tarif pentru expertize studii în domeniul gospodăririi apelor.

"Utilizatorii de apă, consumatori sau neconsumatori, au obligaţia să plătească, după caz, lunar/trimestrial/semestrial/anual cuantumul contribuţiei specifice de gospodărire a apelor, în caz contrar, li se vor aplica penalităţi de întârziere conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Cuantumurile contribuţiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă, tarifelor şi penalităţilor pentru abateri de la prevederile reglementate aferente mecanismului economic se indexează anual prin aplicarea indicelui anual al preţurilor de consum. Noile cuantumuri se notifică utilizatorilor în cadrul abonamentului de utilizare/exploatare a resurselor de apă, fiind aplicabile de îndată", mai stabileşte proiectul adoptat.

Totodată, în amenajările piscicole se plăteşte numai apa consumată.

Deputaţii au introdus mai multe amendamente referitoare şi la salarizarea personalului ANAR.

Astfel, actul normativ adoptat mai prevede că personalul Administraţiei Naţionale "Apele Române" şi al unităţilor subordonate nu se încadrează în categoria funcţionarilor publici şi beneficiază de statut special, conform dispoziţiilor art. 370 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

De asemenea, pentru activitatea desfăşurată în cadrul comisiei de evaluare a ofertelor în vederea organizării şi desfăşurării licitaţiilor publice privind cedarea folosinţei şi a exploatării bunurilor din administrare, precum şi pentru achiziţii publice, membrii şi secretarii vor avea dreptul la o indemnizaţie reprezentând 10% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Indemnizaţia se plăteşte de către autoritatea sau instituţia publică care organizează procedura de licitaţie.

Prin derogare de la prevederile Legii-cadru nr. 153 /2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu asigurarea resursei bugetare, personalul Administraţiei Naţionale Apele Romane va beneficia de o compensaţie în bani pentru lucrări de intervenţie, cu încadrarea în fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Naţionale Apele Române, aprobat în condiţiile legii.

Modul de acordare a compensaţiei pentru lucrări de intervenţie se stabileşte prin Ordin al ministrului Mediului, apelor şi pădurilor, în limita a 15% din salariul lunar de bază brut.

Actul normativ mai prevede că structura de organizare şi funcţionare a Administraţiei Naţionale "Apele Române" se aprobă de consiliul de conducere.

"Membrii organelor de conducere colectivă ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" şi ale unităţilor cu personalitate juridică din subordine primesc o indemnizaţie de 30% din salariul de bază lunar al directorului general/al directorului administraţiei bazinale de apă sau al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, cu încadrarea în fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Naţionale "Apele Române", aprobat în condiţiile legii", stabileşte proiectul.

Deputaţii au mai decis, între altele, că, prin derogare de la Legea apelor, "licitaţiile publice pentru închirierea suprafeţelor de plajă cu destinaţie turistică ale Mării Negre, precum şi pentru apele maritime interioare şi marea teritorială se desfăşoară de către Administraţia Naţională "Apele Române", în numele şi pentru locatorul Administraţia Bazinală de Apa Dobrogea-Litoral, care încheie şi derulează contractele de închiriere, pe baza rezultatului licitaţiei publice, comunicat de Administraţia Naţională "Apele Române".

De asemenea, prin derogare de la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, pentru licitaţiile publice menţionate se pot înfiinţa, după caz, una sau mai multe comisii de evaluare, putând fi nominalizaţi inclusiv salariaţi ai unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale "Apele Române".

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016