REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cannes 2022: Secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, dominată de filme franţuzeşti

Cannes 2022: Secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, dominată de filme franţuzeşti

Replica API 20 aprilie 2022 | 00:00 397

Organizatorii Quinzaine des Réalisateurs, o secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, au anunţat marţi filmele selectate în programul celei de-a 54-a ediţii a evenimentului, coordonată pentru ultima oară de directorul artistic Paolo Moretti, informează site-ul revistei Variety, citat de Agerpres.

Astfel, în programul acestei secţiuni vor fi proiectate două filme produse de compania americană A24: producţia horror "Men", regizată de Alex Garland şi proiectată în Séance Spéciale, şi "God's Creatures", un thriller psihologic regizat de Saela Davis şi Anna Rose Holmer, cele două cineaste al căror lungmetraj de debut, "The Fits", a fost selectat la Festivalul Sundance. Cu o acţiune plasată într-un sat de pescari irlandezi, filmul "God's Creatures" îi are în rolurile principale pe Aisling Franciosi, Emily Watson şi Paul Mescal. Un alt film de autor aşteptat cu nerăbdare de cinefili este lungmetrajul "Enys Men", regizat de cineastul britanic Mark Jenkin.

Secţiunea Quinzaine des Réalisateurs include în acest an 11 filme regizate de femei şi opt lungmetraje de debut. Prin comparaţie, selecţia oficială a Festivalului de la Cannes va conţine doar trei filme care au fost regizate de femei.

Mai multe regizoare franceze ale căror pelicule erau aşteptate în selecţia oficială de la Cannes vor beneficia de premiere mondiale ale filmelor lor în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs: Lea Mysius ("The Five Devils"), Mia Hansen-Love ("One Fine Morning") şi Alice Winocour ("Paris Memories").

"One Fine Morning" îi are în rolurile principale pe Lea Seydoux, Melvil Poupaud şi Nicole Garcia. Filmul spune povestea unei tinere femei care are grijă de tatăl ei bolnav şi care începe o aventură amoroasă cu un prieten deşi se află deja într-o relaţie.

"Paris Memories" o are ca protagonistă pe Virginie Efira, interpreta unei supravieţuitoare a atacurilor teroriste comise la Paris în noiembrie 2015, care porneşte într-o călătorie spirituală pentru a-şi regăsi fericirea. Din distribuţia peliculei face parte şi actorul Benoit Magimel.

"The Five Devils" este un proiect ambiţios al regizoarei Lea Mysius, care a devenit cunoscută după ce a regizat filmul "Ava" şi a fost coscenaristă a filmului "Paris, 13th District" regizat de Jacques Audiard. Conţinând elemente specifice producţiilor fantasy, "The Five Devils" o prezintă pe actriţa Adele Exarchopoulos în rolul unei femei care urmăreşte o tânără, Vicky, care locuieşte alături de părinţii ei, în momentul în care una dintre mătuşile sale se întoarce acasă după o perioadă petrecută la închisoare. Prezenţa ei reînvie trecutul familial într-o manieră violentă şi magică.

Alte filme regizate de femei incluse în programul acestei secţiuni sunt drama chiliană "1976", regizată de Manuela Martelli, lungmetrajul documentar "The Super 8 Years", regizat de Annie Ernaux şi David Ernaux-Briot, pelicula canadiană despre maturizare "Falcon Lake", de Charlotte Le Bon, şi producţia spaniolă cu specific estival "The Water", regizată de Elena Lopez Riera.

Filmele selectate în programul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs au fost prezentate de Paolo Moretti într-o conferinţă de presă organizată marţi la Paris. El a precizat că un ultim film - o producţie asiatică - va fi adăugat în programul din acest an al secţiunii. În curând va fi anunţată şi selecţia de scurtmetraje şi de mediumetraje.

"Le Parfum Vert", un ambiţios film de aventuri regizat de Nicolas Pariser şi avându-i în rolurile principale pe Sandrine Kimberlaine şi Vincent Lacoste, va fi proiectat în închiderea acestei secţiuni. Aşa cum s-a anunţat anterior, lungmetrajul francez "Scarlet" ("L'Envol"), de Pietro Marcello, va deschide această secţiune pe 18 mai.

Quinzaine des Réalisateurs este o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, înfiinţată în 1969 de Societe des realisateurs de films (SRF) după evenimentele din mai 1968, care au determinat anularea celebrului festival de pe Croazetă.

Programul acestei secţiuni conţine scurtmetraje, lungmetraje şi documentare regizate de cineaşti mai puţin cunoscuţi, aparţinând tuturor genurilor cinematografice. Quinzaine des Realisateurs a permis descoperirea unor artişti care s-au dovedit ulterior deosebit de talentaţi, precum George Lucas, Ken Loach, fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Michael Haneke şi Spike Lee.

Iată lungmetrajele selectate în programul celei de-a 54-a ediţii a secţiunii Quinzaine des Réalisateurs:

"Scarlet", de Pietro Marcello (filmul de deschidere)

"1976", de Manuela Martelli

"The Dam", de Ali Cherri

"The Super 8 Years", de Annie Ernaux, David Ernaux-Briot

"Ashkal", de Youssef Chebbi

"The Five Devils", de Léa Mysius

"De Humani Corporis Fabrica", de Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor

"Continental Drift (South)", de Lionel Baier

"The Water", de Elena López Riera

"Enys Men", de Mark Jenkin

"Falcon Lake", de Charlotte Le Bon

"Will-o'-the-Wisp", de Joăo Pedro Rodrigues

"Funny Pages", de Owen Kline

"God's Creatures", de Anna Rose Holmer, Saela Davis

"Harkis", de Philippe Faucon

"Men", de Alex Garland (Séance Spéciale)

"The Mountain", de Thomas Salvador

"Pamfir", de Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk

"Paris Memories", de Alice Winocour

"Under the Fig Trees", de Erige Sehiri

"One Fine Morning", de Mia Hansen-Love

"A Male", de Fabian Hernández

"The Green Perfume" ("Le Parfum Vert"), de Nicolas Pariser (filmul de închidere).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510