REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Cannes 2024: Ucraineanul Serghii Lozniţia revine pe Croazetă cu un film despre absurditatea războiului

Cannes 2024: Ucraineanul Serghii Lozniţia revine pe Croazetă cu un film despre absurditatea războiului

A.F. 18 mai 2024 | 00:00 95

Războiul are o singură definiţie: "o boală psihiatrică", a declarat pentru AFP regizorul ucrainean Serghii Lozniţia, care a revenit la Festivalul de la Film de la Cannes cu documentarul "The Invasion", o cronică "plină de compasiune" despre absurdul şi violenţa unei Ucraine aflate în război de mai bine de doi ani.

Cannes 2024: Ucraineanul Serghii Loznitia revine pe Croazeta cu un film despre absurditatea razboiuluiSerghii Lozniţia

Această anomalie, care ia locul vieţii cotidiene până la a se contopi cu ea, este disecată de regizorul ucrainean prin zece schiţe, fiecare dintre ele fiind concepută ca un film sau ca un reportaj "în sine".

În supermarket, timp de cincisprezece minute, camera de filmat surprinde discuţia dintre doi soldaţi care îşi compară soldele, ca şi cum ar fi o discuţie oarecare purtată între doi colegi de serviciu în faţa unui automat de cafea.

La primărie, cuplurile se aliniază în rochii albe şi uniforme kaki, în speranţa că singurele lacrimi vărsate vor fi cele de "bucurie" şi nu cele de văduvie.

În Dnipro, un oraş mare din partea central-estică a Ucrainei, o bucată de dormitor atârnă în aer. O rachetă rusească a ucis 39 de persoane cu câteva ore mai devreme.

"The Invasion", un film cu o dimensiune panoramică, este "o odă adusă Ucrainei", a subliniat cineastul, care dezvăluie că a început să lucreze la acest proiect încă din februarie 2022 "dintr-un sentiment de datorie".

Însă stilul cinematografic al lui Serghii Lozniţia, care este orice altceva decât propagandă şi care se deosebeşte într-o manieră notorie de restul producţiei culturale ucrainene, refuză să cadă într-un patriotism orb. Din contră, chiar îl ironizează.

Regizorul a fost exclus din Academia ucraineană de film în 2022 după ce s-a pronunţat împotriva unui boicot generalizat al cineaştilor ruşi. În această privinţă, el nu şi-a schimbat părerea.

Un episod din noul său film, deosebit de "dureros" pentru regizor, arată procesul de distrugere a cărţilor în limba rusă aduse de locuitori din Kiev la librăria din cartierul său. Munţi de cărţi de Dostoievski şi Tolstoi trec în prim-plan pe banda transportoare a unui tocător, înainte de a sfârşi în saci de confetti în spatele unui centru de reciclare a deşeurilor.

"Acţiunea de distrugere este insuportabilă. Eu sunt un bibliofil. Fiecare carte este o idee. O carte distrusă este o idee distrusă", a spus Serghii Lozniţia.

"Însă asta se întâmplă acum", a adăugat el, rezumând abordarea sa observatoare şi distanţată.

Regizorul a filmat fiecare episod cu o echipă restrânsă, împrăştiată în toată ţara, cu instrucţiunea de a lăsa camera să filmeze până când era uitată de protagonişti, fără nicio interacţiune cu personajele, lăsându-le doar să evolueze în faţa obiectivului.

"Nu îmi place să interferez cu materialul meu, nu vreau să compromit nimic", a explicat el.

Pentru "Maidan", primul opus din 2014 despre ceea ce Serghii Lozniţia anunţă de acum că va fi un documentar "triptic" despre ţara lui, cineastul a folosit de asemenea această metodă de filmare şi de montaj, oferind spectatorilor un film fără voce din off, fără interviuri şi fără muzică.

Cineastul de 59 de ani, care are origini belaruse şi locuieşte în Europa de Vest din 2001, este un obişnuit al Festivalului de la Cannes.

Lungmetrajul său "My joy" a fost primul film ucrainean care a fost prezentat la acest festival în 2010. Serghii Lozniţia a revenit pe Croazetă cu alte filme, precum "Donbas", în 2018, "Babi Yar. Context", în 2021, şi "The Natural History of Destruction", în 2022.

Documentarul său "The Invasion" va fi prezentat în secţiunea Proiecţii Speciale.

Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 14-25 mai, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677