REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cannes 2021: Julia Ducournau, a doua regizoare din istoria festivalului care câştigă Palme d'Or

Cannes 2021: Julia Ducournau, a doua regizoare din istoria festivalului care câştigă Palme d'Or

Replica API 19 iulie 2021 | 00:00 641

Cineasta franceză Julia Ducournau, realizatoarea peliculei ''Titane'', a fost recompensată cu trofeul Palme d'Or în cadrul celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, devenind a doua femeie din istoria festivalului care primeşte prestigioasa distincţie, a anunţat preşedintele juriului, Spike Lee, încă de la la începutul ceremoniei, informează AFP, citată de Agerpres.

Julia Ducournau

Sursa foto:(c) Festival de Cannes/facebook

Doar patru dintre cele 24 de pelicule selectate în competiţia de anul acesta au fost realizate de femei.

Singura femeie care a mai câştigat Palme d'Or înaintea lui Ducournau a fost cineasta neozeelandeză Jane Campion, premiată în 1993 pentru pelicula ''The Piano''.

Julia Ducournau, care a primit premiul de la actriţa Sharon Stone, a mulţumit cu căldură juriului pentru ''că a recunoscut că avem nevoie de o lume mai fluidă şi mai inclusivă''.

''Mulţumesc juriului că a făcut apel la mai multă diversitate în experienţele noastre în cinema şi în vieţile noastre şi mulţumesc totodată pentru că a permis monştrilor să se întoarcă'', a adăugat cu ochii în lacrimi regizoarea în vârstă de 37 de ani, o pasionată a filmelor horror.

Odată cu trofeul atribuit lui Ducournau, Cannes transmite un semnal important într-o industrie care s-a întrebat mai mult ca niciodată în ultimii patru ani care este rolul femeilor şi al egalităţii de gen, în contextul scandalului Weinstein, urmat de mişcarea #MeToo.

Palme d'Or, trofeul care consacră cel mai valoros film din Competiţia Oficială, atribuit peliculei ''Titane'', recompensează un cinema transgresiv şi inovator, îmbibat de feminism, notează AFP.

Spike Lee a anunţat din greşeală trofeul Palme d'Or înaintea celorlalte premii în momentul decernării trofeului pentru interpretare masculină.

''Titane'', cu Agathe Rousselle, o debutantă în lungmetraj care face un rol remarcabil şi visceral, şi Vincent Lindon, este un film acut de contemporan care combină teme precum hibridizare femeie-maşină, pasiunea pentru automobile şi căutarea paternităţii. A fost cel mai violent film din competiţie.

''Unul dintre obiectivele mele este să aduc cinemaul de gen sau filmele 'ozn-istice' în festivalurile generaliste pentru a pune capăt ostracizării unei nişe a producţiei franceze'', a declarat Julia Ducournau pentru AFP în timpul festivalului. ''Acest gen ne permite totodată să vorbim despre individ şi foarte profund despre fricile şi dorinţele noastre''.

''Titane'' se deschide cu un accident de maşină petrecut în copilăria protagonistei, Alexia. La volan se află chiar tatăl fetei, iar eroina supravieţuieşte după ce, în urma unei operaţii, îi este implantat în creier o plăcuţă din titan.

În 2019, trofeul Palme d'Or a revenit lungmetrajului"Parasite", regizat de cineastul sud-coreean Bong Joon-Ho.

Din juriul ediţiei de anul acesta, prezidat de Spike Lee, primul cineast de culoare numit în această funcţie, au mai făcut parte cântăreaţa franceză Mylene Farmer, actriţele Maggie Gyllenhaal şi Melanie Laurent, regizoarea Jessica Hausner, regizorul brazilian Kleber Mendonca Filho, regizoarea franceză Mati Diop şi actorii Tahar Rahim şi Song Kang-ho.

Ediţia din acest an, cea de-a 74-a, marchează revenirea industriei cinematografice pe Croazetă după anularea ediţiei din 2020 din cauza pandemiei de COVID-19.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510