REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Canalele Navigabile mai plătește un studiu suplimentar pentru malul prăbușit din Cumpăna

Canalele Navigabile mai plătește un studiu suplimentar pentru malul prăbușit din Cumpăna

Ana Maria LIPAN 20 octombrie 2023 | 00:00 2216

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța a încheiat un nou contract pentru actualizarea expertizei tehnice a malului prăbușit din Cumpăna, câștigătoare fiind desemnată aceeași firmă care a realizat și studiul inițial cu privire la această calamitate, dar și pe cel de-al doilea. Dacă prima achiziție a costat 608.000 de lei, fără TVA, iar cea de-a doua aproape triplu, pentru ultima, compania de stat nici nu s-a mai sinchisit să publice valoarea. Societatea contractată apare în mai multe controverse penale, una din ele având, ca o coincidență, legătură și cu o afacere din Constanța. De asemenea, trebuie menționat faptul că atribuirea s-a realizat prin negociere, fără publicare prealabilă.

Canalele Navigabile mai plateste un studiu suplimentar pentru malul prabusit din Cumpana

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța a atribuit recent, prin negociere directă, fără publicare prealabilă, un contract ce are ca obiect actualizarea expertizei tehnice a taluzului afectat de alunecarea de teren, încadrată în categoria calamităților naturale, din zona localității Cumpăna. Potrivit documentației aferente obiectivului de investiție, societatea contractată va fi responsabilă pentru efectuarea investigațiilor geotehnice de teren pentru perimetrul unde se desfășoară în prezent lucrările de reabilitare ale taluzului, dar și de actualizare a expertizei tehnice. Câștigătoare a fost firma Geostud SRL, care are deja un istoric de colaborare cu CN ACN.

Canalele Navigabile mai plateste un studiu suplimentar pentru malul prabusit din Cumpana

Al treilea contract, cu același obiect, pentru o companie înconjurată de controverse

Reamintim faptul că, în anul 2021, firma Geostud a prins un contract similar cu Compania CNACN, a cărui valoare totală a contractului atingea suma de 1.605.072 lei, fără TVA. Aceeași societate a fost angajată de ACN și în iunie 2019 pentru realizarea studiului geotehnic și a expertizei tehnice necesare reabilitării taluzului afectat de alunecarea de teren din Cumpăna, un contract în valoare atunci de 608.000 lei, fără TVA. După aproape trei ani, iată că o completare a studiului este de aproape trei ori mai scumpă decât studiul inițial.

Canalele Navigabile mai plateste un studiu suplimentar pentru malul prabusit din Cumpana

Valoarea contractului este ținută secretă 

Dacă în 2021 nu s-au ferit să publice valoarea contractului semnat cu Geostud, pentru actualizarea expertizei tehnice, ajungând astfel în atenția publicului, iată că în 2023, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța a ales să țină secretă suma pe care au oferit-o pentru ultima achiziție. 

Canalele Navigabile mai plateste un studiu suplimentar pentru malul prabusit din CumpanaFlorin Goidea

Informația este de negăsit, iar persoanele cele mai în măsură să se dezvăluie detalii, evită să ofere informații. Reporterii Replica l-au contactat pe Florin Goidea, director al Canalelor Navigabile, dar s-au lovit de ghinionul de a-l prinde în momente neoportune. Proaspăt numitul se află se pare, de două zile, doar în ședințe. Nici reprezentanții firmei Geostud nu au vrut să ne spună mai multe, invocând temeiuri legale. 

Canalele Navigabile mai plateste un studiu suplimentar pentru malul prabusit din Cumpana

Sperăm totuși să aflăm informații despre valoarea acestei investiții, dacă nu acum, măcar peste 3 ani, când, fără îndoială, va fi necesară o reactualizare a studiului, având în vedere ritmul în care proiectul de reabilitare a taluzului înaintează. Câștigătoare presupunem că va fi aceeași Geostud.

Scandal cu expertize false

Geostud SRL a raportat în anul fiscal 2022, o cifră de afaceri de 26.429.235 de lei, profit în valoare de 2.392.897 de lei, dar și datorii ce se ridică la suma de 14.783.018 de lei. Firma este deținută în proporții egale de Alexandru Tăutan și Anton Chirică, administrator fiind Petru Nicolae. Cel mai cunoscut nume este cel al lui Anton Chirică, profesor universitar doctor inginer la Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), instituție la care a ocupat și funcția de prorector.

Canalele Navigabile mai plateste un studiu suplimentar pentru malul prabusit din CumpanaAnton Chirică

În ianuarie 2020, Anton Chirică a nimerit în mijlocul unui scandal monstru, după ce s-a aflat că unul dintre prodecanii UTCB, Daniel Stoica, s-ar fi folosit de semnătura și ștampila lui Chirică pentru a elibera în fals mai multe expertize necesare pentru construirea unor importante obiective finanțate de stat.

Este vorba despre stadionul din Târgoviște, Centrul Militar din Buzău și construcții la Universitatea Ovidius, ale căror expertize au ajuns astfel în atenția procurorilor din cauza acuzațiilor de fals. Numele și semnătura lui Anton Chirică au ajuns pe actele tehnice ale acestor obiective finanțate de stat cu milioane de euro fără ca el să fi făcut acest lucru. Firma care trebuia să asigure documentația tehnică în toate cele trei cazuri a fost Mipro Concept Design SRL din Constanța, ce susține, la rândul ei, că a fost înșelată de același prodecan Daniel Stoica, de la UTCB. Atât Anton Chirică, cât și firma din Constanța au depus plângeri penale împotriva acestuia.

Nu este însă singurul scandal penal în care este implicat numele Geostud SRL. Firma implicată și în realizarea studiului pentru metroul de la Cluj-Napoca, unul dintre cele mai spectaculoase proiecte ale momentului, a realizat, printre altele și studiul pentru tronsonul de autostradă Orăștie-Sibiu, care s-a prăbușit la scurt timp după inaugurare.

Într-o altă speță, numele firmei apare într-o plângere la DNA cu privire la proiectul autostrăzii Sibiu- Pitești, în care constructorul italian SPEA acuză Geostud că a făcut studiul geotehnic doar pe hârtie, nu și în realitate. În fine, Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut în 2009 procurorilor să-l ancheteze pentru fals pe Anton Chirică, după ce prorectorul de atunci al UTCB nu și-a trecut în declarația de avere veniturile obținute de la mai multe firme și Institutul de Cercetare în Transporturi Incertrans SA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu banii platiti pt.studiile astea,se refacea taluzul!
2
0
Sa plateasca Mareana Giju , primarita , ca ea le a dat autorizatie de construire la oamenii aia !are de unde e multimilionara , tine banii i Cipru
4
0
"Casele" locuitorilor si toti "Cumpanasii" din zona sa fie puse și pusi la plata, nu cei ce nu locuiesc în zona!!!!
4
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016